SVT direktsänder från vinter-Paralymics

För första gången sänder SVT direkt från vinter-Paralympics. SVT gör sin största bevakning någonsin av spelen i Vancouver som pågår 12-21 mars. Fyra tävlingar direktsänds i tv och på webben. Dessutom sänds sammandrag varje dag som leds av programledaren Maria Wallberg.

- Det känns jättekul att vi nu kan göra den här satsningen med direktsändningar även från vinter-Paralympics. Den stora respons vi fick efter Peking 2008 har gjort att vi nu gör den största satsningen någonsin på ett vinterspel. Sammandragen blir basen som vi kryddar med utvalda direktsändningar där det finns förhoppningar på svenskarna, säger Björn Nordling, projektledare för sändningarna från Paralympics.

Den direktsända matchen i kälkhockey mellan Sverige och Norge kommenteras av Björn Hedman och Bengt "Gösen" Johansson, som själv deltog i Paralympics 1994-02 och numera tränar Nacka där flera av landslagsspelarna spelar. Curlingmatchen Sverige-Norge kommenteras av Katarina Hultling och Olov Brudsten, som var lagcoach för det lag som tog brons i Turin 2006.

SVT direktsänder även sprintfinalerna i längdskidor samt storslalom för sittande och synskadade. Storslalomen kommenteras av Ola Bränholm och Per Jameson, framgångsrik sit-skiåkare som dessutom vunnit flera riksmästerskap. Sprintfinalerna i längdskidor kommenteras av Ola Bränholm och Emil Östberg som tog ett brons och ett silver i Salt Lake City 2002.

Kommuner runt om i landet börjar allt mera upptäcka vinsterna med Idrottsturism och det leder till ett uppvaknande och skilda  uttryck. I spåren på det uppstår nya idéer. Som i Närke där stans marknadsbolag,Örebrokompaniet,med ansvar för platsvarumärket Örebrohar inlett en kampanj benämnd Ambassadörerna.  Fem vanliga örebroare är utsedda till att representera Örebro i ett annorlunda initiativ.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.