Glädjebeskedet - SVT har säkrat fyra OS

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att gå ut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Hanna Stjärne, vd vid DVT, kunde avslöja den roliga nyheten. Foto: Jonas EkströmerTT /

Se här bara -vinter-OS 2026 i Cortina, sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane kan vi alla se och var och en slipper betalkanaler och villkor. . inger logga in utan bara knäppa på tv: och njut av bilder och röster. 

Max får ansvaret

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv, säger Hanna Stjärne.  

Stjärne delar glädjen med många, men en  som som vet vad som nu gäller är Max Bursell, tf programchef på SVT Sport.

– Vi vill ju alltid bjuda svenska folket på det bästa och bredaste i sportväg, och vad kan vara större och bredare än ett OS? Vi är enormt glada och ödmjuka inför vad som väntar, säger Max.

Erfaren och komponent, men ny ytterst ansvarig för att bygga organisation och förbereda sändningarna in i minsta detalj.

Första gången den svenska tv-publiken kunde följa OS var 1960 . Senast OS sändes i SVT var vid spelen i London 2012. Men Om drygt tre år är det alltså dags igen. 

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Avtal via EU

Affären och Avtalet har blivit möjligt tack vare att SVT ingår i EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) som i en jätteaffär har friköpt-tv-rättigheterna för att sända hela OS 2026-2032. Warner Bros. Discovery, som sedan tidigare har rättigheterna för OS 2024, har förvärvat betal-tv-rättigheterna 2026-2032. 

– De historiska värdena och tillgänglighet för alla har varit en viktig del i den här affären som också pekar framåt i möjligheterna till lokala partnerskap för att utveckla alla aspekter av en så stor rättighet som OS, där Discovery internationellt fortsatt äger betal-tv-rättigheterna, säger Helin.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.