Spelet bakom Zlatans kommande bok

På tisdagen var det dags att släppa ytterligare lite uppgifter kring en kommande bok. Den som blir en av Albert Bonnier förlags stora satsningar under året. Zlatan Ibrahimovics självbiografi.

Strategin är varken ny eller utnött. Det går egentligen till på samma sätt vid varje tillfälle enligt tanken ”Släpp lite lagom nytt”. Att det ska bli en bok, ja, en självbiografi, vem som ska skriva, vad vederbörande tycker om uppgiften och i bästa fall vad huvudpersonen anser, och sedan slutspurten, när boken ska komma och delar av innehållet.

Så att köparna blir desto flera.

En van skribent

Zlatans självbiografi tillkommer med David Lagercrantzs hjälp.

Han är van vid den här typen av uppgifter. Han har gjort självbiografier om bergsklättraren Göran Kropps liv och uppfinnaren Håkan Lans.

I februari tillkännagavs att David Lagercrantz hade sagt ja och då fick media veta det.

- Boken kommer att ge en helt ny bild av Zlatan, säger David Lagercrantz.

Har varsin agent

Stunden är alltså kommen för att berätta lite mer om vad som väntar. Det gäller att bygga upp en förväntan en tid innan boken finns i handeln.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, är titeln.

Nyheten om en kommande bok släpptes i mars och det var ungefär ett år efter att Mika Lepistös nystartade byrå, The Perfect Brands, i ett pressmeddelande meddelade att han var nybliven global varumärkesexpert för Zlatan Ibrahimovic. Därefter fick Zlatan sambo Helena Seger en egen assistent i byråns Victoria Egler.

Han är det största varumärket

- Zlatan Ibrahimovic är det största varumärket inom svensk idrott och bland de tio största inom internationell fotboll. Det känns otroligt roligt och inspirerande att jobba med ett så intressant varumärke, sa Lepistö när nyheten blev känd.

- Min roll blir att rådge honom om att göra rätt saker utanför fotbollsplanen,

En bok fanns tidigt med i planeringen. Något som Zlatan själv också föreslog.

Albert Bonniers förlag fick förtroendet och i sin tur valdes David Lagercrantz som skribent. Han var intresserad och under våren inleddes jobbet.

Pratat i timmar

De två har träffats ett antal gånger för samtal och intervjuer i timtals.

- Det visade sig att vi fungerade väldigt bra ihop, säger David Lagercrantz.

- För första gången berättar han själv om sitt liv.

Första gången han berättar själv

Lagercrantz betonar:

- Det är första gången han berättar själv, och det har han gjort med en otrolig ambition, med samma hundraprocentiga inställning som han har på fotbollsplanen.

- Det är en väldigt bra berättelse, inte bara om Zlatan och fotbollen utan även om Sverige. En resa från ghettot till fotbollens absoluta toppskikt och allt vad det medför.

Just den, den 8 november kommer boken.

Fakta

Andra böcker med Zlatan i en huvudroll:

"I huvudet på Zlatan Ibrahimovic" av Simon Bank (2005)
"Zlatans röda skor" av Åke Stolt (2007)
"Zlatan är Zlatan" av Jennifer Wegerup och Petter Karlsson (2008)
"Lill-Zlatan och morbror raring" av Pija Lindenbaum (2010) (Barnbok)

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.