Så här vill han stärka Blåvitt

Ola Serneke hade gärna ingått i en grupp av starka finansiärer för att undsätta IFK Göteborg. ”Absolut, jag tittar gärna på en lösning inför framtiden”, säger han här i intervjun.

Ola Serneke står tillsammans med Nils Wiberg bakom multihallen i Kviberg. Serneke hade också del i bygget av Kamratgården 2011, en anläggning som IFK Göteborg nu har tvingats sälja. Foto: Tommy Holl

 

Ola Serneke har på kort tid skapat Sveriges största privatägda bolag inom bygg, anläggning och projektutveckling. Siktet är ännu högre och målet är att vara bland de topp 30 största i världen år 2030. Han startade bolaget 2002 och bolaget som bär hans namn är ett av Sveriges snabbast växande företag. 

Serneke stod för idén, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga Göteborgs Nya Arena, multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.

Närmast står bl a bygget av en helt ny stadsdel på  Lindholmen i Göteborg, där bland annat Nordens högsta hus om 266 m skall uppföras. Det blir den högsta byggnaden i Norden, hela stadsdelsinvesteringen är till en kostnad om 10 miljarder kronor.

Så gick affären till

Ola Serneke är en framträdande sponsor i Göteborgsidrotten. Han gillar hockey och finns med på Frölundas dress och är också en stor sponsor till IFK Göteborg. 

På fredagen presenterade IFK Göteborg mera fakta om försäljningen av Kamratgården till Varbergs Stenfastigheter. Priset blev 40 miljoner kronor, varav 10 netto som går in i resultatet för 2015. Klubbens skulder 2014 om drygt 27 miljoner tar fastighetsbolaget över. Återstående 2 miljoner är kostnader för hela konstruktionen.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarar Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg.

Skapade "Idrottens köpcentrum" 

Att Ola Serneke överhuvud taget engagerade sig i fotbollshallen i Kviberg berodde på tränaren Roger Gustafssons enträgna vädjan om att Göteborg behövde en inomhushall. Slutligen fann Serneke en ekonomisk lösning via en lansering om ”Idrottens köpcentrum”.

Serneke stod som entreprenör också bakom bygget av Kamratgården 2011. Han och övriga entreprenörer gav en mycket generös rabatt för att bygget om 2 000 kvm skulle bli genomförbart.

Nu är Ola Serneke villig att bidra till en ljus framtid för IFK Göteborg. Som att exempelvis gå ihop med några finansiärer och hitta en lösning med återköp och att säkra ekonomin.

- Med den föreningskänsla som skall finnas i IFK Göteborg, betonar han.

"Låt oss se på en lösning"

Här i intervjun redogör Ola Serneke för sina tankar.   

Du är en Blåvitt-supporter sedan många år och numera också en sponsor, hade du någon information om att det var så illa med ekonomin?

- Jag har inte varit insatt i ekonomin i IFK alls men givetvis så vet jag att de har haft det kämpigt. Anledningen till det sämre resultatet vad jag förstått är minskade intäkter på sponsorsidan. För det kommande året så skall det däremot var mer eller mindre återställt till det som fanns i intäkter i budgeten 2015.

Ditt företag byggde Kamratgården 2011 och anläggningen måste ju vara om inte den främsta i Sverige så åtminstone en av de allra bästa. Vad kostade den och gjorde ni någon speciell överenskommelse?

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde det för.   

Nu blev det uppenbarligen en krissituation. Ett alternativ hade varit att uppvakta några personer/ledande sponsorer. Hade det varit möjligt? 

- Det känns ändå inte som panikartat då man har en återköpsoption. Men absolut, vi hade kunnat gå ihop med flera om detta, det hade säkert varit lösbart. Låt oss se på en sådan lösning framåt så att IFK kan köpa tillbaka gården.

Har du förresten resonerat med Nils Wiberg om skeendet?

- Nej, inte mer än att vi diskuterat hur vi ser på ledning, ekonomi och framtiden för IFK.

Han säger sig vara chockad och vill se en mera kvalificerad styrelse, håller du med?

- Jag har ju själv under min uppbyggnad av koncernen varit med om upp och nedgångar och tror att det är naturligt att dessa typer av händelser sker även i en förening. Fördelen är att detta är en förening med valberedning etc. så de får givetvis bestämma om framtida styrelse.   

Hur ser du på klubbens framtid?

- Jag tror att IFK kommer blomstra såväl ekonomiskt som resultatmässigt inom bara några få år. Det är viktigt att vi fokuserar framåt, uppåt och mot positivt tänkande. Inte gräva ner oss i sörja och elände. Alla måste hjälpas åt att bli positiva och se framåt mot bättre tider. Det kommer bli bättre – helt klart !  

Thomas Ejderhov 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.