Streaming, en tjänst som har exploderat

Med över 1 miljon användare har Solidsport, streamingtjänst för live-sänd idrott, passerat en  historisk milstolpe. Bara under september kunde tjänsten betala tillbaka cirka tre miljoner kronor till svenskt föreningsliv. Miljonstrecket firades med tårta i företagets lokaler vid Skanstull i Stockholm.

Huvudägaren Johan Lundqvist, som tog fram idén 2004 och nu har Telia som samarbetspartner, sammanfattar för Idrottens Affärer.

Riggen som är automatiserad och som har använts vid ett stort antal matcher

- Intresset för live sänd idrott har exploderat, och dagligen kontaktas vi av ett 50-tal lag som vill som vill ansluta sig till oss. Vår plattform är landets största räknat i antal sändningstimmar.

- För september redovisar vi 10 000 timmar, jämför med Svt Sport som på under 2019, helår, har 1 800 sändningstimmar. Miljonstrecket i antal användare har varit ett långsiktigt mål, nu är vi där och det känns omtumlande, säger Johan Lundqvist.

pandemin har bidragit

Pågående pandemi har påskyndat utvecklingen av streamingtjänster. Föreningar, och enskilda lag, har tvingats att  tänka i nya banor för sin verksamhet. Solidsports koncept är baserat på 50-50 basis, abonnemangsavgifter delas lika mellan företaget och sändande förening/lag.

Avgiften varierar, ett månadsabonnemang kan ligga på 59 kronor för ett enskilt lag i en förening, för 129 kronor erbjuds tillgång till föreningens samtliga matcher under en månad.

Solidsport finns också i dag i Finland och har även användare utanför Europa. Den nya tekniken, med mobiltelefonen som avsändare, har öppnat alla gränser.

På streamingmarknaden fick också Fotbollförbundets egen app, Min Fotboll, Ishockeyförbundet har samarbete med Sportway vars plattform bygger på AI-teknologi, artificell intelligence online. 

I branschen fick också Never Offiside, ett företag som specialiserat sig på digitala mötesplatser för supporters, företag och föreningar, dessa knyts ihop via avancerad datateknik. Med syfte att skapa intäkter i coronans fotspär.

innebandy, handboll och basket. störst

Solidsports hemmaplan är innebandy, handboll och basket.  I fotboll går företaget igenom en rättighetsstrid med Fotbollförbundet.

Sedan de första verksamhetsåren har Solidsport levererat över 40 miljoner kronor till föreningslivet.

-Ute bland klubbarna, och i enskilda lag, finns en stor nyfikenhet. Många är också väldigt drivna och ser nya möjligheter. Ersättningen från Solidsport läggs in i budgeten, avslutar Johan Lundqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.