Miljonskuld hotade klubben

Det är inte lätt att konkurrera med Sveriges största handbollsklubb med 350 sponsorer. Men i Kristianstad finns en välvillig Ica-handlare...
Fotbollstjejerna i oranga Kristianstad kämpar för överlevnad. Jakten bland sponsorerna har varit framgångsrik och nu ska klubben överleva. Foto: TT

 

Fredrik Rosengren driver ICA Maxi med stor framgång. Han gillar handbollen i IFK Kristianstad, men han är också förtjust i vad Kristianstads DFF gör för damfotbollen.

Det blir klubbens räddning.

Företag ställer upp

För när elitlicensen är i fara är det just Rosengren som går in med det största beloppet.

Senast den 31 augusti måste klubben redovisa ett positivt eget kapital.

En skuld på 1,3 miljoner har gjort klubbens alla anhängare nervösa.

Sparbanksstiftelsen 1826 och Sparbanken Skåne har skjutit till 300 000 kronor. Mio och Ernst&Young har också insett allvaret.

Men det räcker ju inte.

"Högre belopp än normalt"

Nu får klubben även stöd av Ica Maxi och det blir en avgörande insats.

Enligt ägaren Fredrik Rosengren har parterna enats om ett avtal som innebär ett belopp ”högre än normalt”.

- Vi har jobbat med dem tidigare och tror mycket på deras satsning på den egna verksamheten, inte minst på ungdomarna. Det känns bra i Kristianstadshjärtat att kunna göra det här för dem, säger Rosengren enligt Kristianstadsbladet.

- Vi är oerhört tacksamma, säger Kristianstads tränare Elisabet "Beta" Gunnarsdottír.

Intensiv jakt

- Det är svårt att jobba in förtroende när man sitter i en sits som vi gör, men i stället för att lägga oss ner och dö har vi jobbat hårt. Det arbetet har Maxi uppskattat, de har insett att de inte stoppar pengar i något svart hål, säger Elisabet Gunnarsdottír.

Sponsorjakten har varit intensiv hela sommaren. Många företag är uppvaktade och klubbens barometer över sponsorförsäljningen på hemsidan har stadigt förstärkts.

Elisabet Gunnarsdottír ser också fram emot de kommande veckorna och besked från företag eftersom semestern har varit ett visst hinder.

- Vi har beviljade belopp från flera företag och har haft kontakt med många, även privatpersoner. Folk är positiva till det vi håller på med och vi är hoppfulla om att lösa det här.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.