Oavsett, VAR är ofrånkomligt på arenorna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En känd engelsman, Shakespear, myntade uttrycket i en sedan världsberömd teaterpjäs med dansk anknytning, Hamlet! Engelsmännen har ju också pretenderat på att ha uppfunnit och populariserat världens mest utspridda och populära idrott, numera också professionell FOTBOLL! 

Utan tvekan är denna sport den idag den i särklass största och helt dominerande ungdoms- bredd - och elitidrotten för pojkar/flickor respektive damer och herrar! Inte så konstigt att det också ekonomiskt, finansiellt, socialt, mediamässigt och på vissa håll är till och med politiskt av synnerligen stor och växande betydelse i dagens värld.

Teknologin utvecklas, Video assistant referee används mera i fotbolls-världen. Foto: TT

Jag har haft förmånen att först arbeta med den svenska fotbollen 1979-86 som generalsekreterare i Svenska FotbollFörbundet) och senare i livet 1990 - 2021 i IF Brommapojkarnas styrelse, SEF, StFF, SIF/RF under många år.

Som först gammal elitidrottare i simning och vattenpolo, är jag också ganska välbekant med önskemålen om fair play, svåra domaruppgifter, publiktryck och allmänhetens särintressen. På simmartiden var jag med om att tidigt införa tekniska hjälpmedel för t ex tidtagning.

Utvecklade datasystem

Senare på fotbollstiden började jag intressera mig för domarnas svåra uppgifter när det gäller boll över linjen (även i luften), samt offsiden, som består av flera spelares inbördes rörelser och det vid själva passningsögonblicket! De nyss beskrivna situationerna är bevisligen idag med speciella tekniker mätbara och det t o m i s k realtid (= just när det händer, utan tidsfördröjning)!

Fick idén att kolla med "vetenskapen" och var med om att bilda ett bolag och licens av SAAB för att vidareutveckla ett spårsystem (Tracking ) som de redan utvecklat och använt i det svenska försvaret i mer än 20 år! Detta var 2003 och Svenska Tracking AB kunde efter några år lansera "Zoom" i Allsvenskan 2007 (när BP debuterade i den högsta serien) i samarbete med SvFF och Aftonbladet!

Vi var alla, fotbollsledare, TV och tidningsmedia mycket exalterade och inspirerade av en amerikansk film, Moneyball, från Hollywood, som handlade om att ett halvbra lag och dess entusiastiske tränare tog hjälp av en NFL-tokig Harvard-student, som utvecklat ett datasystem för att kunna dokumentera och analysera varje spelare vad avser deras individuella prestationer! I filmen och i verkligheten lyckades de tillsammans med mycket begränsade ekonomiska medel sätta ihop ett lag, som tack vare all datakunskap lyckades då nå finalen i NFL! Storartat!

 I dag högteknologi

Efter Zoom, först på den internationella marknaden, kom sedan många fler aktörer, med mer eller mindre högteknologiska system, bl a HawkEye inom tennis och flera andra mer nya videosystem och även GPS (sensorer på spelare resp boll). Vi har satsat enbart på optisk datainsamling genom högupplösta kameror och AI i varierande program och applikationer. FIFA har sedan varit med om att successivt ha synpunkter och kräva specifikationer för de olika systemens precision, snabbhet och uthållighet.

Vi har nu det högst FIFA-rankade Tracking-systemet, inklusive Offside-modulen, samt i samarbete med Bundesliga GoalControl och ett VAR-system separat därtill!

Alltså, jag tror att jag vet vad jag talar om i dessa frågor, eftersom jag/vi deltagit i denna utveckling i över 20 år och har hela tiden strävat efter tekniska lösningar, som kan vara en tillgång för världens populäraste sport.

Sedan fotbollen började spelas i slutet av 1800-talet har mycket hänt. Man spelade idealiskt på gräs, sedan på grus och småningom på olika gummiasfalt och träunderlag inomhus! Många sportföretag har utvecklat bollar och skor av läder för att senare tillverka bättre, hållbara, utrustning av konstläder m m, dubbar och andra sul-material för de olika spelunderlagen, inklusive konstgräs! Samma saker gäller textilier för olika klimat, benskydd, speciell målvaktsutrustning och utrustning för tränare, ledare, och särskilt för domarna för tidtagning, telekommunikation mm.

