Miljonbonus i EM lockar damerna

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Dagens presstund för EM- damerna i Båstad. Här pratar Elin Rubensson med journalister

– Ekonomiskt satsar vi ovanligt mycket i år, medger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i en intervju med GP.

Det finns ett klart uttalat mål som motiverar satsningen – EM-guldet ska erövras i London.

Allt på toppnivå

Alllt har sin grund i ett det dryga två veckor långa träningslägret i Båstad. Villkoren är de bästa och på en nivå som brukar vara förunnat herrlandslaget inför stora mästerskap.

Men nu har spelarna i damlandslaget alla huvudroller. Som vid de dagliga presskonferenserna enligt samma rutiner som brukar gälla Janne Andersson och hans mannar.

Damerna ha också reserverade pass för att kunna träffa fans och släktingar. Och runt truppen finns den största staben någonsin, med läkare, sjukgymnaster med flera, Totalt 33 personer backar upp 23 spelare

Ytterligare några dagar med förberedelser återstår innan träningsmatchen mot Brasilien på Friends på tisdag. Dit är redan 30 000 biljetter sålda, för övrigt.

Därefter tar hela EM-truppen ett chartrat plan till England. 

Spelarna som ska belönas

Spelarna är väl medvetna om vad som väntar. Belöningen är fastställd på de grunderna.

En rekordbonus hägrar. Minst 578 000 kr per spelare! Och ännu mer om det skulle bli EM-guld

– I princip fördelas prispengarna på spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Uefa har höjt prispengarna ordentligt och kan redovisa en avsevärd förbättring jämfört EM 2017. Då gällde 8 miljoner euro, nu handlar det om 16 miljoner euro, motsvarande ca 170 miljoner kronor totalt!

En svensk segermarsch till guld skulle ge Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner kronor i prispengar!

Och, faktiskt, de pengarna är reserverade för spelarna i första hand.

Att deras insatser värderas

Att jämföra med VM 2019 då varje spelare fick omkring 250 000 kronor vardera.

SvFF har tidigare redovisat grundavtalen för landslagen på herr- och damsidan, som nu ska vara lika. 

– Jag vet att damerna kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de, betonar Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

– Sen är vi totalt sett inte nöjda. Vi måste jobba för att få ännu bättre förutsättningar från Uefa och Fifa.

Skillnaderna mellan herrarnas och damernas mästerskap är fortsatt stora. Herr-EM 2021 hade en prispott på hissnande 3,7 miljarder kronor.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.