IFK Norrköping lånar 304 miljoner

IFK Norrköping tar ett lån på 304 miljoner kronor och tar över Nya Parken. Avgörande i diskussionerna med Norrköpings kommun blev ett 16 sidor tjockt kompendie om för- och nackdelar med ett köp.
Fansen till IFK Norrköping kan hoppas på en bättre morgondag. Köpet av nya parken ska förbättra finanserna i föreningen. Foto: Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix

 

- Det är en historisk dag för IFK Norrköping, säger Peter Hunt, ordförande i IFK och beskrev uppgörelsen som att man nu är herrar i sin egen borg.

Båda parter nöjda

IFK Norrköpings bolag Parken Event & Arena AB tar över ett lån på 304 miljoner kronor.

- Det är en stor seger, det är helt avgörande för IFK:s framtid, säger Peter Hunt enligt NT.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) visade också en belåten ming.

- Nu får stjärnidrotten sina egna villkor, man delar på bredd och elit, och det viktiga är att skattebetalarna inte ska riskera att stå för elitidrottens kostnader, säger han.

Måste räddda klubbens ekonomi

Avtalet innebär också att intentionerna från ett avtal 2010 fullföljs och konsekvensen blir att kommunen kommer att hyra Nya Parken för att ge möjlighet till breddidrotten att växa.

IFK har antagit ett finansieringsprogram med ett antal punkter som ska säkra klubbens framtid. Planen är att bolagisera fotbollsverksamheten och välkomna externa finansiärer som ska pumpa in 30 miljoner kronor i ett första skede.

I presentationen inför de politiska partierna betonar IFK att klubben måste ta ett radikalt grepp för att få ordning på en blödande ekonomi.

Enda möjligheten

I "Förslag till förvärv av AB Norrköpings Idrottspark” framhålls att förslaget är ”den enda möjligheten att trygga IFK Norrköpings framtida verksamhet.”

Ordföranden Peter Hunt har varit den drivande i processen:

- Vi försöker hitta en pragmatisk lösning på det här där alla egentligen är vinnare. IFK betyder så mycket för kommunen, kommunens invånare och alla som älskar fotboll, säger han till NT.

Fast ränta om tre procent

- Sjukdomsbilden måste först och främst göras klar och det hoppas jag vi har gjort nu. Därifrån måste vi hitta möjligheter att hitta lösningar.

I 300-miljoneraffären har  kommunen fortfarande kvar sitt lån men köpet består i att IFK lånar för motsvarande belopp från kommunens internbank. Räntekostnaden är baserad på fast ränta på tre procent till Norrköpings kommun under prognosperioden, tio år.

De fem första åren ska IFK även amortera 1 miljon kronor, därefter 7 miljoner kronor per år. I förslaget ingår också att IFK vill omförhandla den sista hyresinbetalningen för 2009 till kommunen.

Kari Manninen (inte verifierad)

sön, 2014-08-31 16:41

1. IFK Norrköpings framtid

Övertagande av Idrottsparken var ett misstag. Som det ser ut just i skrivandes stund driver den klubben ner till accelerande störtdykning. Det finns inte pengar till tillräckligt bra spelartrupp. Att sälja de bästa är ödesdigert.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.