Peter skulle bygga om elitidrotten...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är en ny tid nu. Jag lånar uttrycket av en gammal vän som myntade det för länge sedan. Tror att vi just hade gått ut gymnasiet då han uttryckte det som att ”det är en ny tid nu”. Och det var det förstås. Att jag tycker formuleringen passar sig också här och nu kan bero på de många texter som florerar om den så kallade krisen i Svenska Fotbollförbundet. Och att flera förbund går igenom liknande processer i en kärvare framtid, skriver Peter Mattsson som lämnade genuina svenska RF och började på högkommersiella världsföretaget Red Bull.

Hur många gånger har vi inte sett den här loggan. I segling, racing, ishockey, fotboll och ytterligare ett antal sporter. Red Bulls vresiga tjur har nu har fått en svensk i en huvudroll, Peter Mattsson, som lämnade RF när det häftiga anbudet kom.

Kanske handlar det om att så många svenska elitidrottare lever under väldigt knappa förhållanden. Eller att jag själv försökt driva förändring av detta genom projektet #elitidrott2030.

Möjligen är det rent av för att jag under hösten lämnat svensk idrott och nu istället jobbar för Red Bull Performance, med uppdraget att rent idrottsligt stötta de som ingår i dryckestillverkarens stall.

Svenska modellen - med brister

Även om tiden skulle vara ny är det mycket som är sig likt. Att svenska idrottare och svensk idrott kämpar i motvind när det gäller ekonomiska resurser till exempel. Och att svenska idrottare och lag ändå lyckas prestera ganska väl.

Ofta tillskriver vi detta den så kallade svenska modellen som lägger en god grund för idrottsligt deltagande i unga år.

Samtidigt grubblar vi över om de brister som finns i det slutliga steget mot världseliten gör avståndet från gräsrötterna till prispallen alltför stort.

Ska svenska idrottare erövra internationella titlar och medaljer är det knappast någon tvekan om att här behövs större resurser.

Frågan är bara vem som ska betala.

Då jag upplevt svårigheterna med att fylla på det stora svarta hål som kallas elitidrott, behöver jag bättre förstå den andra sidan. Hur tänker den som är beredd att spendera pengar på att ge idrottare möjligheten att nå sina drömmars mål, ja kanske till och med på att ge dem viiingar?

Från traditionellt till att spränga gränser

Att få chansen att titta in i Red Bulls universum och därmed gå från den kanske mest traditionella formen av idrott i Riksidrottsförbundets regi, till den som ständigt spränger gränser och går utanför det konventionella var helt enkelt något jag behövde nappa på.

När nyheten om mitt nästa steg spreds var det många som ville lyckönska. Några valde också att leverera sanningen. Som till exempel min pensionerade sjuksköterska till granne som konstaterade att den där drycken, den är ju verkligen ett elände, eller min fotbollstränarkollega i ungdomslaget som konstaterade att ”företag ska inte hålla på med fotboll”. Precis i min egen övergång (Silly Season också i förbundskorridorerna enligt Johan Esk i DN) läste jag också Noah Bachners bok (Den sista utposten), hans kärleksförklaring till svensk idrott och svensk fotboll i synnerhet.

Mest av allt är det 51-procentregeln han hyllar, det vill säga den som gör att företag inte håller på med vare sig fotboll eller annan idrott i RF:s regi. Ja, i alla fall inte som huvudägare.

Och Bachner har inte så snälla saker att säga, vare sig om Red Bull eller om grundaren Dietrich Mateschitz.

När det gäller idrottens mening och själ, ovissheten och möjligheten för ett större antal tävlande att faktiskt blanda sig i medalj- eller mästerskapsstrider är det lätt att hålla med Noa Bachner. Samtidigt är det omöjligt att inte se sig omkring och konstatera att pengar in ger medaljer ut. De största plånböckerna idag är de som återfinns i toppen oavsett om det handlar om Champions League eller Olympiska spel.

Egen väg till ny väg

Så var ska svensk idrott ta vägen i denna nya tid?

Efter två månader i mitt nya jobb ska jag inte ens försöka att ge några råd. Men, att Red Bull valt en slags egen väg är nog ganska klart. Jo, företaget äger både fotbolls- och ishockeyklubbar samt Formula 1-team.

Men, allra störst marknadsvärde uppnås nog ändå där man i princip lyckats skapa egna idrotter och events. Dessutom knyter man ihop dessa i ett eget ekosystem där man kontrollerar spridning, exponering, merchandiseförsäljning och en hel massa annat.

Där har vårt svenska idrottsystem något att bita i!

Peter Mattsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.