Fotbollförbundet på ny jakt

”Mellberg-gate” är över. Allsvenska BP:s återsamling för säsongen 2024, 10,30 på måndagen, inleddes med en pressträff i klubbhuset på Grimsta BP.

Olof Mellberg, 47 år, lynnig västgöte. 117 A-landskamper och under flera år lagkapten för A-landslaget, meddelade då att han definitivt tackat nej till det erbjudande som  ”intressenter” presenterat för honom 

En fundersam Olof Mellberg. Han kom inte överens med förbundsledningen och gick miste om jobbet som förbundskapten. Foto: Anders Bjurö / TT

 

.

Med ”intressenter” avsåg Mellberg Svenska Fotbollförbundet och uppdraget som förbundskapten för A-landslaget. Den 20 december avslöjade Idrottens Affärer att SvFF påbörjat förhandlingar med Mellberg, och BP, om  att ”lösa ut” Mellberg från det kontrakt som fanns med BP till och med 31/12 2024.

Styrelseledamöter i  BP bekräftade våra uppgifter, BP var överens med förbundet om ekonomisk ersättning och samtal påbörjades med Andreas Brännström som ny tränare i BP.

Mycket snack runt Mellberg

På det nya årets spreds uppgifter om att Olof Mellberg var missnöjd (!) med SvFF:s erbjudande, något som underströks vid måndagens pressinformation.

-Utan att specificera så har jag haft ett erbjudande här under uppehållet som jag har valt att tacka nej till . Det beslutet känner jag mig nöjd med. Det var inte självklart, men jag landade till slut i att BP var rätt för mig säger OIof Mellberg.

Enligt TT var förbundets krav på den nye förbundskaptenen att föra upp A-landslaget till B-divisionen av Nations League, ett misslyckande var lika med sparken. Vidare har sagts att ersättningen skulle bli lägre än företrädarens Janne Anderssons årslön på drygt fyra miljoner kronor, samt bonusbaserad.  Olof Mellberg hade också föreslagit att hans parhäst från BP, Andreas Engelmark, skulle följa med till SvFF som assisterande.

Dessa krav har inte bekräftats, men uppgiften att ta Sverige tillbaka till Europatoppen borde ha tilltalat Olof Mellberg.  Under hela sin aktiva karriär var han tävlingsinriktad som få. Han råkade till och med i slagsmål med Fredrik Ljungberg under ett träningspass i VM i Japan  2002.

Hans vinnarskalle är väl känd, uppdraget att ge svensk fotboll upprättelse skulle ha passat Mellberg, i stället väljer han att fullfölja sitt kontrakt med BP, det är överraskande.

”Dödsdömda” BP är kvar i allsvenskan även 2024, efter övertygande kvalseger mot Utsikten. Olof Mellberg delade äran med Andreas Engelmark, inside från BP berättar att Engelmark ofta var den drivande.

"Ni vet väl vem jag är"

 Åsikterna om Olof Mellberg är många. I fotbolls-Sverige berättas om att Olof Mellberg kallades till tränarintervju med Malmö-ledningen inför 2023 års säsong. 

Han svarade:

-Varför behöver jag komma, ni vet väl vem jag är.

Olof Mellberg har ett starkt ego, kanske alltför starkt för SvFF och hans närmast överordnade. Ännu en BP-röst säger att Mellberg hade svårt att möta sina spelare med uppmuntran vid byten eller i halvtid.

För SvFF och ordföranden Fredrik Reinfeldt är Mellbergs nej ett svårt bakslag, han var huvudkandidaten. Reinfeldt gjorde sig själv oanträffbar för media under måndagen,  I stället lade Andrea Mölleberg, ny generalsekreterare sedan 1 november ut ett meddelande på SvFF:s hemsida.

-Givet det som Olof Mellberg säger i media vill vi bara förstärka att han inte är aktuell för uppdraget. Med respekt för att rekryteringsprocessen av en ny förbundskapten är konfidentiell kommer vi ej att kommentera detta ytterligare.

Kom Källström, nyutnämnd teknisk direktör, säger enligt förbundet.

-Vi har en gedigen plattform att utgå i från  och ett stort jobb är gjort kring kravprofil och kartläggning.  Ärendet är självklart högt prioriterad för oss.

Åke Stolt,  krönikör på Idrottens Affärer,  har tidigare skrivit att det är skandalöst hur förbundskaptens frågan har skötts av den nya ledningen på SvFF. Han anser att en ny kapten borde ha varit på plats dagen efter Jannes sista landskamp, och att rekryteringsarbetet borde ha påbörjats redan efter förlusten mot Österrike i juni förra året. Då var chansen att kvala in till EM i sommar i praktiken över.

Han har i dag kraftigt stöd av Noa Bachner, krönikör på Expressen, 

-SvFF har skrämt bort sin huvudkandidat, det är pinsamt och ytterst är det Fredrik Reinfeldts ansvar.  Nu fortsätter hans flygande cirkus i jakten på en ny förbundskapten. Var han landar vet ingen.

I klartext: SvFF är tillbaka på ruta ett. Tidigare möjliga kandidater har antingen tackat nej, eller dragit till andra uppdrag, som Häckens Per Mathias Högmo till Japan. 

Till bilden hör också att Andrea Mölleberg har ett sparpaket på 30 miljoner i sitt knät för 2024, ett sparbeting som väntas bli ännu större under 2025. 

EU-beskedet strax före jul, att FIFA och UEFA, fotbollens topp organisationer, inte längre har monopol på turneringar och internationella cuper innebär ytterligare inkomstbortfall för SvFF. Enligt uppgifter i storleksordningen 40 miljoner kronor årligen. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.