Tufft läge för svenska golfklubbar

Vintern är hård för de svenska golfklubbarna. Medlemstappet fortsätter, konkurser och rekonstruktioner väntar. De avhoppande medlemmarna lämnar golfen istället för att söka sig billigare alternativ bland landets klubbar.

Det är en föränderlig tid för klubbarna i Svenska golfförbundet. 2007-08 gick tio klubbar i konkurs totalt. I år väntas minst lika många gå samma öde till mötes, samtidigt som minst 14 klubbar gått med på tvingande ackord sedan fjolårets golfsäsong. Det antalet väntas öka, enligt Anders Hammarström, vd och ägare till Svensk Golfutveckling AB.  Tidigare arbetade han på Golfförbundet med att hjälpa klubbarna, nu gör han det i egen regi.


- Jag har jobbat med 35 klubbar som konverterar från medlemslån till spelrätter. Det är de klubbar som tappat flest medlemmar och måste få bort medlemslånen som är ett ok. Samtidigt ser vi hur 13-14 klubbar bara sedan i somras hamnat i tvingande ackord där fordringar skrivits ned. Många klubbar kör på så länge pengarna räcker, säger Anders Hammarström.


Småland är ett exempel på problemområde. Där finns många klubbar med relativt få medlemmar i varje klubb. Men problemet är spritt geografiskt. En klubb nära Stockholm tappade 130 medlemmar på bara två månader.
Priskonkurrensen är negativ för klubbarna. Vi ser en huggsexa om de svenska golfarna, ett priskrig som trappats upp och som får konsekvenser. Många klubbar drabbas av medlemstapp på kort tid med stora utbetalningar av medlemslån som följd – och få nya medlemmar som ersättning. Men vart tar då golfarna vägen? Inte till de hårt kritiserade klubbarna som ”dumpat” priserna, om man får tro Anders Hammarström.


- Det är en intressant fråga för det verkar inte vara så att golfarna går ur sina klubbar för att istället gå in i billigare medlemskap. Istället är det många äldre golfare som faktiskt slutar spela. Den höga medelåldern börjar helt enkelt märkas. Ett mindre antal golfare byter till de billigare alternativen. Alltså bör den stora andelen medlemmar i just de klubbarna komma från helt nya grupper, kanske de som spelar pay&play-banor. Det är en tes som jag just nu prövar.


I många av landets 500 golfklubbar som är medlemmar i Svenska Golfförbundet jobbas det hårt för att hitta nya sätt att locka golfarna. Marknaden har förändrats och klubbarna måste hänga med. Vi konsumenter betalar gärna för det som konsumeras, men kanske inte i förväg genom avgifter.


Anders Hammarström ser faran för de anrika, traditionellt inriktade klubbarna.
- Just de klubbarna är sist att hoppa på tåget och kan vara förlorare när de äldre, lojala medlemmarna försvinner. En ny generation har inte alls samma intresse. Varför ska man betala pengar för att vara passiv medlem eller stå i kö för medlemskap. Från välmående till ras går väldigt fort.


- Större öppenhet och bort med protektionismen inom Golfförbundet. Där ska man fokusera på spellicenser för de golfare som vill tävla. Lira mer pay&play och låt juniorerna få kontakt med golfen genom skolan - och låt dessa ungdomar spela på banan, inte slå på rangen. Skapa mervärden för medlemskapet, skapa nya medlemsformer - ungefär som olika liftkort i skidbacken och ta hand om föräldrarna som skjutsar barnen till banan. De vill säkert dela sina barns intresse.


Det är Anders Hammarströms synpunkter som han kommer att föra fram under ett föredrag om golfens utveckling som han i mitten av mars ska hålla i Skåne för 300 personer. Där medverkar också Thomas Björn från Kraftfull Kommunikation.
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.