Klubben som behåller TV-rättigheterna

Benfica har skapat sin egen tv-kanal och här får tittarna betala för att se matcher. Notera, där på klubbens hemsida och ingen annanstans kan klubbens matcher ses. Är det framtidens modell och vad både tittare och TV-bolag kan vänta sig?
Fotbollsklubben Benfica säjer inte sina TV-rättigheterna till sina hemmamatcherna utan behåller dem själva och utvecklar sin egen TV-kanal. Foto: Scanpix

 

Benficas egen tv-kanal har alltså blivit en betalkanal och det kostar 10 euro i månaden att se lagets hemmamatcher och Benfica är den första klubben i världen att behålla sina egna rättigheter och inte sälja dem till ett eller flera TV-bolag som producerar, sänder och tjänar pengar.

Ett historiskt TV-beslut

- Det är en historisk dag för Benfica. Många tvivlade på att det här var möjligt, men från och med i dag har Benfica ensamrätt på våra hemmamatcher och med det kommer ett stort ansvar, säger presidenten Luis Filipe Vieira till klubbens hemsida.

I Sverige är det oklart hur det blir med tillgång till TV-sändningarna. Men många fans förväntar sig att det ska gå att nå Benfica TV via någon operatör. Supportrar ska enligt uppgifter kunna skaffa kanalen via Telecom eller Zon, två av Portugals största tv-distributörer.

Om inte annat blir sändningarna möjliga att se via datorn.

En tankeställare för TV-bolagen

Benficas fullkomligt unika beslut att behålla sändningsrättigheter måste också skapa en tankeställare hos TV-bolagen. Om flera klubbar skulle göra det samma, vad sker då i slutänden?

Och hur resonerar klubbarna lite varstans i Europa. Är det här på sikt den bästa modellen? Inte den att ligorna går samma och gör paketförsäljningar? Eller att enskilda storklubbar själva förhandlar med intressenter?

TV-avtalen är fotbollens största intäkt jämte sponsorer och biljettförsäljning.

Benficas affärsidé

I Portugal har det alltid varit de de tre dominanterna Benfica, Sporting och Porto som tar största delen av kakan. Ungefär som Barcelona och Real Madrid gör i Spanien. I båda länderna styrs 70-80 procent av TV-miljonerna till de mest framträdande.

Men nu gör Benfica något som ingen annan klubb har gjort. Därtill har klubben, med runt 6 miljoner fans, köpt rättigheterna i Portugal för engelska Premier League under de kommande tre åren.

Redan i dag gör Benfica TV-program som täcker hela dagar. Intäkterna från betal-TV och annonser ska finansiera och helst ge stor avkastning, det är klubbens affärsidé.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.