Elofsson också på skolbänken

Djurgården-ikonen Andreas Johansson växlar karriär från fotbollsspelare till affärsutvecklare med hjälp av chefer från näringslivet.
Förre fotbollsspelaren Andreas Johansson och skidstjärnan Per Elofsson tillhör kursen liksom Frida Johansson, Handelskammaren i Värmland.

 

Utbildningen kallas HPP, High Performers Program, och anordnas av Cruyff Institute tillsammans med Stockholms Ledarinstitut. 

Idrott och näringsliv

Utbildningen innehåller både före detta elitidrottare och verksamma ledare i näringslivet. Kombinationen av deltagare med olika erfarenheter från såväl näringsliv och elitidrott är tänkt att ge slutresultatet en extra dimension. 

En av deltagarna är Andreas Johansson. Efter en lång karriär på elitnivå och lagkapten inom Djurgården Fotboll sadlar han nu om. Han går utbildningen Management Diploma for Athletes hos Cruyff Institute, och HPP är en del av denna utbildning. 

Djurgårdsikonen med rötterna i Mellerud har ett välfyllt prisskåp efter sex säsonger, 148 matcher och 43 mål i Djurgården-tröjan, och nu satsar han på att nå nya framgångar i en annan tillvaro. 

Bra för karriären

- Detta är verkligen rätt för mig som nu gör en karriärväxling. Utbildningen ger mig värdefulla kunskaper som jag är övertygad om kommer att ge mig en bra karriär även i framtiden. Alla delar i utbildningen är givande. Ett exempel är identitetskännedom, där vi utvecklar hur vi ska lära känna individen och utveckla denne. Det är givetvis viktigt för att fungera som chef. Det är också ett ämne som jag har sett på olika sätt, både positiva och negativa, med de olika coacher jag haft i de lag jag spelat. 

Detta ger Andreas Johansson ett försprång.

- Jag kan plocka godbitar ur verkligheten, utveckla med kunskaperna från utbildningen och kombinera med den målmedvetenhet jag haft som elitidrottare. 

Öppnar dörrar

Med utbildningen, nya kontakter han skaffar sig på utbildningen och nätverket från tiden som elitidrottare ska han lägga grunden till sin nya karriär. 

- Alla dörrar är öppna och jag ser många möjligheter. Troligen blir det inte inom idrotten i steg ett, men det kan bli länge fram. Jag är snart redo för nya utmaningar och känner ingen oro, säger Andreas Johansson.

Bland Andreas Johanssons klasskamrater finns Per Elofsson, förre skidstjärnan som numera jobbar i Swedbank, Frida Johansson, vd för Handelskammaren i Värmland, tillika styrelseledamot i Färjestad BK och Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.