Hon har tjänat 26 miljoner

Charlotte Kalla var missnöjd när hon åkte hem från VM i Seefeld i vintras. Ingen individuell medalj men väl guld i stafetten. Förklaringen: återhämtningen var för kort efter hårdträningen inför VM.

Desto gladare blev Kalla, 32, när hon kollade kassaböckerna. Säsongen 2018-2019 omsatte hennes aktiebolag 10,9 miljoner kronor med en vinst på 6,2 miljoner. Senaste bokslutet visar tillgångar på 26 501 000 kronor i hennes bolag.

Jämfört med Frida Hansdotter, vars bolag omsatte 6.5 miljoner och Stina Nilssons som omsatte 4.2 miljoner så ligger Kalla först i spåret.

I vinter får hon chansen att öka på inkomsten. Svenska skidförbundet har höjt prispengarna för världscupen. Förra säsongen gav en seger 50 000 kronor. Tvåan och trean fick inget. Nu blir det ändring: en andraplats ger 30 000, en tredjeplats 20 000 kronor.

Reklamkontrakt för miljoner

Det är naturligtvis hennes reklamkontrakt som genererar de stora pengarna även om förra säsongen gav 90 000 kronor för en seger i världscupen från det internationella skidförbundet, FIS, tvåan fick 70 000 och trean 45 000. De största prispengarna finns i alpint där en seger i världscupen ger 410 000 kronor. Seger i skidskytte betyder 130 000 kronor.

Hennes reklamkontrakt med ÅF, LKAB, Polarbröd, Volkswagen, Vegme (tillverkar vegetariska produkter) och SCA betyder miljoninkomster. Ändå kunde hon tjäna mer, betydligt mer.

Hennes manager Olle Håkansson säger till Expressen om intresset för Kalla:

- Det är mycket förfrågningar varje vecka. Högt och lågt, vitt och brett. Hon säger nej till väldigt mycket vilket är tråkigt på ett sätt men så måste det bli. Hennes tid är begränsad. 

Beviset på hennes starka varumärke var den omröstning som skedde nyligen. Kalla var etta på listan som den mest omskrivna idrottaren i landet. Undersökningen ha pågått sedan 2010 och det var första gången en kvinna toppade listan.

Avvaktande till Svenska Spel

Kalla har inget intresse för spel och dobbel. Hon är inte tjejen som går till tobakshandlaren och sätter en slant på en trippel. Hon tackar konsekvent nej till reklamkontrakt med alla spelbolag. Svenska Spel tecknade i somras ett avtal med skidlandslaget, ett avtal på sju år värt 80 miljoner kronor. Kalla accepterar loggan på skiddräkten, men vill inte delta i några kampanjer. En åtgärd hon delar med skidskytten Hanna Öberg, som var den i den svenska skidvärlden som tjänade mest förra vintern, 1 766 050 kronor i prispengar.

Ola Strömberg, t f längdchef för Svenska Skidförbundet, säger diplomatiskt att han inte ser något problem med Kallas inställning.

Någon annan i längdlandslaget som vägrat ha Svenska Spels logga på dräkten finns inte.

- Nej, inte som jag är medveten om, säger Strömberg.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.