Onödiga miljonutgifter i hockeyn

En ishockeyspelare förbrukar runt 50 klubbor per säsong. Det blir uppemot 150 000 kr totalt för bara den spelaren. Ändå struntar de i ett mycket billigare alternativ.
Sörer Lagerbäck lagar ishockeyklubbor och kan spara stora belopp för klubbarna, men intresset är svagt.


Träklubbor i hockey hör till en svunnen tid. Nu är det bara komposit som duger. De kostar uppåt 3 000 kr styck, ja, det finns de som är ändå dyrare.

Det ska vara sprillans nytt

När de går sönder går de ju att laga, men det är sällsynt.

- Ja, tänk om vi slapp åtminstone en del av alla utgifter, suckar många klubbkassörer.

Lösningen finns, men det är inte så värst många som utnyttjar den möjligheten.

Det är kompositklubbar och inget annat som gäller i hockey. Och de ska helst vara nya. Nej, de ska vara sprillans nya.

Tjatet räcker inte

Materialförvaltare och kassörernas tjat hjälper föga. Spelarna säger sig tappa känslan om det inte är just en ny klubba. Annars kan de inte prestera på topp...

Ishockey är en av de dyraste sporterna att syssla med. Innan ett lag ett ens har kommit ut på isen handlar det om mångmiljonbelopp i bara utrustning för eliten i SHL och Hockeyallsvenskan.

Divisionstillhörighet styr beloppen, men även i lägre serier och bland ungdomslagen är det mycket viktigt för att inte säga status att helst ha en märkesklubba.

Klubban starkare efter lagning

I en verkstad i Katrineholm står Sören Lagerbäck. Han har skaffat sig en utbildning för att göra gammalt till nytt och vill minst av allt bara slänga klubbor.

- Det är ganska enkelt att rädda en klubba, säger han samtidigt som han jobbar med värme, vätskor och en kolfibermatta, med små trådar inflätade, och räddar ytterligare en klubba.

- Så där. Nu är den som ny, lagningen är knappt synbar, garanti gäller, och klubban är faktiskt starkare än i begynnelsen.

Han har erbjudit sig att komma ut till föreningar och visa hur han jobbar.

Kan tjäna massor

Men åter, det är det där med ny...

- Här finns pengar att spara. Jag tycker ju att det skulle gå bra att använda lagade klubbor på träningar. Och i lägre divisioner och bland ungdomslag måste det ju vara angeläget att spara pengar. Det handlar ju om stora belopp, säger Sören Lagerbäck.

Elitföreningarna skriver kontrakt med de kända märkesleverantörerna och ska sedan vara trogna märket. Därmed får de klubbor och bättre priser.  Där finns ett visst reklamvärde i avtalen medan de sämre lagen får sämre villkor. Oavsett vilket är alla förbjudna att spela med lagade klubbor, där finns ingen tolerans.

Sören Lagerbäck har ett antal föreningar som kunder, men tycker att de är för få.

- Det här borde vara angeläget för alla föreningar. Att jaga kostnader är väl ändå en självklarhet. Det är ju enorma summor som det handlar om.

Går åt massor av klubbor

Han pratar ideligen med både ekonomiansvariga och materialförvaltare, men svaren blir de samma. Även om en spelare gör av med kanske 50 klubbor per säsong och många klubbar kostar 3 000 kr styck lyssnar inte spelarna det minsta på de klara skälen att försöka spara där det är möjligt.

Klubborna är gjorda av komposit medan själva bladet består av skum så att det inte ska spricka. Men klubbor går lättast sönder vid ett slag eller om den träffas hårt av en puck.

- En stark 19-årig spelare kanske gör av med tio klubbor på en säsong. Stora kraftiga backar förbrukar ännu fler. Likaså spelare som tekar, just i den situationen utsätts klubban för slag.

Väldigt känsliga spelare

Sören Lagerbäck tycker att återvinningsmarknaden borde vara stor.

- Men spelarna har sina favoritklubbor. De kan inte spela om de inte får just det märket. Klubborna blir som individer för dem. De är väldigt känsliga, vikten ska vara exakt den samma, precis som längden och flexibilitet. Annars...

Sören Lagerbäck vet, efter att ha pratat med många materialförvaltare, att det handlar om egentligen ofattbara mängder av klubbor.

