Han har följt ÖFK:s förvandling

Vad ligger bakom Östersunds Fotbollsklubbs lyckliga resa som inte verkar ha något slut? Thord Eric Nilsson, 75, legendarisk sportchef på Östersunds-Posten i 35 år, behöver bara några ord för att förklara framgången: – Kombinationen Kindberg-Potter.
Thord Eric Nilsson, legendarisk sportchef på Östersunds-Posten och författare av boken ”Från Alljämtskan till Allsvenskan”

Daniel Kindberg, 50 i november, kom som sportslig ansvarig till klubben 1996, sedan 2010 är han ordförande. VD i Östersundshem, före detta yrkesmilitär.

Graham Potter, 42, engelsmannen som spelat i Englands U 21-lag och i Premier League för Stoke, West Bromwich och Southampton, kom till Östersund 2011 när laget låg i division 2. Förutom rutin som fotbollsspelare hade han en Masterexamen tagen i Leeds.

I fjol utsågs 3-barnspappan han till Årets tränare i allsvenskan.

Prestige i morgon

Daniel Kindberg, ordförande för ÖFK, samt Graham Potter, tränare. Foto: Robert Henriksson / TT; Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Att säga att på onsdag spelas årets match på Jämtkraft Arena är att överdriva. Men mycket prestige står på spel när svenska mästarna Malmö FF kommer för att möta årets cupmästare (mot Norrköping i april, då sattes publikrekordet, 8 369 personer). Malmö är ute efter revansch. I fjol vann ÖFK med 3-0 i Malmö.

Förr i tiden sa tränare och spelare när motståndarna kom på tal att vi ska möta dem med varma servetter. MFF behöver något varmt på sig och i sig, den saken är klar. Väderprognosen säger sju grader och regn. Plus konstgräs.

Mycket snack i kommunen, 62 000 invånare, handlar numera om Europa League. Jag utgår från att ni vet: de ”omöjliga” segrarna mot Galatasaray och PAOK och senast mot Zorya.

Thord Eric har skrivit en bok, ”Från Alljämtskan till Allsvenskan”. Han har varit med om förvandlingen och ser alla hemmamatcher och många på bortaplan. Men Grekland och Ukraina fick vara. Nu förbreder han sig för avslutningsmatchen i gruppspelet mot Herta Berlin den 7 december. Specialtåg Östersund-Berlin. Avresa tisdag, hemresa lördag. 300 behövs, annars blir det inget tåg. Det finns plats för 450 personer.

Men innan dess väntar högtidsstunder hemma: Hertha Berlin 28 september, Atheltic Bilbao 19 oktober. Zorya 23 november. Glädjeyra i snöyra? Plus bortamatch 2 november i Bilbao. Redaktör Nilsson, som i dag är mer fotograf än skrivande, hänger på.

En saga för evigt?

– När jag skrev boken hade jag ingen aning om vad som skulle ske senare i år. Jag vet inte vart den här sagan tar vägen. Blir den beständig? Jag vågar inte säga nånting. När Kindberg började prata om Champions League inför allsvenska premiären var det många som ville sätta tvångströja på honom. Men allt han sagt har ju slagit in…

Östersunds FK är en ung förening. Bildad den 31 oktober 1996 efter samarbete med bland andra IFK Östersund och Ope. Nio säsonger i division 2, fem i division 1, tre i Superettan. Nu gör laget sin andra säsong i allsvenskan.

Belackarna kanske inte kan sången ”Vi komma, vi komma från Pepparkakeland”, julsången som Alice Tegnér skrev 1913. Visst, det är ett mångkulturellt lag men Potter har lyckats skapa ett L-A-G av spelare från olika länder och kulturer. En högklassig prestation.

– Faktum är, säger Thord Eric, att de flesta spelarna är födda i Sverige. Och det finns svensk namn i laget.

Överblivna spelare

När Kindstrand värvade Potter var Östersund en död fotbollsstad. Det var skidor och skidskytte som gällde. Men Potter svängde sin trollstav. Klubben hittade spelare som hade blivit över. Samon Ghoddos i Skåne, Ken Sema från Sylvia, Norrköping och Ljungskile, Tom Pettersson utan plats i IFK Göteborg, med flera. Potter utvecklade deras talanger, tog med dem i litteraturen och balettens värld. Och musikaftnar.

– Det är tänkt att de ska ha en Sameprojekt i år men det tror jag inte de hinner med, säger Thord Eric.

Potter har hittills envist pratat engelska på presskonferenserna. Efter 5-0-segern mot Sirius i Uppsala i söndags pratade han klockren svenska.

– Vi visste att han kunde. När han fyllde 40 sa han till gästerna. ”Nu ska ni få en present, jag ska ta det här talet på svenska. Det gjorde han. Sen sjöng han Jämtlandsvisan på jämtska. Imponerande, säger Thord Eric.

Bud kommer?

Potter är den enda engelska tränaren som finns kvar i Europaspelet. Klart att det ger eko i hans hemland. Bud lär komma. Från hela världen, antagligen.

– Jag tror att han stannar. Han vill bygga huset klart. Taket är inte på än, säger Thord Eric, som följt fotbollen i Östersund sen barnsben.

Hans son Charlie, sju år, ska ta studenten i Östersund sa någon. Graham kontrade:

– Jag ska stanna längre än så.

Han hade 1,5 miljoner kronor i lön i fjol. Räkna med löneförhöjning i år.

Inför säsongen hade Östersund en budget på 60 miljoner kronor. Den blir högre. 25 miljoner för platsen i Europa League, 3,5 miljoner för segern i Ukraina. Klubben har omkring 40 heltidsanställda personer på lönelistan. Nästa år ska det finnas ett U 19-lag.

Det kostar pengar men klubben har sålt spelare också. Andrew Stadler till Dalkurd, Walid Atta till Saudiarabien, Dariljan Bojanic och David Accam till Helsingborg, Modou Barrow till Swansea. I november i fjol försvann lagkaptenen Alex Dyer till Elfsborg. Det har betytt pengar in.

Östersunds Fotbollsklubb är på väg, om laget inte redan är det, att bli hela Sveriges lag. Det kan bli så att spelare ber att få komma till klubben. Harry, förlåt Graham Potter, kan tydligen göra vem som helst till stjärna.

 

Göran Söderlund

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.