Genombrott som 17-åring

2013 var fotbollsstjärnan Peter Dahlquist nära att mista livet. Han fick problem i aortan och akutopererades. Nu berättar han exklusivt i IA om den långa vägen tillbaka.
Stefan Allbäck, Thomas Modin och Peter Dahlquist i Örgryte på den tiden det begav sig. Peter Dahlquist var bara 15 år när han debuterade i allsvenskan.

 

Peter Dahlquist fick epitet ”Underbarn” när han den 17 oktober 1971 sprang in i den röda ÖIS-tröjan på Ullevi för match mot IFK Norrköping. Därmed blev han då den yngste spelaren i Allsvenskan genom tiderna: 15 år, nio månader och fem dagar.

Stolt över hög nivå

Holländska PSV Eindhoven fick upp ögonen för den vindsnabbe och målfarlige forwarden, och skrev kontrakt med honom som 18-åring.

I Holland blev det tre säsonger – med två ligaguld, ett cupculd och en semifinalplats i Europacupen som höjdpunkter – innan det bar hem igen till Sverige och Göteborg för spel i ÖIS, fortfarande i Allsvenskan, 1977. Där spelade han fram till 1983, då han lade skorna på hyllan vid 27 års ålder. 

- Det jag är mest stolt över vad gäller min fotbollskarriär är att jag avslutade så bra med comeback i landslagstruppen och hattrick mot Malmö FF året innan jag slutade. Det känns bra att ha avslutat på så pass hög nivå, berättar Peter Dahlquist för Idrottens Affärer på telefon från München, där han bor med sin hustru sedan år 2000. Hans två döttrar har lämnat München och jobbar båda i London.

Ansvarig för Team SCA

Redan 1981 fick han jobb på SCA – ett företag han varit troget sedan dess – bland annat som regionchef för Asien och Mellanöstern med fokus på finans och affärer.

2010 fick han frågan om han ville arbeta med Team SCA – hygien- och skogsindustriföretagets storsatsning på en helt kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014-2015.

- Det lät intressant, så jag tackade ja. Min egen erfarenhet av segling? Jag ägde en E-jolle när jag var tjugotre och hade ett sommarhus på Källö-Knippla i Göteborgs skärgård. Jag minns att jag seglade runt ön en sommar. Det är ungefär det som är min erfarenhet av segling, berättar Peter och skrattar åt minnet och bristen på erfarenhet, och fortsätter.

Etappseger gav medvind

- Men det gjorde inget. Team SCA skulle ledas av Richard Brisius som varit med och drivit flera av de svenska projekten i tidigare Volvo Ocean Race. Mitt ansvar var att sköta kontakten mellan SCA och Team SCA-projektet och dess samarbetspartners, bland annat Helly-Hansen. Det var en uppdelning som fungerade bra. 

Team SCA-satsningen har varit mycket lyckosam, enligt Peter Dahlquist:

- Den har satt SCA på kartan både i Sverige och globalt. Åtta av tio som köper våra produkter är kvinnor, och just därför var satsningen på en båt med kvinnlig besättning logisk. Etappsegern på benet mellan Lissabon och Lorient gav projektet vind i seglen. Efter det tog alla tjejerna på allvar. 

Sommaren 2013 – ett år in i projektet – var Peter i Göteborg för att påbörja sin semester, och skulle bara avverka en sista telefonkonferens, när han fick starka smärtor i bröstet.

Aortan sprack

Han trodde att det var hjärtmuskelinflammation, som han haft förut. Smärtorna kändes likadana. Men det var det inte. Det var aortan, stora kroppspulsådern, som hade spruckit ovanför hjärtat. Peter föll ihop och hustru Ann Christine fick ringa ambulans för att få honom snabbt till Sahlgrenska sjukhuset. Där var läkarens dom både snabb och hård.

- Du måste opereras akut, annars riskerar du att dö!  

Peter Dahlquist, omtöcknad av smärtstillande medicin när han fick beskedet, minns väl vad han svarade: 

- Hoppsan, och jag som inte hunnit skriva mitt testamente...

Kroppen ”kopplade ur”

Akutoperationen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gick bra och följdes av ytterligare en lyckad, planerad operation i München. Därefter började en lång väg tillbaka till ett normalt liv. Peter Dahlquist var sjukskriven i ett år.

- Läkarnas dom var entydig. Jag skulle undvika resor och stress – jag får inte arbeta övertid. I det tyska systemet blir man klassad som ”delvis invalid”. Jag märkte hur snabbt kroppen ”kopplar ur”, det vill säga muskler och krafter försvinner, säger Peter Dahlquist som tackar sin hustru Anne Christine för att han kommit tillbaka till ett normalt liv så snabbt:

- Hon såg till att jag kom ut och promenerade efter operationerna, och att jag tog min medicin regelbundet. Bara att gå ett varv runt huset var en ansträngning i början, och det tog emot. Men Anne Christine var bestämd – och det är jag glad för i dag. 

Målet att spela golf

Målet har varit glasklart hela tiden för den före detta fotbollsstjärnan:

- Att kunna spela en golfrunda igen utan att bli andfådd! Att kunna åka längdskidor och cykla har också varit ett mål. Och det kan jag i dag. 

Om ÖIS upplaga 2015 säger Peter Dahlquist: 

- Efter femton år i München vet jag faktiskt mer om tyska ligan än om svensk fotboll. ÖIS följer jag resultatmässigt, men kan inte namnet på en enda spelare. Och det är nästan lika illa med svenska landslaget. 

Thomas Björn

Fakta

Den 17 oktober 1971 sprang Peter Dahlquist in i den röda ÖIS-tröjan på Ullevi för match mot IFK Norrköping. Han blev då den yngste spelaren i Allsvenskan genom tiderna: 15 år, nio månader och fem dagar.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.