"Älskar att träna ungdomar här hemma"

Erica Johansson, 45, är tillbaka där allt började.

På Landevi IP i Landvetter utanför Göteborg tränar friidrottsstjärnan ungdomar i Mölndals AIK.

– Det känns fantastiskt att kunna få bjuda tillbaka. Vi vill ge alla som vill den här chansen, säger Erica Johansson.

Landvetter ligger knappt två mil utanför Göteborg. Den nya friidrottsanläggningen stod klar för några år sedan. Det röda gruset, kolstybben, byttes ut mot fyra allvädersbanor.

– Jag är tacksam över Härryda kommun som lyssnade på oss tränare. Nu har vi en fullstor arena med en bana på 400 meter mot den gamla som mätte 377 meter, säger Erica Johansson. När vi springer 100 meter har vi tillgång till sex banor.

"Man ska ha nära"

Men inte nog med det.

I dag finns det en höjdhoppskurva, två längdgropar och en kulring.

Erica Johansson bor inte långt ifrån Landevi IP i Landvetter.

Två gånger i veckan tränar hon och fyra andra tränare ungdomar.

– De tillhör Mölndals AIK, precis som jag gjorde. Men vi behöver inte åka in till stan för att träna. Det här är ett väldigt bra upplägg, säger Erica Johansson. Man ska ha nära. Det ska vara enkelt att ta sig till träningar.

Hon började friidrott under ett sommarlov när hon gick i lågstadiet. Erica Johansson provade på allt, men valde sedan att satsa på längdhopp. Hon har vunnit JVM, inne-EM och 13 SM-guld.

Har fortfarande svenska rekordet

Erica Johansson har fortfarande det svenska rekordet på 6,99 meter som satt den 5 juli 2000 i schweiziska Lausanne. 

Det återstår flera år av träning för att nå så långt som Erica Johansson gjorde.

Ungdomarna som tränar den här kvällen på Landevi IP är mellan elva och tolv år gamla.

– Vi koncentrerar oss på att de får en allsidig träning. Vi kör allt från kondition, koordination till reaktion och teknik. Det är mycket information att ta in och det är viktigt att lyssna.

Den här dagen står löpskolning, sprint och hopp på programmet.

Gäller att vara försiktig 

– Det finns mycket att jobba med. Tekniken, styrkan, snabbheten. Men det gäller att vara försiktig och inte träna fel. Innan man kommit in i puberteten är det inte bra för unga att träna till exempel hoppstyrka, säger Erica Johansson.

Hon vet vad hon talar om. I nästan två decennier var hon en av våra största friidrottsstjärnor.

Tränarteamet är rutinerat. Många har tävlat för landslaget och haft stora framgångar.  Som trestegshopparen Conny Malm.

– Det är kul att få vara med och bygga upp den här verksamheten. Vår grupp är duktiga, de lyssnar och är fokuserade. Men det viktigaste är att de har roligt, säger Conny Malm.

När ungdomarna blir äldre åker de till Mölndal en gång i veckan för att träna extra.

– Det finns en grupp även i Mölndal som är jämnåriga med vår. Vi har en del seriematcher också. Men på ett lekfullt sätt. Då räknar vi inte de individuella resultaten utan hela lagets, säger Erica Johansson.

"Viktigast att få en grund"

Hon fortsätter:

– Det viktigaste är att barn och ungdomar lägger en grund att stå på. Här kan vi vuxna vara med och skapa en bra och fin miljö. Resultaten får komma senare. Det viktigaste är att man hittar rätt och har ett vettigt fritidsintresse.

Under vinterhalvåret tränar ungdomsgruppen inomhus.

Då och då står även teori på programmet.

– Förra veckan visade jag vilka muskler ungdomarna hade jobbat med efter en träning, säger Erica Johansson.

Noah är elva år och går i femman. Han är en av ungdomarna i gruppen.

– Det är kul att träffa kompisar och träna. Jag gillar mest spjut och kula, säger Noah.

Klubbkamraten Lova, 12, har tränat friidrott i två och ett halvt år.

– Jag gillar längdhopp och 200 meter. Jag kör ett pass extra i veckan så det blir tre gånger.

Ericas yngsta dotter

I gruppen finns även Erica Johanssons yngsta dotter. Wilda är elva år men har inga planer att välja samma gren som sin mamma.

– Jag tycker bäst om 60 meter och höjdhopp. Jag har en av mina bästa kompisar i gruppen. Det är alltid kul att träffa henne och de andra i min grupp. Vi har jätteroligt, säger Wilda.

Erica Johansson tränar inte bara ungdomar den här kvällen.

Nästan tio vuxna finns på plats och kör cirkelträning.

– Vi började hemma på min veranda. Nu är det över 50 som tränar. De träffas och kör upp till fyra gånger i veckan. Fantastiskt, säger Erica Johansson.

Fotnot: Denna artikel har framkommit via ett samarbete med Folkspel.

Fakta

Namn: Erica Johansson.

Ålder: 45.

Bor: Landvetter.

Familj: Sambon Henric. Döttrarna Tess, 17, och Wilda, 11, från två andra förhållanden.

Yrke: Egen företagare, programledare, föreläsare - och tränare.

Klubb: Mölndals AIK.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.