MTG gör enorma investeringar

”Jag är glad att ni är kvar, ni som har varit uppvaktade”, överraskade Viasats sportchef Per Nunstedt med att plötsligt säga när han vände sig mot Ola Wenström och Carolina Klüft.
Delar av Viasats trupp till Rio de Janeiro, fr v Jan Blomqvist, Robert Tennisberg, Martin Lidberg, Jenny Kallur, Glenn Strömberg, Karolina Klüft, Ola Wenström, Robin Söderling, Dragomir Mrsic, Per Forsberg, Susanne Ljungskog, Petra Granlund, Niklas Jihde, Jonas Mellblom, programledare och expertkommentatorer i Viasats OS-sändningar vid sommar-OS i Rio de Janeiro. Foto: Maja Suslin, TT

 

Per Nunstedt avslöjade att MTG har fått kämpa för att behålla sina profiler nu när en ny jättelik satsning har inletts - Viasats nya OS-produktion. 

Från Sotji och vinter-OS till sommar-OS och Rio de Janeiro.  En viss skillnad och det intygade också flera av de kommentatorer som presenterades i MTG:s källare på Ringvägen.

Show i direktsändning

Där är studion belägen och där gjorde MTG lite show av det hela och direktsände presskonferensen  i Viasat och med journalister på första parkett. Den ena före detta stjärnan efter andra kom fram på scenen. Laguppställningen så här långt består av, programledare: Ola Wenström, Carolina Klüft, Niklas Jihde.

Reportrar: Frida Nordstrand, Johan Kücükaslan.

Friidrott: Carolina Klüft (programledare), Jenny Kallur (expert), Jonas Mellblom (expert), Robert Tennisberg (kommentator), Per Forsberg (kommentator),

Simning: Janne Blomqvist (kommentator), Petra Granlund (expert).

Tennis: Robin Söderling.

Brottning: Janne Blomqvist (brottning), Martin Lidberg (expert).

Cykel: Robert Tennisberg (kommentator), Susanne Ljungskog (expert).

Fotboll: Glenn Strömberg (expert).

Taekwondo: Dragomir Mrsic (expert, reporter).

Efter 27 år...

Det är samma koncept som till Sotji. Före detta aktiva rekryteras som experter, med stöd av pålitlige Ola Wenström i en huvudroll vid sidan av Carolina Klüft, allt mer bekväm i rollen som programledare, och så Niklas Jihde som får en allt mera framträdande roll. Plus ett antal mer eller mindre rutinerade kommentatorer.

Ytterligare namn kommer att presenteras successívt 

- Nu börjar nedräkningen på riktigt, sa Carolina Klüft.

Inför Sotji fanns det ett stort frågetecken. SVT hade haft ansvaret i 27 år, men nu hade ett OS för första gången hamnat i en kommersiell kanal.  MTG hade bestämt att OS skulle man ha, kosta vad det kosta ville.

Enorma pengar

Slutsumman ska ha hamnat på någonstans runt 250 miljoner för både Sotji och Rio. I Sotji bestod arbetsstyrkan av drygt 100 personer, men Rio kräver ännu fler medarbetare. Så förutom rättigheterna kostar också produktionen. Bedömare tror att utgifterna för Rio uppgår till nånstans mellan 75 och 100 miljoner. 

Då måste MTG kunna räkna hem allt på något sätt. TV3 blir huvudkanal och behöver ett rejält lyft, och resonemanget var det samma inför Sotji. Om vinter-OS innebar ett uppsving har aldrig MTG velat prata om. Men naturligtvis gäller samma förhoppning med dryga 200 dagar kvar till den nya OS-satsningen.

Onsdagens presentation kom dessutom bara dagarna efter avslöjandet om höjda abonnemangspriser för de olika Viasat-paketen.

- Vi ska sända 2 000 timmar. När, var, hur du önskar kan du se OS, betonade Per Nunstedt och avsåg alternativ som TV, mobil eller dator.

3 miljoner såg uppgörelsen

Nunstedt framhöll också hur MTG lyckades köpa, som ett av endast tolv TV-bolag, en plats i OS-parken som utgör navet i OS.  Där ska en  egen studio byggas  och gästerna avlösa varandra. 

Nära 3 miljoner människor följde upplösningen i TV3 när de svenska herrarna försvarade sitt OS-guld i längdstafetten. Sändningen hade ett snitt om 2 416 00 tittare som innebar rekord för kanalen.  Nu vill man överträffa de siffrorna.

- Mer än 70 procent av svenska folket tittade på TV3, TV10, Viasats sportkanaler eller Viaplay någon gång under OS i Sotji. Det är nästan obegripliga siffror i dagens tv-landskap, påpekade  Anders Jensen, VD MTG Sverige.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.