Vettigt, men inte bland klubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I sju år har Riksidrottsförbundets övergripande strategi varit idrott för alla, hela livet; ”från triangel till rektangel”.  Om du inte känner till den så kolla in RF.se Första sidan handlar helt och hållet om från triangel till rektangel.  Strategi 2025, från triangel till rektangel, är ju fantastisk. På riksmötet 2017 ställde sig idrotten upp och lovade att skapa IDROTT FÖR ALLA för att därmed ta upp kampen mot fetman och den fallande folkhälsan.

 

Belackarna sa att ”vi kan aldrig bygga idrottshallar och ishallar så att hela Sveriges befolkning kan idrotta samtidigt”. Det hade de helt rätt i, men förstod inte att det var de själva som måste tänka om.  De kanske inte ens ska vänja barnen vid att idrott är något som sker inomhus.

När vi bjöd på korv, så...

Jag ska inte bara peka finger på andra. Under fyra av de här åren har jag varit ordförande i en basketklubb. Vi försökte få i gång tre mot tre basket utomhus. Fördelen med tre mot tre är att det bara behövs en korg och att det spelas utomhus.
Det skulle kunna vara något som kompisarna träffas och gör lite då och då långt upp i medelåldern, eller som pensionärer. 
När vi var på plats, med musik och gratis korv så gick det, men när vi gick därifrån så slutade de spela.
Den lokala ungdomsgården har fantastiska ledare som inspirerar ungdomarna till att spela, men vi i basketklubben orkade inte. Vi gick tillbaka in i hallen där vi spelar fem mot fem.  Vanans makt tog över.
Många idrotter har minskat resultathets och slutat redovisa barnens matchresultat. Det är jättebra, men tanken var ju att folk skulle idrotta HELA LIVET! Jag följer många fotbollsklubbar på ett väldigt enkelt sätt. Hur stor andel av de aktiva i klubben är barn, ungdomar, vuxna och veteraner?  Det har inte rört sig.  2017 kunde det vara 80 procent barn, 15 procent ungdomar, 5  procent vuxna (elitspelare) och 0 procent veteraner. 

Ändå fantastisk inititiativ

 Vid det här laget trodde jag förstås att vi skulle få se en rejäl skillnad, men nej. Det är ungefär detsamma idag. Tjugo barnlag. Ett herrlag och kanske ett damlag. 85-90 procent är inte ens tonåringar. Så ser ju inte Sveriges befolkning ut.
Generation Pep, Hundra trappsteg om dagen och Motionslandslaget är fantastiska initiativ, men här var det ju idrottsrörelsen som skulle göra något. Var är ni?
Ska vi kanske döpa om ”Strategi 2025” till ”Strategi 2052”?
 Konditionsidrotterna är det stora undantaget, men det var de redan före strategi 2025. Den överlägset största motionsrörelsen är de stora motionsloppen, och de minskade fram till i fjol. Friidrotten och simningen har stora och livaktiva mästerskap för veteraner. 

Vackraste exemlet

Friidrottens Veteran-VM i augusti är det vackraste exemplet på idrott hela livet, men det är knappast RFs strategi 2025 som får japaner, amerikaner, sydafrikaner och allehanda européer att komma till Göteborg för att hoppa stav, kasta spjut och springa fyrahundra meter i sommar. Det här har hänt ändå.  
Det som gör mig ledsen är bristen på förändring. De första åren var det mycket prat, men det hände inte så mycket. 
Nu har pratet också slutat. Utförsbacken fortsätter.

Tips till Folkspel

 Låt mig avsluta med ett tips till idrottsrörelsens eget spelbolag Folkspel:
Sätt upp ett odds på om en majoritet av Sveriges befolkning har sjukligt dålig kondition nästa gång Elin Ekbom Bak kollar folkhälsan. 2018 var det 46 procent. Jag sätter mina pengar på ”JA”.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.