Framgång ändå inte allt i tränaryrket

Så lika, men så olika. Johan Sixtensson, 48 i Villa Lidköping BK och Andreas ”Stocken” Stockenberg, 42 i Amo, är två tränare som på sistone meddelat att de lämnar sina uppdrag. Fast på olika sätt.

Johan Sixtensson jublar efter ytterligare en triumf med sitt Villa. Sixtensson är ett familjenamn som klingar starkt i Lidköping.

Sixtensson tackar för sig när hans tionde tränarsäsong är slut och tussilagon varit framme en tid. Hans Villa leder elitserien för närvarande som vanligt.

Stockenberg, slutade direkt. Efter en grandios öppning som nykomling i handbollsligan med fyra segrar följt av desto fler förluster kom uppsägningen direkt.

Mest segerrika, ändå adjö

Utan jämförelse fick dessa besked inte särskilt stor uppmärksamhet i respektive sporter. Ändå räknades de som de mest segerrika tränarna.

”Stocken” är ett väletablerat tilltalsnamn i handbollskretsar. Andreas morfar, Carl-Erik Stockenberg, medverkade till dubbla VM-guld -54 och- 58, sex skytteligavinster i rad och blev den förste som nådde 1000 mål i högsta ligan. Han är en av handbollens legendarer.

 Dottersonen har levt ensam i en spartanskt inredd etta med kök i samhället Alstermo, (800 personer) mitt i det mörkaste Småland, gränsande till glasrikets pärlor som Orrefors och Kosta.

Johan Sixtensson, å sin sida, bor i ett trähus på två plan på 175 kvm ihop med hustrun Johanna och tre barn i ett attraktivt villaområde i Lidköping.

Vi lämnar för en stund likheter och olikheter mellan de två tränar-essen.

Djärv och skicklig

Redan på sitt första tränaruppdrag vann ”Stocken” SM med Eskilstunaklubben HK Eskils 19-årslag. Klubben som hans far, Hans Leonardsson, hade bildat. Som 20-åring tog Andreas ”Stocken” Stockenberg upp HK Eskils seniorer till näst högsta serien. Samtidigt tränade han två, tre ungdomslag. Då ringde IK Skånela (Märsta) där han senare, precis som i (Alstermo Handboll) varit flera gånger.

Han kvalade med Amo Handboll upp till Handbollsligan både 2020/2021 och 2021/2022, och lyckades att ta steget upp med ”detta korplag”, citat från han själv. Han är nämligen frispråkig som få.

 Ibland har han kallats för Handbolls-Sveriges mest talförde tränare, som t ex: . ”Ju fler som pissar på mig desto bättre blir jag”.

När han på våren 2019 hade vunnit sitt andra SM, (det första vann han med Alingsås HK), med IK Sävehof, slog bomben ner när han meddelade att ”jag skall fortsätta i Alstermo”.

Från ”världens största handbollsklubb” till anonyma Alstermo… Hur många hade tagit det steget?

När han förra gången var där 2014 kom han dit i miserabelt skick med bl a sexsiffriga spelskulder, men föreningen tog hand om honom och styrde upp allt på ett proffsigt sätt, även med en psykolog. Andreas tyckte att han stod i tacksamhetsskuld och ville ge tillbaka. 

Sista segerdansen

”Stocken” står för det annorlunda. I Alstermos fjärde match i elitserien, då som obesegrat topplag, väntade ett Smålandsderby mot IF Hallby borta. Vid underläge med 6 - 0 och 7 – 1, genomförde beslutsnabbe ”Stocken” två timeouter efter 3,53 och 5,36, i halvtid var underläget 20 - 17 och vid 59,28 togs den sista timeouten och - segersiffrorna blev 30 - 32. Spelarna och Amo-supportrarna hade segerdanser som i ett afrikanskt mästerskap, så Idrottshuset i Jönköping skakade.

Det blev sista segerdansen med ”Stocken” som tränare.

I spelet, är det snabba kontringar, styra spelaren mot svåra lägen och långa målvaktsutkast   som förenar bandy och handboll, dessa två klassiska idrotter.

Sixtensson och Stockenberg är sina kontraster.

Andreas Stockenberg sa upp sig direkt i omklädningsrummet efter en förlustmatch.

Johan Sixtensson meddelade att det blir ingen fortsättning nästa säsong, när inte ens halva den här säsongen spelats. 

Han kommer från en bandyfamilj, bröderna Fredrik och Marcus har precis som Johan spelat elitbandy och pappa Ingemar har ett tränarförflutet på elitnivå och är idag bland annat klubb-och förbundsengagerad t o m i valberedningen. Han är en av svensk bandys mest förändringsbenägna.

Utöver tränarskapet har Johan Sixtensson ett civilt heltidsjobb och är aktiv i Pingstkyrkan. 

Lugnt och metodiskt har han bara jobbat på. Vid en intervju på klubbens hemsida uppmärksammas och synliggörs alla oavsett om det varit fans, pensionärsgäng, okända på stan, företrädaren Ari Holipainen, (förbundskapten i Finland för närvarande) och ledarkollegor som Magnus Muhrén och Peter ”Prinsen” Karlsson.  Johan känner en självklarhet i att engagera sig

Sixtenssons behärskning

Eller den där gången under en viktig World Cupmatch i Sandviken när Villa är på väg att tappa matchen och spelgeniet Muhrén gick ”bananas” på kanten och rusar fram till Johan Sixtensson. Lugnt rättar Johan till krisläget utan att förstärka det. Han är ledaren med egen personlig trygghet och omtanke om alla.

Under nio tränarsäsonger är det en unik framgångssaga: 5 svenska cupsegrar-de 4 senaste i rad, 5 seriesegrar, 6 SM-finaler med vinst 2018 - 2019 och 2020 - 2021. Samt den mest meriterande, inklusive Worldcup-triumfen (då ryska klubblag delto2018-2019).

Villa har under en följd av år lockat till sig de bästa (dyraste) spelarna, men innan Johan Sixtensson tog hand om tränarrodret var framgångarna inte kalibrerade. Nu lyckas Villa även släppa fram egna spelare, som några av landets bästa, i form av Joel Broberg och Martin Karlsson.

Att sedan Villa Lidköping BK, som marknadsledare, inte tar ansvar för svensk bandys utveckling är ett annat kapitel.

Curt Einarsson

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.