"Spelmarknaden rena vilda västern"

”Vi befinner oss fortfarande i en ”Vilda Västern-liknande” men numera mogen marknad där reglerade och oreglerade aktörer, fortsatt blandas huller om buller. De senare med egna villkor och helt utan insyn. Hoppas verkligen regeringen tar tag i detta snart”, menar Remy Nilson, avgående vd vid ATG.
Elitloppet är trav-Sveriges kulmen, då sporten får enorm uppmärksamhet och samlar stora publikskaror både på Solvalla och framför TV:n. Men spelmarknaden hårdnar och ATG ser det i omsättningen.

 

Han gör sin sista arbetsdag på måndag och måste notera att efter åtta rekordår i rad redovisar Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, en omsättning på 12,4 miljarder kronor för 2012. Det är drygt fem procent lägre än rekordåret 2011.

Konkurrensen hårdnar

- Ett tufft år i fortsatt stenhård konkurrens ligger bakom oss, men vi gläds åt att vi fortfarande orkar bredda kundunderlaget, säger Remy Nilson.

Efter sammanlagt 25 år inom travsporten, med ett avbrott om fem år som SVT-sportens chef, väljer han att på egen begäran att lämna jobbet som vd i ATG.

Det har varit guldkantade år, men sedan starten 1974 har ATG haft tre hack i skivan i omsättningen. Det tredje kom i fjol efter åtta nya rekordår.

- Konkurrensen om spelarnas pengar hårdnar för varje år.

"Men vi tappade inte kunder"

Han gläds dock åt två saker:

- Vi tappar inte några kunder. Vi erbjuder uppenbarligen intressanta produkter på spelmarknaden. Bland 2,5 miljoner kunder finns exempelvis många nya ”andelsspelare” på V75. Det är kul.

- Positivt är också att intresset från utlandet ökar. Vi säljer våra lopp och spel till ett 15-tal länder där de skandinaviska vännerna Norge, Danmark och Finland står för det överlägset största bidraget. Ökningen är återigen ca 20 procent och därmed är omsättningen uppe i 2,5 miljarder kronor.

Den utländska omsättningen ingår inte i de 12,4 miljarderna vilket innebär att spel på svenska hästtävlingar återigen landar på ca 15 miljarder kronor, precis som i fjol. Ett starkt kvitto på intresset för svensk hästsport.

400 personer vann 120 000 vardera

V75 är fortfarande ATG:s paradgren och Sveriges största sportspel. Under 2012 skapade V75 146 miljonvinster bara i Sverige.

- Miljonvinster i all ära, men i lördags tycker jag V75 visade sig från sin allra bästa sida. Då vann 400 personer över 120 000 kronor vardera vid en jackpotomgång. Inget annat spel är i närheten av ett sådant enskilt utfall, konstaterar Remy Nilson.

- Generellt var december en stark månad för ATG och till våra ägare, svensk trav- och galoppsport, kan vi åter lämna över ca 1,7 miljarder kronor eller lika mycket som Riksidrottsförbundet sammanlagt tilldelar sina 70 specialförbund, avslutar Remy Nilson.

VD-skifte på måndag

På måndag sker skiftet på vd-stolen. Remy Nilson efterträds av Hasse Skarplöth.

- Jag var väldigt tydlig när jag började här igen med att jag inte ville jobba längre än till 60. Nu blev det två och kanske tre år till. Det är ett personligt beslut så att jag kan ägna mer tid med min familj, berättade Nilson, 62 år.

Journalisten från Arvika Nyheter kom via Expressens sportredaktionen till travet. Efter 17 år som marknadschef (1982-99) och åtta år som vd (från 2004) tycker nu Remy Nilson att det får vara nog.

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-01-03 11:57

1. Vart tog frågeställningen vägen?

En effektiv rubrik och en lovande ingress. Men sen, vart tog frågeställningen vägen? Fortsatte läsa för att höra Remy utveckla ämnet och kanske hosta upp några konkreta exempel på vilda västern. Han om någon med så många år i en central position på den svenska spelmarknaden borde ha mer att säga. Men istället kom en konventionell artikel om omsättningsrekord och genomgång av Remy Nilssons karriär varav jag tror att jag läst något liknande under hösten.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.