”Risk att klubbar dör av kapitalbrist”

Båda äger åtskilliga miljoner, har ett genuint idrottsintresse, sponsrar klubbar i dag och skulle kunna tänka sig att investera mycket tyngre. Om det nu blir någon förändring i ägarskapet av svenska klubbar…

Rune Andersson, 66, och Hans Wallenstam, 47, är framträdande inom svensk näringsliv och intervjuas i  dag i Sportbladet.

"Håller på att dö..."

- Svenska fotbollsklubbar håller ju på att dö av kapitalbrist, säger Rune Andersson.

Han vet vad som gäller. Den ideella föreningen ska alltid äga minst 51 procent av rösterna i svenska idrottsaktiebolag.

Nu diskuteras en förändring, initierad av en RF-utredning och samtidigt har fotbollsförbundet gått ytterligare ett steg.  RF-gruppen föreslår ett 34-procentigt ägande medan fotbollen kontrar och tycker att det inte behövs mer än tio procent.

Måste ske i bolagsform

Rune Andersson och Hans Wallenstam tvekar inte:

- I dag är det ingen som vill satsa fullt ut eftersom det är så svårt att veta vem och vilka exakt man har att göra med i verksamheten. En ideell förening är en ganska odefinierbar massa. Det är en överlevnadsfråga, betonar Rune Andersson i Sportbladet. 

- Ska vi ha en elitverksamhet som ska konkurrera i Europa så måste det nog ske i bolagsform som har goda villkor. En förändring av ägarreglerna skulle innebära en enorm skillnad, säger Hans Wallenstam.

Öppna för kreatörer

Båda menar också att det är lika bra att gå hela vägen fullt ut och tillåta 100-procentigt ägande av någon utomstående.

- Det kan bildas idrottsbolag som har andra verksamheter än bara själva sporten. Det kan vara arena- eller reklamverksamhet. Jag tror det kan dyka upp kreativa entreprenörer som ser nya möjligheter, säger Rune Andersson och konstaterar:

- Ändras ingenting så kör motståndarna svensk elitfotboll medvetet i graven. Annars lever man kvar i det idealistiska 1800-talet.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.