Inget förbund har gjort en större affär

Arenaidrotten i Stocholm får både Nationalarenan och Stockholm Arena. Det pratas mindre om galoppsportens nya nationalarena. Försäljningen av Täby galopp gav 200 miljoner kronor bara i första skedet. Nu slåss kommuner om att få bygga den nya jätteanläggningen.

Jakten pågår sedan några månader mellan kommuner och andra intressenter om att få en anläggning som kan komma att innehålla alla discipliner inom hästsporten. I så fall blir det en gigantisk skapelse.

"En mycket bra affär"

- Omorganisationen ska genomföras fullt ut. Vi har sålt Täby Galopp och vi ska etablera en ny huvudstadsbana, säger Svensk Galopps ordförande, Hans Hansson.

Hans Hansson är väldigt nöjd med försäljningen av Täby Galopp.

- Det är en mycket bra affär för galoppen, konstaterar han utan att vilja gå in på det totala försäljningsbeloppet.

Miljonerna utbetalas i takt med expansionen

Täby Galopps markområde, totalt bestående av 50 hektar, såldes till byggbolagen JM och Skanska. Betalningen bestod av 200 miljoner enbart i första omgången.

Som det heter ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.

Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år”.

"Största byggplatserna i Sverige"

Affären är den största bland svenska idrottsförbund någonsin.

Hans Hansson känner ingen större risk för en fastighetskris.

- Det som kan hända är förskjutningar i tiden. En del  av byggandet kan senareläggas, vilket innebär att delar av köpeskillingen kommer in senare. Men jag tror att risken är liten. Det råder akut bostadsbrist i Stockholmsområdet.

- Det sker en stor inflyttning och all planering förutsätter att regionen ska fortsätta att växa. Eftersom det också måste finns grönområden är det ont om stora markområden som Täby Galopp, som kommer att bli en av de största byggplatserna i Sverige.

30-talet olika intressenter

Och hur går då arbetet med att finna ett område för en ny huvudstadsbana?

- Det går enligt plan. Vi har granskat 30 olika etableringar. Vi koncentrerar oss nu på en handfull.

- De ska granskas in i minsta detalj, pris, mark, infrastruktur, stadsplaner och inte minst kommunernas inställning – hur intresserade är de, vilket stöd kan vi få. Det ska finnas ett rejält beslutsunderlag.

Han var en utomstående

Hans Hansson var okänd inom galoppsporten när han engagerades i den stora utredningen Galoppsportens Framtid som en slags fri tänkare med gedigen företagserfarenhet. Han fick där snabbt genomslag och valdes in i Svensk Galopps styrelse 2008.

Han var med om att besluta om den stora omorganisation som resulterade i att Svensk Galopp AB bildades. 2009 valdes han till ordförande i den nya styrelse som skapades till följd av omorganisationen och där det inte längre finns några självklara platser för sportens olika särintressen.

Från handboll till galopp

Hans Hansson med bakgrund inom svensk handboll påpekar:

- Det är viktigt att undvika känslomässiga beslut, inte bara flytta till ett område därför att några tycker det. Vi ska leva med en ny bana i 30-40 år.

- Beslut kommer att fattas under hösten. Den nya banan ska vara i bruk fr o m 2015. Samtliga konsulter vi rådfrågat har sagt att det är en realistisk tidsplan.

Björn Eklund (inte verifierad)

mån, 2011-09-12 11:55

1. Svensk Galopp

Trevligt att ni skriver om galoppsporten. Mindre trevligt att artikeln till stora delar består av den intervju jag gjort med Hans Hansson för www.svenskgalopp.se - utan att källan anges. Nog gäller väl publiceringsreglerna även Idrottens Affärer?!

thomasejd

mån, 2011-09-12 13:32

2. Vi fick en pressrelease och

Vi fick en pressrelease och uppgifter är hämtade bl à från den. Thomas Ejderhov
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.