Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar. "Golfarna själva ville inte ens satsa en kopp kaffe om året, varför ska då skattebetalarna gå in", säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon bryter tystnaden och förklarar regeringens ointresse inför stora idrottsevenemang.

Scandinavian Golf Event Management AB möttes av ett iskallt intresse från regeringen när Ryder Cup 2018 på Bro Hof Slott Golf Club fördes på tal.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var påläst och menar att inte ens golfarna själva tyckte att det var värd att satsa något och det påverkade beslutet.

Många har tolkat

- Ja, sedan har vi inte för vana att gå in från skattebetalarnas sida med pengar till stora evenemang.

- Vi sa ju också nej till fotbollsförbundet som ville ha bortåt 3,5 miljarder.

Därmed blev det inga 15 miljoner per år under åtta år.

Hon förstår inte heller kritiken mot vad som uttrycktes i regeringsdeklarationen om ett ökad stöd för att Sverige ska få internationella evenemang.

- Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt - men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur, säger Lena Adelsohn Liljeroth till golf.se.

Låg bakom handbolls-VM

Hon betonar också att regeringen årligen anslår allt mera pengar till Idrottslyftet. Det är så pass mycket som 500 miljoner varje år, framhåller hon.

Därtill har VisitSweden, som ska marknadsföra Sverige inför idrotts- och kulturevenemang, fått 50 miljoner extra.

- Vi har på andra sätt gett mer pengar till idrotten och bidragit till att det nu finns ett evenemangscenter som ligger under Riksidrottsförbundet. I någon mening kan man inte bara fylla på med pengar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

- Däremot har både statsministern, jag själv och flera andra ministrar varit aktiva när det handlar om internationella kontakter, genom brevskrivande och det har bland annan inneburit att vi har fått handbolls-VM 2011. Så det är inte så att ingenting händer, menar hon till golf.se.

Inför uppgiften om att Ryder Cup 2006 på Irland innebar en omsättning på 240 miljoner euro svarar idrottsministern.

- Det där är ett räkneexempel. 

Företag kan satsa betydligt mer

I intervjun i golf.se menar Adelsohn Liljeroth att det finns mycket som sker utan att det behövs skattepengar. Exempelvis en stor konferens i Stockholm i augusti med ett antal tusen hjärtspecialister från hela världen.

Hon nämner också Scandinavian Masters och anser att det finns andra aktörer som har finansiell kraft att göra insatser:

- Nu har ju Nordea gått in som sponsor till Scandinavian Masters och jag tycker att de kan satsa betydligt mer än vad de har gjort tidigare och det är bra så.

Idrottsministern anser att regeringen håller en bestämd linje. Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar.

- Regeringen stödjer svensk idrott med mer pengar än någonsin tidigare men i någon mening får idrotten ta sitt eget ansvar.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-04-07 11:40

1. Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Det blir fler rytande från regeringshåll ju närmare valet och regeringsbytet närmar sig. Det är mycket som högern fått om bakfoten bland annat det som framkommer av hennes " ryt " i artikeln. Ifall den nya (troligtvis) vänsterorienterade regeringen kommer att göra bättre ifrån sig gentemot idrotten återstår att se.

Anders Tallgren (inte verifierad)

fre, 2010-04-23 09:32

2. Sverige blir akterseglat med dagens inställning

Det är tråkigt att Sverige har den här inställningen inom ett viktigt ekonomiskt och PR-mässigt område. Svensk idrott är oerhört framgångsrik sett till befolkningsmängden och dessutom en duktig och aktad arrangör i idrottsvärlden. Men dagens konkurrenssituation gör att vi kan glömma stora internationella evenemang med den här synen. Tyvärr går många arrangemang istället till länder med klart tvivelaktiga politiska system där stora offentliga medel satsas. Men också i Europa ser man stora skillnader där länder som Italien och Spanien satsar hårt på evenemang med hjälp av offentliga medel. På inomhus-EM i friidrott i Turin 2009 var exempelvis staden, provinsen, regionen och staten alla viktiga partners till tävlingen. Det är inte alltid enbart en fråga om kontantstöd men arenasatsningar, hjälp med marknadsföring och offentliga garantier är nödvändigt om Sverige framdeles ska stå som värd för stora internationella tävlingar/mästerskap. Detta ger samtidigt oerhört mycket tillbaka inom besöksnäringen och positiv PR för vårt land och vår idrottsrörelse.

Robert (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 11:54

3. Var finns logiken och trovärdigheten?

Jag tycker det vore en dröm som går i uppfyllelse om Sverige kunde arrangera ett OS. Jag ser dock inte logiken när regeringen satsar 50 miljoner extra till visitSweden för att marknadsföra Sverige inför idrottsevenemang och 500 miljoner till det odefinierade och relativt kravlösa Idrottslyftet, men är inte beredd att satsa de pengar som krävs för den svenska OS-truppens förberedelser och deltagande vid Olympiska spel! Dessa uppgår till ca 40 msek per år. Det är väl det främsta sättet att marknadsföra svensk olympisk idrott och samtidigt verka någorlunda trovärdig när man uttalar sig om att Sverige ska söka OS. Sluta med populistiska utspel, det blir bara genant och gjuter falska förhoppningar i redan OS-stukade och magsjuka Jämtar.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.