"Spelmarknaden rena vilda västern"

”Vi befinner oss fortfarande i en ”Vilda Västern-liknande” men numera mogen marknad där reglerade och oreglerade aktörer, fortsatt blandas huller om buller. De senare med egna villkor och helt utan insyn. Hoppas verkligen regeringen tar tag i detta snart”, menar Remy Nilson, avgående vd vid ATG.
Elitloppet är trav-Sveriges kulmen, då sporten får enorm uppmärksamhet och samlar stora publikskaror både på Solvalla och framför TV:n. Men spelmarknaden hårdnar och ATG ser det i omsättningen.

 

Han gör sin sista arbetsdag på måndag och måste notera att efter åtta rekordår i rad redovisar Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, en omsättning på 12,4 miljarder kronor för 2012. Det är drygt fem procent lägre än rekordåret 2011.

Konkurrensen hårdnar

- Ett tufft år i fortsatt stenhård konkurrens ligger bakom oss, men vi gläds åt att vi fortfarande orkar bredda kundunderlaget, säger Remy Nilson.

Efter sammanlagt 25 år inom travsporten, med ett avbrott om fem år som SVT-sportens chef, väljer han att på egen begäran att lämna jobbet som vd i ATG.

Det har varit guldkantade år, men sedan starten 1974 har ATG haft tre hack i skivan i omsättningen. Det tredje kom i fjol efter åtta nya rekordår.

- Konkurrensen om spelarnas pengar hårdnar för varje år.

"Men vi tappade inte kunder"

Han gläds dock åt två saker:

- Vi tappar inte några kunder. Vi erbjuder uppenbarligen intressanta produkter på spelmarknaden. Bland 2,5 miljoner kunder finns exempelvis många nya ”andelsspelare” på V75. Det är kul.

- Positivt är också att intresset från utlandet ökar. Vi säljer våra lopp och spel till ett 15-tal länder där de skandinaviska vännerna Norge, Danmark och Finland står för det överlägset största bidraget. Ökningen är återigen ca 20 procent och därmed är omsättningen uppe i 2,5 miljarder kronor.

Den utländska omsättningen ingår inte i de 12,4 miljarderna vilket innebär att spel på svenska hästtävlingar återigen landar på ca 15 miljarder kronor, precis som i fjol. Ett starkt kvitto på intresset för svensk hästsport.

400 personer vann 120 000 vardera

V75 är fortfarande ATG:s paradgren och Sveriges största sportspel. Under 2012 skapade V75 146 miljonvinster bara i Sverige.

- Miljonvinster i all ära, men i lördags tycker jag V75 visade sig från sin allra bästa sida. Då vann 400 personer över 120 000 kronor vardera vid en jackpotomgång. Inget annat spel är i närheten av ett sådant enskilt utfall, konstaterar Remy Nilson.

- Generellt var december en stark månad för ATG och till våra ägare, svensk trav- och galoppsport, kan vi åter lämna över ca 1,7 miljarder kronor eller lika mycket som Riksidrottsförbundet sammanlagt tilldelar sina 70 specialförbund, avslutar Remy Nilson.

VD-skifte på måndag

På måndag sker skiftet på vd-stolen. Remy Nilson efterträds av Hasse Skarplöth.

- Jag var väldigt tydlig när jag började här igen med att jag inte ville jobba längre än till 60. Nu blev det två och kanske tre år till. Det är ett personligt beslut så att jag kan ägna mer tid med min familj, berättade Nilson, 62 år.

Journalisten från Arvika Nyheter kom via Expressens sportredaktionen till travet. Efter 17 år som marknadschef (1982-99) och åtta år som vd (från 2004) tycker nu Remy Nilson att det får vara nog.

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-01-03 10:57

1. Vart tog frågeställningen vägen?

En effektiv rubrik och en lovande ingress. Men sen, vart tog frågeställningen vägen? Fortsatte läsa för att höra Remy utveckla ämnet och kanske hosta upp några konkreta exempel på vilda västern. Han om någon med så många år i en central position på den svenska spelmarknaden borde ha mer att säga. Men istället kom en konventionell artikel om omsättningsrekord och genomgång av Remy Nilssons karriär varav jag tror att jag läst något liknande under hösten.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.