En ny stark aktör inom TV-sport

Tittarna får nya alternativ då det gäller att välja sportkanal. SBS Discoverys äger numera både Kanal 5 och Eurosport och nu presenteras en gemensam satsning med en rad kända namn.
Nu laddar man hos SBS Discoverys studios. En stor sportredaktion är uppbyggd som ska ansvara för ett stort utbud i Kanal 5 och Eurosport. Foto: TT

 

Med samma ägare blir det ett omfattande samarbete som innebär:

  • Matcher från Bundesliga och EM-kvalet visas i båda kanalerna.
  • Medarbetare i en stor sportredaktion jobbar växelvis.
  • Nya program som EM-studio och Bundesligastudio.

Discovery som är världsledande inom betal-tv har alltså blivit majoritetsägare i Eurosport och därmed utökat mediaföretagets portfölj till att nå 2,7 miljarder abonnenter i över 220 länder. 

Nu finns resurser

De ekonomiska musklerna är betydligt större och det kommer att märkas i både Kanal 5 och Eurosport.

De ska också samarbeta, det är uttalat från ledningen. 

Det innebär att det blir Bundesliga och EM-kval i både Kanal 5 och Eurosport.

Via koncernens köp av EM-kvalet från UEFA  får Eurosport 2 tillgång till drygt 50 matcher från kvalet till EM 2016. 

Och så Backe!

Discoverys köp av Sveriges matcher i EM-kvalet är alla placerade i Kanal 5 och det är dit Hasse Backe är värvad för att vara frontfigur.

Samma roll i Eurosport får Johan Mjällby och han tar plats i den nya EM-studion som får premiär måndag 8 september, två dagar efter Sveriges match i Wien. 

- Det ska bli otroligt kul att ge sig in i hetluften och följa de bästa landslagen på vägen mot EM. Att dessutom bevaka världsmästarligan Bundesliga på nära håll kommer bli väldigt intressant, säger Johan Mjällby.

I teamet runt Eurosports studio ingår även Petronella Ekroth, kommentatorer Mikael Bergvall och Christopher Kviborg samt experterna Johan Arneng, Rami Shaaban och Johan Mjällby.

Många fotbollsprofiler

Den 13 september är det premiär för Bundesligastudion. Här ingår också Johan Mjällby och får sällskap av Karin Frick (nyrekryterad från TV4) som delar på programledarskapet med Christopher Kviborg.

Ett annat nyförvärv till Eurosport 2:s bundesligasändningar är Matias Concha med lång erfarenhet av tysk fotboll efter fem år som spelare i VfL Bochum och som spelande expert syns Hoffenheims Jiloan Hamad.

Ytterligare en återkommande gäst i studion är Eurosports Bundesligaambassadör Patrik Andersson

- Vi har ett riktigt starkt team för vår storsatsning på fotboll, säger John Carenfelt, produktionschef för Eurosport.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.