Hur ska du då dra nytta av AI?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om du inte tycker att idrott och analys hör ihop vill du nog sluta läsa här. Eller kanske börja med att validera min tidigare krönika om "Varför avancerad analys och AI inom idrott?". Om du känner att du passerat "Varför?"-frågan så kanske du i stället tycker att rubriken ovan inte kräver en egen artikel, att Nikes slogan "Just do it" räcker.

Jag kan faktiskt förstå det, jag brukade tro att det skulle räcka att ta fram information som tidigare var okänd för att trigga engagemang och agerande. 

En lagledning får se data som de tidigare inte insåg att det fanns gör upptäckten och inser möjligheter.

Mer än en gång har jag dock efter att vi visat ett sportledningsteam information som de aldrig sett tidigare baserat på data som de inte insåg fanns upptäckt att ”när mötet tog slut blev allt som förut”. Detta trots att de tydligt både ser och uttrycker hur dessa saker skulle vara värdefulla för dem går det inte nödvändigtvis framåt därifrån. Så, om frågan "Varför?" inte är ett problem, låt oss ta en titt på "Hur?". Hur göra analys värdefull och operativ?

Var relevant

Denna "no-brainer" kan aldrig påpekas tillräckligt ofta. Jag är den förste som behöver påminnas. Relevans är allt och det gäller såväl information, kommunikation som timing.

Låt oss börja med informationsrelevans, vilken information presenterar du och hur? Statistik och analys inom sport är ofta intressant, rentav underhållande, och kan leda till kul diskussioner. Men om du vill få riktigt engagemang är det viktigt att informationen är relevant, något som tydligt linjerar med ett överenskommet mål. Som en enkel illustration, låt oss använda hockey-tekningar som exempel.

Puck-innehav är viktigt, följaktligen är tekningar viktiga, och därför värdefullt att mäta och känna till olika spelares teknings-procent. Ett snitt på 50% är bra, 55% är utmärkt, högre än 60% sällsynt och exceptionellt. Men en spelare teknings-procent varierar vanligtvis avsevärt mellan olika tekningscirklar. Så den detaljerade informationen nedan ger relevans eftersom den tydligare indikerar vem man ska ha eller inte på isen i en viss situation.

Relevant kommunikation

Så till kommunikations-relevans. Hur kommunicerar och visualiserar du informationen? Den mänskliga hjärnan fångar och minns bilder. Titta igen på bilden ovan, det tar bara några sekunder för alla i rummet att förstå sammanhanget och det är lätt att hämta ur minnet. Och när du pratar om resultat och implikation, använd konkreta exempel ur verkligheten och med ord som lyssnaren förstår och kan relatera till. T ex "odds" och "sannolikhet" kommer förmodligen att fungera men troligen inte "standardavvikelse" och "R i kvadrat".

Relevant tajming relaterar till att förstå när informationen tillför värde. I samband med träning eller under match? När man utvärderar, förbereder eller utför? Förstå processen och tillför värde till den genom att tajma informationen. Om det inte är relevant för situationen kommer det bara bli brus, oavsett hur korrekt och värdefullt det kan verka för dig. Och insikter som inte omsätts i praktiken förblir enbart insikter, inget mer.

Bilda ett team

Att engagera sig i Analytics är inte något för en person att göra isolerat. För att bli framgångsrik måste alla involveras, från GM till assisterande tränare, på ett eller annat sätt. Även om en person har alla kompetenser som krävs, vilket är sällsynt, behöver man framför allt samarbete genom olika perspektiv, kommunikation och validering av information för att enas om insikter och därpå agerande.

Och förresten, om du inte är inblandad i sport utan arbetar i företag eller offentlig tjänst, samma svar på "Hur?" när man anammar Analytics gäller för att nå framgång: Relevant information, kommunikation och tajming och att vara ett team

Christer Bodell

Fakta

Här hittar du Christer Bodells inledande artikel

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.