Köpcirkus bland hockeyns elitklubbar

Coronavirus och stor ekonomisk oro samt avtal om stopp för att värva spelare – ändå snurrar spelarkarusellen i hockeyns SHL-klubbar allt vildare. Spelarkontrakt bryts till höger och vänster och handeln med spelare pågår som om covid-19 inte finns på kartan.

Att idrottsvärlden har tagit paus tycks sakna betydelse i den svenska hockeyvärlden. Svenska Hockeyförbundet släpper kapitalkravet och blåser på köpfesten ytterligare. Förbundet lade sig platt efter begäran från ett samlat hockey-Sverige, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

 

 

Visst har corona-smittan slagit mot all verksamhet, men jag är övertygad om att kommande bokslutperiod, maj-juni, visar god kassabehållning hos SHL-lagen och Hockeyallsvenskans topp sex. Den gångna SHL-säsongen var positiv ur publik synvinkel, slutspelsfesten uteblev men det betyder mindre ekonomiskt. 

Budgetansvariga ser SM-striden som ”extra-pengar”, och med möjlighet att putsa bokslutet ytterligare.  I corona-smittans spår har flera SHL-klubbar tagit samhällsansvar, i Frölunda har spelartruppen accepterat en lönesänkning under tre månader.  Hos andra, som Leksand, har kansli personal korttidspermitterats – det vill säga staten har övertagit en del av lönekostnaden.

Agenterna driver på

Spelarkarusellen drivs av stort antal agenter, helt obekymrade om omvärlden och som skoningslöst utnyttjar den svenska hockeyns dilemma; ingångna avtal kan brytas från den ena dagen till den andra, helt utan sanktionsavgifter.

Den motsäelsefulla klausulen

I NHL, som SHL-lagen gärna ser som förebild, är övergångar noga reglerat och klubbyten sker alltid i samförstånd mellan berörda klubbar. Svenska spelare har alltid, efter inrådan av sin agent, en klausul i sitt kontrakt, som direkt möjliggör klubbyte – om sedelbunten är större i någon annan klubb.

Sportchefer står maktlösa, och tvingas själva in i köpkarusellen, ivrigt påhejade av branschens agenter.

Det fanns en tid då spelare kunde stängas ett år, då tvister uppstod vid klubbyte. Den så kallade ”ettårsregeln”  var föga populär, och gav alltid stora tidningsrubriker.  En regel som var gammalmodig redan då den  tillämpades och är i dag närmast museal. 

 Det senaste uppmärksammade, och sista, ettårsfallet var HV-spelaren  Peter Madachs övergång till AIK säsongen 1981-1982. Madach, då 18 år och juniorvärldsmästare fick vila från klubblagsspel ett år. HV 71 begärde 400 000 för kontraktsbrott, AIK:s motbud var 200 000 kronor.

HV nobbade och erbjöd Madach att spela kvar i Jönköping. Denne svarade i en DN-intervju.

-Jag är less på den klubben, på stan, ja allt i Jönköping. Jag ”tar det här året.

Madach, som var ”listad” av NHL-klubben Calgary, fick se sin proffsdröm gå i kras och kom aldrig tillbaka i toppsammanhang efter den ofrivilliga vilan. Peter, i dag 57 år, avslutade sin karriär norska Storhamar, 1995-1996  efter nio säsonger med norrmännen.

Rörlighet enligt EU-direktiv

Nu spelas den moderna ishockeyn enligt EU-direktivet om den fria rörligheten.

 Klubbkänslan är sedan länge ur spel – visst var det härliga bilder i TV-profilen Jens Linds ”Stopptid” när Timrå, med backlegenden Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i spetsen sjöng in en kampsång för sitt lag framför TV:s kamera i början  av  1970-talet.

Oron i världen har inte påverkat ishockeyn mer än att ligor har avbrutits utan mästarlag eller har pausats.

 Det ekonomiska spelet fortsätter, Modo:s framgångslag har slagits i spillror, till och med tränaren Björn Hellqvist, med nyskrivet treårs kontrakt, säger att Leksand är ”kittlande”.

I raden av övergångar som redan ägt rum väntar vi nu bara på var Timrås Jonathan Dahlén fortsätter sin svenska karriär, om inte NHL-laget San José vill ha tillbaka honom redan i höst.

Klappjakt pågår, främst i racet sägs Färjestad, Luleå och Örebro ligga. Vilket lag har den fetaste plånboken,  Färjestad med sitt evenbolag som ekonomisk bas  eller Luleå som stöttas av spelutvecklaren Jakob Porsér med tillgångar på fyra miljarder kronor. Eller har hårdsatsande Örebro en hemlig plan.

Spelarkarusellen snurrar vidare, trots att covid-19 skakat om världen som får ekonomiska experter att dra jämförelser med 1930-talets stora depression.

Kjell Nilsson

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.