Hur ska då hockeyns TV-miljoner fördelas?

Succésäsongen 2022-2223 ,med publikrekord i både SHL och Hockeyallsvenskan, samt ett pågående slutspel och kvalstrid som fyller arenorna, har åter väckt frågan om en översyn av nuvarande seriemodell. 

Bland annat har tidigare hockeyprofilen Peter ”Foppa” Forsberg uttalat ett starkt stöd för 16 lag i SHL, en ökning med två från nuvarande 14, med motivering att många bra ”hockeystäder” står utanför SHL.

Han nämner bland annat Södertälje,  Örnsköldsvik (Modo), Umeå (Björklöven), Stockholm (AIK och Djurgården) och från med i höst Gävle (Brynäs). I den gruppen lag finns även Västerås och Karlskoga.

Typiska hockeystäder

Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköping, och sedan i höstas ordförande i SHL AB, de 14 SHL-lagens organisation, är inte främmande för en översyn av nuvarande modell. Ja, han nämner till och med att det finns signaler från enskilda SHL-lag om en utökning av ligan.

-Ja, det kan jag höra över en kopp kaffe, men också uppfattningen att nuvarande modell är att föredra. Däremot hör jag aldrig någon argumentera för en stängd liga, säger Roger Ekström i samtal med Idrottens Affärer.

- Inom SHL sker en ständig utvärdering, vi sammanfattar den här säsongen senare i år.  En process som efter 2023-2024 års säsong ska mynna ut i en större utvärdering. Det är omöjligt att i dag säga var vi landar, menar Roger Ekström.

Han poängterar att  flera parter är delaktiga, här finns Svenska Ishockeyförbundet, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan samt nationella juniorserier.

-Vår seriemodell är en fråga för svensk ishockey i stort. Min förhoppning är att vi kan nå en samsyn, utan att behöva ta in en oberoende utredningsman.  Inom SHL är långsiktighet en central fråga, säger Roger Ekström. 

-Min roll är att ha ett helikopterperspektiv, och lyssna in olika uppfattningar. Visst spretar det bland SHL-lagen, men det är också en tjusning. Här finns de som vill ha färre lag, fler lag och behålla nuvarande 14-lag serie.

En central fråga är de ekonomiska villkoren, fler lag i SHL innebär  också att   fler lag ska ha del av det guldkantade TV avtalet med C More/Telia. Ett avtal som för kommande säsong 2023-2024 ger 48 miljoner per lag. Nuvarande avtal går ut 2030.

-Vid en eventuell utökning av lag får vi ta upp en diskussion med vår media partner (C More). Fler lag innebär ett nytt spelprogram, vad innebär det i produktionshänseende?  Det är en fråga som måste lösas, i diskussion med våra partners, framhåller SHL:s ordförande.

Aldrig tidigare har så många åskådare löst biljetter till hockeyns högsta serier som säsongen 2022-2023.  Det nya SHL-rekordet, grundserien, är 2 170 826 miljoner åskådare. Frölundas hemmasnitt är imponerande 9908 i snitt/match.

Motsvarande siffror för Hockeyallsvenskan är 1 029 134 med Djurgården i topp, 6 204 i snitt per match. 

Bra snitt i Hockeyettan

 Hockeyettans slutspel och pågående kvalserie till Hockeyettan är också en stor publikmagnet med Nybro i publiktopp med ett publiksnitt på 2 167 åskådare per match.

Efter fem matcher, av tio, toppar Hudiksvall tabellen, precis före Nybro, Kalmar och Väsby. I en rekordjämn serie har även femte placerade Piteå chansen att nå Hockeyallsvenskan.

Seriestarten hösten 2022 präglades av stor oro. Skulle publiken komma trots stigande energipriser, hög inflation och en orolig omvärld?. Helt ogrundade farhågor, ishockeyn har behållit greppet om sin publik. Det blev i stället tvärtom – en rekordsäsong.

Kommande finalserie, Växjö-Skellefteå, bäst av sju matcher, kommer ytterligare att putsa säsongens rekordsiffror.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.