Inget förbund har gjort en större affär

Arenaidrotten i Stocholm får både Nationalarenan och Stockholm Arena. Det pratas mindre om galoppsportens nya nationalarena. Försäljningen av Täby galopp gav 200 miljoner kronor bara i första skedet. Nu slåss kommuner om att få bygga den nya jätteanläggningen.

Jakten pågår sedan några månader mellan kommuner och andra intressenter om att få en anläggning som kan komma att innehålla alla discipliner inom hästsporten. I så fall blir det en gigantisk skapelse.

"En mycket bra affär"

- Omorganisationen ska genomföras fullt ut. Vi har sålt Täby Galopp och vi ska etablera en ny huvudstadsbana, säger Svensk Galopps ordförande, Hans Hansson.

Hans Hansson är väldigt nöjd med försäljningen av Täby Galopp.

- Det är en mycket bra affär för galoppen, konstaterar han utan att vilja gå in på det totala försäljningsbeloppet.

Miljonerna utbetalas i takt med expansionen

Täby Galopps markområde, totalt bestående av 50 hektar, såldes till byggbolagen JM och Skanska. Betalningen bestod av 200 miljoner enbart i första omgången.

Som det heter ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.

Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år”.

"Största byggplatserna i Sverige"

Affären är den största bland svenska idrottsförbund någonsin.

Hans Hansson känner ingen större risk för en fastighetskris.

- Det som kan hända är förskjutningar i tiden. En del  av byggandet kan senareläggas, vilket innebär att delar av köpeskillingen kommer in senare. Men jag tror att risken är liten. Det råder akut bostadsbrist i Stockholmsområdet.

- Det sker en stor inflyttning och all planering förutsätter att regionen ska fortsätta att växa. Eftersom det också måste finns grönområden är det ont om stora markområden som Täby Galopp, som kommer att bli en av de största byggplatserna i Sverige.

30-talet olika intressenter

Och hur går då arbetet med att finna ett område för en ny huvudstadsbana?

- Det går enligt plan. Vi har granskat 30 olika etableringar. Vi koncentrerar oss nu på en handfull.

- De ska granskas in i minsta detalj, pris, mark, infrastruktur, stadsplaner och inte minst kommunernas inställning – hur intresserade är de, vilket stöd kan vi få. Det ska finnas ett rejält beslutsunderlag.

Han var en utomstående

Hans Hansson var okänd inom galoppsporten när han engagerades i den stora utredningen Galoppsportens Framtid som en slags fri tänkare med gedigen företagserfarenhet. Han fick där snabbt genomslag och valdes in i Svensk Galopps styrelse 2008.

Han var med om att besluta om den stora omorganisation som resulterade i att Svensk Galopp AB bildades. 2009 valdes han till ordförande i den nya styrelse som skapades till följd av omorganisationen och där det inte längre finns några självklara platser för sportens olika särintressen.

Från handboll till galopp

Hans Hansson med bakgrund inom svensk handboll påpekar:

- Det är viktigt att undvika känslomässiga beslut, inte bara flytta till ett område därför att några tycker det. Vi ska leva med en ny bana i 30-40 år.

- Beslut kommer att fattas under hösten. Den nya banan ska vara i bruk fr o m 2015. Samtliga konsulter vi rådfrågat har sagt att det är en realistisk tidsplan.

Björn Eklund (inte verifierad)

mån, 2011-09-12 11:55

1. Svensk Galopp

Trevligt att ni skriver om galoppsporten. Mindre trevligt att artikeln till stora delar består av den intervju jag gjort med Hans Hansson för www.svenskgalopp.se - utan att källan anges. Nog gäller väl publiceringsreglerna även Idrottens Affärer?!

thomasejd

mån, 2011-09-12 13:32

2. Vi fick en pressrelease och

Vi fick en pressrelease och uppgifter är hämtade bl à från den. Thomas Ejderhov

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.