- Visst, det finns klubbor från 1 500 kr, men många spelare kan inte tänka sig annat än de bästa för 3 500 kr.

Både klubbar och klubbor kan förstöras. Bara en enda spelare kan kosta nära 150 000 kr i värsta fall. Räkna då på ett helt lag... Det handlar om 30-40 miljoner kronor i SHL.

Thomas Ejderhov

Sören Lagerbäck visar hur det går till att laga en klubba som ahr gått av. Det tar inte många minuter förrän han med hjälp av värme, vätskor och en kolfibermatta har räddat en klubba. "Den är starkare nu, jag vet och jag lämnar garanti.", fastslår han.

Fakta

Hockeyklubbor tillverkades tidigare av enbart trä, men numera gäller enbart glasfiber, kolfiber och andra kompositmaterial.
Kompositklubborna väger mindre och ger en bättre svikt eller flexibilitet. De är lättare och resulterar i hårdare och bättre skott. Komposit är i dag ett vanligt material inom alla sporter där klubbor eller racket används, som tennis, badminton, squash och innebandy.

Som sagt var

”Vad ska det ge att lappa ihop en kompositklubba? Det blir en helt annan flex och inte samma klubba som tidigare. Nog för att det säkert går men det ger nog ingenting. Har du råd att spela hockey har du förmodligen råd att köpa en ny klubba också...”

”Men du, det är ju ingen skillnad. Klubban känns som ny”.

Rudolf (inte verifierad)

mån, 2014-01-27 11:11

1. Klubba

Vad kostar i snitt reparation?

Sören (inte verifierad)

mån, 2014-01-27 12:55

2. Kostnad för lagning

En lagning kostar 500kr inkl moms med 30 dgr garanti på lagning.Lämnar man in 5 eller fler har man rabatt beroende på hur många man lämnar in. //Sören

Sven Essen (inte verifierad)

tis, 2014-01-28 14:41

3. Klubborna

Hur många ggr ser man inte en spelare medvetet slå sönder klubban..Vem betalar det? Och vad går en målvaktsklubba på?

Sören (inte verifierad)

tis, 2014-01-28 15:53

4. 2000-2500kr ca.

2000-2500kr ca.

Janne (inte verifierad)

ons, 2014-01-29 00:35

5. Klubborna

I regel får spelaren ta den kostnaden då det bland de flesta klubbar aldrig är ett accepterat beteende.

Sören (inte verifierad)

mån, 2014-02-10 11:35

6. Ny hemsida

Ny uppdaterad hemsida med både klubbor samt andra produkter priserna i dokumentet är rekomenderade priser.Vid intresse kan jag bifoga lista med mina utpriser som är starkt reducerade tiil föreningar. www.compositeakuten.se

Joachim Thorslund (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 10:59

7. Fungerar mycket bra!

Lagade en klubba för en vecka sen genom Compositeakuten. Överraskande bra resultat, och lagningen kostade 500 kr av en klubba som var värd 500 kr. Som liten sponsor till Flens HC U11 kommer jag att pusha fram det här alternativet i vår klubb. Mina rekommendationer!

Sören (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 13:44

8. Tack för responsen Joachim.Om

Tack för responsen Joachim.Om ni blir fler som lämnar in klubbor så får ni rabatt på lagningen vid inlämnande av minst 4 klubbor.Jag har även en hel del lagade klubbor till försäljning och från april 25% rabatt på dessa.

Sören (inte verifierad)

tis, 2014-05-06 09:55

9. Konkurser

Man läser nästan dagligen om klubbar i kris.Nyss gick sonens förening i konkurs pga höga spelar löner bla.Att man inte är mer intresserad av att hålla nere kostnaderna på bla klubbor förvånar mig verkligen.

Robin (inte verifierad)

tis, 2014-06-24 01:23

10. Flexen i skaftet måste ju

Flexen i skaftet måste ju påverkas av detta, att klubban är starkare än tidigare får mig att tro att den blir styvare i flexen på det lagade stället

Sören (inte verifierad)

tis, 2014-06-24 06:55

11. Tjenare Robin. Förstår din

Tjenare Robin. Förstår din fundering men med denna metod så byter man ut delar av befintlig komposit vid skadan så flexen påverkas minimalt.Många är tyvär skeptiska till detta men dom som provar är väldigt nöjda och fortsätter att köpa och skicka klubbor så varför inte prova.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.