Anders och hans Mjällby utmanar de främsta

Hans lag skuggar de sex förhandstippade topplagen. Så här högt placerat skulle aldrig Mjällby nå, det var experterna eniga om. Men Mjällbys nye tränare, den anonyme Anders Torstensson,57, lyssnade inte på det örat.

Inför slutspurten av allsvenskan har Mjällby nio segrar och nio förluster med målskillnaden 22–24. Fakta som påvisar jämnhet och det är lagets stil. 

Han som såg bläcket torka på tränaravtalet och samtidigt fick veta att sju spelare lämnade klubben i november. Men sportchefen Hasse Larsson hade en viss beredskap och sakta fylldes luckorna och Torstensson fick till uppgift att skapa ett lag. Och som han har gjort det.

 

Sammanbiten och fokuserad, som det anstår en före detta militär och lärare. Foto: Patric Söderström / TT

Inför slutspurten av allsvenskan har Mjällby nio segrar och nio förluster med målskillnaden 22–24. Fakta som påvisar jämnhet och det är lagets stil. 

Att två av landets mest lovande spelare födda -03 flyttade, Noah Persson till Young Boys och Otto Rosengren till Malmö FF försvagade inte heller laget.   

Företrädaren, Andreas Brännström, drog till AIK. 

Kallades tillbaka

Men både han och efterträdaren, Anders Torstensson älskar att jobba med mindre resurser och större möjligheter.  Andreas blev frestad när han fick chansen i AIK. Då kallades Anders tillbaka.

 Att vara tränare i Mjällby innebär en ombytlig tillvaro, sedan 2010 har klubben avverkat 12 huvudtränare! De flesta med tämligen gott resultat ändå.

Färden följer vägen som ringlar fram söder om Sölvesborg och vi passerar ett antal hus innan Strandvallen ligger där mitt i grönskan, som en del av Hällevik som är det minsta samhället i Europa med ett lag i högsta ligan. 

Mjällby är ju den eviga ”underdogen” och det här gänget går igång på möjligheten att få mäta sig med de främsta i fotbolls-Sverige.  

 Anders ledde laget under höstsäsongen 2021, men återgick sedan till sitt civila jobb som rektor på Aspero Idrottsgymnasium i Karlskrona, för att komma tillbaka till 2023. 

Men skulle du vilja vara tränare någon annanstans än på Listerlandet?

- Nja, om jag ska lämna Mjällby så ska det vara för ett erbjudande man inte kan tacka nej till.

F d lärare och militär

Han gillar att påverka och utveckla spelare.

Precis som när han var yrkesmilitär i tio år, med två år som lärare vid militärhögskolan Karlberg, eller som skolledare sedan 1996.

- Vet inte om det finns någon universell kod som fungerar på allt och alla men jag tror på att behandla människor med respekt och samtalets makt även om man inte har tillräckligt med tid för att prata med och uppmärksamma alla tillräckligt ofta. Tror även på ärlighet och uppriktighet, menar Anders.

han fortsätter:

- Jag har nog alltid reflekterat över de ledare jag själv har haft och försökt ta med mig det bästa från de ledarna. Det kan vara allt ifrån mina föräldrar, lärare i skolan, chefer och kollegor i det militära till gamla fotbollstränare som man själv hade. Tror nog att jag dessutom är ganska reflekterande över mitt ledarskap vilket gör att man förhoppningsvis förkovras.

-Jag brukar dessutom skriva ner kloka ord kring ledarskap och ha dem som någon form av ledstång.

Hur förkovrar du dig?

- Försöker att vara analytisk, lyssna på kunniga kollegor samtidigt som jag vill ha ett öppet sinne. Men jag tycker att det är svårt att hitta tiden och rätt forum för att förkovra sig ytterligare. Är nog något jag får förbättra mig på.

Lugn och sansad

I vissa kretsar i fotbolls-Sverige kallas han för en IQ-tränare.

Något energiläckage med teatraliskt hoppande a´la Pep Guardiola och Jürgen Klopp existerar inte här. Ofta är armarna korslagda på bröstet och somarbetskostym väljer han gärna kortbyxor. Det stimmiga runt den gulsvarta spelarbänken expedieras av assisterande Stefan Ekberg. När vi ber honom om en analys av tränarkollegan heter det: ”Envis, konsekvent, militär, rektor med hjärtat på Listerlandet”

Har du ballat ur någon gång?

- Om vi håller oss till yrkesrollen så har jag sällan gjort det. Kan vara att man ”tappat det” mot någon mindre bra domare men annars försöker jag att inte tappa humöret. Har dock aldrig blivit avvisad i Allsvenskan.

Det finns många tyckare runt Strandvallen, vem/ vilka lyssnar du på?

- Viktig fråga där jag själv känner att jag mognat. Numera känner jag mig tillräckligt trygg i att knappt lyssna alls på bruset som förekommer i sociala medier, vanlig media, supportrar etc. Jag respekterar deras rätt att utrycka sig och ha synpunkter men de jag lyssnar till är mina ledarkollegor, min familj och mina vänner.

Han ser fram emot att fortsätta bygga Mjällby. Han gillar Hasse Larssons förmåga att hitta spelare över allt. Som den senaste, IFK Göteborgs tidigare talang Rasmus Wikström han hade svårt att slå igenom i Bröndby, dit han värvades från IFK Göteborg 2021. Där var han på väg att nå A-laget och Hasse hade koll på honom, välutbildad i blåvitt och egentligen färdig. Nu är han säkrad för Mjällby och det blir Anders Torstenssons uppgift att pusha Rasmus att ta det sista steget.

Ekonomin säkrad

Mjällby kommer stärkt ur den här säsongen. Ekonomin är under kontroll. 

- Vi är ganska försiktiga i vår budgetering. Vi kommer att gå plus, inte så mycket som om vi hade haft storpublik, men vi kommer att gå plus, framhåller Hasse Larsson. 

- Vi har ett jättestort stöd i hela Blekinge. Även i norra Skåne. Vi är oerhört tacksamma för det.

 När vi träffar en av dräktsponsorerna, Jan Eric Järletoft  på Järletoft Bygger, förtydligar han att på en liten ort gäller det att som företagare att ställa upp. På Listerlandet är det inte de stora börsföretagen som dominerar. Här är det antalet sponsorer som gör att David kan rubba Goliat.

Då vi lämnar Strandvallen påannonseras det i högtalaren ”Köp sill” .Idrottens egna a´la carte, korven , hamnar i skymundan,. Vid Magnus Steneros, Sillakiosk får vi veta att sillen byter namn till strömming söder om Kalmar.

Där någonstans skymtar klubbens egna fd storspelare Mattias Asper, tränare för P19 laget idag och Patrick ”Bagarn” Rosengren, akademichef förbi, De borgar för  en framtid.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.