""Det är en ren affärsverksamhet""

En så stor sponsorsatsning från en enskild person har aldrig förekommit i Sverige. Göran Henriksson finansierar en kommande VM-titel, för det är målet. 25 miljoner kronor i år, lika mycket nästa år om nödvändigt.
Det började med Daniel Carlsson 2001 och har fortsatt med Thomas Rådström och Tobias Johansson.
Göran Henriksson har använt stora belopp från sitt företag för att etablera ett eget rallyteam. Det har handlat om flera miljoner under 2001-04, men i år slår han alla rekord.

Denne 68-åring har köpt två värstingbilar, Subaru Impreza WRC till ett pris om cirka fem miljoner kronor styck. En ordinarie bil och ett reservfordon för Tobias Johansson som ska köra 15 av 16 VM-tävlingar.
Göran Henriksson vill ogärna prata om summor, men det handlar om närmare 25 miljoner inkluderande två bilar, ett serviceteam och omkostnader vid alla race på fyra kontinenter.
Ja, just det, i Team Olsberg ingår också Thomas Rådström som korsar runt Europa för att vinna EM i rallycross.  Då förstår ni ännu bättre storleken på investeringen, som Göran Henriksson vill kalla det.

Team Olsberg har egna lokaler i Eksjö och verksamheten drivs också i ett särskilt bolag, Olsbergs Motor AB.
Var än teamet framträder syns en specialdesignad trailer. En rullande mässmonter med de produkter som Olsbergs Group framställer. Vid varje tävling står bilen strategiskt placerad, många människor är inbjudna och marknadsföringen blir stark när mannen som många har hört talas om själv framträder med sina vässade bilar och stjärnförare.

Själv betraktar Göran Henriksson satsningen som självklar i sin utformning:
- På det här viset får man lära känna företagets produkter inom verkstadsindustrin. Där finns människorna som mekar på nätterna och står närmast rally av alla sporter. Jag träffar både nuvarande och nya kunder. Därtill har jag numera mycket lättare att hitta kvalificerad arbetskraft. Folk känner till företaget och tycker det vore kul att jobba där, de lockas hit.

Han betonar:
- Det finns en oerhörd stark koppling mellan vad vi själva gör på verkstadsgolvet och vad som sker när en rallybil från Olsberg deltar nånstans.

Han har en bestämd uppfattning beträffande sponsring:
- Själva ordet gillar jag inte alls. Det låter som ett passivt deltagande där bara pengar utväxlas. Jag vill ha del och kunna påverka, det är då det blir till en affärsidé. Tveklöst är det så på ett företag att det är chefen som bestämmer och det är vederbörandes intresse som styr de flesta företagens engagemang inom sponsring. Det är inget att hymla om.

Göran Henriksson fortsätter:
- Det går inte att värdera rallyprojektet, men det är min absoluta övertygelse att det här är lönsamt. Vi säkerställer företagets framtid med en massiv satsning. Bevis nog är att vi i dag har lättare att komma ut på marknaden och skriva avtal med kunder.

Han tycker inte att satsningen är så spektakulär.
- Jag ser den som ytterligare en verksamhet i företaget. Visserligen har vi aldrig haft varken säljavdelning eller marknadsavdelning, men det här måste ändå betecknas som en sådan verksamhet och då är rally vårt sätt att nå människor.

Slutligen två klipp från historien om hur Göran Henriksson blev svensk idrotts störste enskilde sponsor. Som när han bestämde sig att växla upp. Han satt på Kanarieöarna i höstas, funderade lite på rallytsatsningen så långt, undrade själv vad fortsättningen skulle bestå utav.
- Jag blev sugen på att göra mera, något ännu större och bättre. Jag ringde Tobias Johansson och undrade vad han tyckte. I telefon blev det precis tyst, Tobias verkade inte riktigt vilja fatta vad jag sa.

Tobias Johansson har i efterhand erkänt att han trodde att Göran nästan drev med honom och därför blev han tvungen att ringa tillbaka för att få saken bekräftad. ”Jodå, vi har bestämt det här tillsammans”, sa fru Eva Henriksson,.

Likaså när Tobias och Göran flög till London för att diskutera ett avtal med Subarus serviceteam om att svensken skulle köpa in sig och få samma service som de ordinarie VM-förarna i sju-åtta tävlingar.
- När jag hörde villkoren så tänkte jag att det var lika bra att ta steget fullt ut. Så vi bokade hela VM-säsongen.
I klartext 15 tävlingar och några miljoner ytterligare. Tobias satt bredvid och höll på att trilla av stolen…

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.