Sedan 50-talets slutskede, bl a från VM 1958 i Sverige började regelbundna TV sändningar från stora nationella och internationella matcher. Då utvecklades successivt kameror och system för att fånga bilder från matcherna ur olika vinklar och även lägga till möjligheter att visa publik (video) repriser, bättre ljudeffekter, närbilder och frysa situationer/förstora och sedan även kunna lägga in bild i bild med texter för info, och sedan även lägga in reklam i allt större omfattning.

Andra villkor numera

I jämförelse med all annan samhällsutveckling kan man utan vidare konstatera att spelet på plan går i allt snabbare takt, spelarna springer fortare, de springer längre, de skjuter hårdare, passar mycket mera korta, medellånga och mycket långa kross-bollar till varandra. I denna snabba takt sker många fler medvetna och omedvetna sammanstötningar både på marken och i luften. Spelarna är säkert 10-20 cm längre än tidigare och goda atleter även om många numera är kring 190 cm långa och väger 80-90 kilo muskler. De kan då i snabba sammanhang ha svårt att koordinera hela sin kropp, t ex hålla händerna längs sidorna eller träffa motståndare olyckligt med fötter, händer och t o m huvudet!

Det går som sagt väldigt fort och domarna, var för sig har mycket svårt att hänga med, särskilt i trånga, skymmande situationer! I de stora ligorna, EM, VM etc finns det upp till 32-35 kameror runt fotbollsplanen och då har man kommit fram till att man skulle kunna hjälpa domarna under vissa omständigheter.

Så kom FIFA på att man kan nå mer "fair play", eftersom man eftersträvar både rättvisa rent sportsligt, men också för att dagens elitfotboll gäller inte bara ära, utan ganska stora pengar!! Man kan inte bortse från de stora kommersiella intressena som drivkraft och beroende.

Detta är sammantaget bakgrunden till VAR och jag anser att det är en logisk, historisk utveckling som är väl grundad och motiverad! En helt annan sak är att man inte kan vara nöjd med att VAR i vissa fall tar för lång tid, är kanske inte ens tekniskt färdigutvecklad/precis och domarna på plan och de i VAR-rummen inte tillräckligt samkörda och/eller uppövade? Även FIFA har anledning att förtydliga de regeltolkningar som kan göra domarnas uppgift lättare, särskilt om spelare och ledare också lär sig de särskilda tolkningarna.

Jag är ganska säker på att man inom en kort tid kommer att teknologiskt kunna förbättra VAR, bl a genom att inkludera GoalLine och OCT, men även snabba upp hur man hittar rätt bildrutesekvens nära realtid. Inom kanske två (2) år kommer då FIFA kunna kräva VAR-tillämpning i alla "elitmatcher" och de domare som inte kan systemet kommer inte kunna vara med i de stora internationella turneringarna!

Publiken i framtiden kommer att uppskatta utvecklingen, domarnas arbete underlättas, de ska självklart ha sista ordet, men kan känna sig säkrare i sina domslut.

Dagens missnöje, kanske p g a att man inte riktigt känner till den ovan beskrivna bakgrunden, varför man irriterar sig mest på längre avbrott, kan förhoppningsvis elimineras. 

Syftet måste vara prioriterat och själv har jag mycket svårt att acceptera SEF:s klubbmedlemmars, dvs s k fansens upprördhet och oförståelse, samt truliga och offensiva negativitet mot VAR. 

Visserligen, är man fotbollsintresserad och anser sig vara kunnig, men bedömningarna är svåra och man ser inte bättre än domarna på plan och definitivt inte bättre än dagens och morgondagens kameror med de avancerade och snabba AI-systemen. De kan t o m få mycket bättre och snabbare info om det de ser i sina telefoner i realtid för att känna sig ännu mer delaktiga och kunniga!!

SvFF, SEF och klubbarna måste även i Sverige inse att fotbollsutvecklingen sakta men säkert går in i nästa, modernare, teknikanpassade skede!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.