Richard firar midsommar med 24-timmars

Det finns olika sätt att fira midsommar. Att köra ett 24-timmarslopp på Nürburgring hör onekligen till det annorlunda. Richard Göransson hoppades på första segern, tack vare en massiv satsning av teamet, men var besviken efteråt.
I det här trånga utrymmet hade Richard Göransson och hans två förarkollegor sin arbetsplats i det klassiska loppet på Nürburgring.

 

Richard Göransson och hans Rowe Racing #23 startade på 15:e plats i Nürburgring 24-timmars. 

- Det här loppet och den här banan, det Gröna Helvetet, är som en drog. Man vill bara tillbaka varje gång och för mig det är alltid en av säsongens största höjdpunkter. 

Besvikelse

Om Le Mans är det stora glamorösa 24-timmarsloppet så är tävlingen på Nürburgring den stora folkfesten och det största folkliga 24-timmarsracet.

Det blev ett både händelserikt och för Richard Göransson ett äventyr där teamet hade både med- och motgångar och till sist tvingades bryta loppet under den sista timmen på söndag eftermiddag.

- Det var inte så här jag tänkte mig midsommarhelgen. Men allting kan ske här och allt måste klaffa. 

Blev påkörd

För teamet inleddes tävlingen olyckligt redan på tredje varvet när Göranssons stallkompis, Thomas Jäger, bromsade för en bil som snurrade och istället blev påkörd bakifrån av en varvad bil med stora skador som följd på Rowe Racings Mercedes Benz SLS AMG GT3 #23. Det var ett av många offer i toppen under de två första timmarna där flera toppbilar drabbades av problem och olyckor.

Olyckan skedde redan på det tredje varvet och Rowe Racing tappade tre varv i depån och föll till näst sista plats för att försöka reparera bilen.

- Teamet gjorde rena rallymekningen, berättar Richard. De skar bort diffusern bak och stora sjok med kolfiber. De gjorde en fantastisk insats som fick ut bilen igen men det kostade flera varv och bilen var så klart långt ifrån perfekt. Vi hade mycket sämre aerodynamik och tappade dessutom 10 km/t i toppfart.

Snurrade och bröt

Trots det kunde Richard Göransson, Jan Seyffarth, Klaus Graff och Thomas Jäger matcha ledartiderna och under loppet köra upp sig till en sjundeplats totalt från näst sista plats i det 178 bilar stora startfältet efter att samtliga förare kört dubbla stinter och närmare tre timmar var åt gången. Mot slutet när man låg på en sjundeplats och med en knapp timme kvar körde Richard av och det fanns inget val än att ge upp.

- Jag tappade bilen i ett av banans snabbaste partier, snurrade och touchade räcket och förstörde växellådan. Vi hade nya inställningar på antispinnsystemet som jag inte fick veta innan och som överraskade mig, men jag tar på mig misstaget.

Jämförtt med i fjol har Richard Göransson bytt från BMW till Mercedes och från Marc VDS till Rowe Racing. .

- Det är ett nytt team och en ny bil för mig men målet är givet, vi kör inte för något annat än ett toppresultat. Vi har en väldigt bra bil, de andra förarna är alla väldigt erfarna och vi har bra däck med mycket bra support från Michelin så vi har alla förutsättningar för att lyckas. 

Bara däck för 400 000

I år tvingades teamen inleda loppet på de däck man kvalar in på. 

- Vi gör av med ett set varje 1,5 timme, dvs runt 16 set på ett race plus träning och kval, så minst 20 set under helgen. Det kostar nog runt 20 000 kronor per set, dvs en däcksbudget på drygt 400 000. Plus moms, tillägger han med ett snett leende.

- Jo, det blir några fotbollar det, skämtar han med tanke på pågående fotbolls-VM.

- Många säger att hjärtat i bilen är motorn, men däcken är bland det viktigaste. Här kan man lätt hitta mycket tid över ett varv och över distans.   

Thomas Ejderhov

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.