En ofattbar längtan efter hallar

Ylva Johansson är förra skolministern och biträdande socialministern som är mycket engagerad i Stockholmsidrotten. Nu slår hon larm. I huvudstan är underskottet på idrottsanläggningar större än vad någon hade kunnat föreställa sig.
Senaste tillskottet för Stockholmsfotbollen. Mitt inne i storstadskvarteren har en komplett och ny idrottsanläggning växt upp till priset av 155 miljoner.

 

Sedan valet 2006 är Ylva Johansson åter riksdagsledamot, men hennes engagemang inom idrotten växer stadigt.

Larmrapporter

I går kunde hon i rollen som ordförande för Stockholms Fotbollförbund tillsammans med Peter Larsson, ordförande för Stockholms Idrottsförbund, presentera egentligen ofattbara uppgifter.

Fotbollen saknar 40 elvamannaplaner, handbollen behöver 22 hallar och ishockeyn vädjar om 20 nya hallar. Så stort är underskottet på idrottssanläggningar i Stockholm.

Under parollen ”Bygg ikapp. Bygg i takt!” gör nu delar av Stockholmsidrotten gemensam sak mot bristen på anläggningar och planer i Stockholm stad.

Halva standarden

Stockholm växer med en fullastad SL-buss om dagen. Antalet hallar och planer för idrott hänger dock inte med i samma takt.

Därför har sex idrotter gjort gemensam sak och gått igenom behovet av nya planer och hallar i Stockholm stad.

Fotboll, ishockey, basket, handboll, innebandy och simning står bakom rapporten som presenterades på en presskonferens på Enskede IP med representanter från de aktuella idrotterna. 

- Vi i Stockholm har idag halva standarden för att utöva idrott Idrottsförbund som jämfört med övriga landet. Vi måste bygga ikapp underskottet på idrottsytor och utveckla detta i takt med att Stockholm växer, säger Peter Larsson som började presskonferensen med att ge bakgrunden till rapporten. 

Konstgräs kan ersätta grus

Fotbollen behöver fler planer och hoppas på förändring.

- Viljan finns på den politiska nivån att ge idrotten bättre förutsättningar. Det finns debatt och stor insikt om behovet av och nyttan med idrott. Vi förbund ges möjligheter att locka unga att börja idrotta. Men sen då…, säger Ylva Johansson retoriskt.

Fotbollens behovsanalys visar att det saknas 40 elvamannaplaner i Stockholm. Behovet skulle till stor del kunna tillgodoses till genom konvertering av befintliga grusplaner till konstgräs. Det gynnar dessutom den så viktiga spontanidrotten. 

80 ungdomar på samma plan

Det finns exempel på föreningar där 80 barn ska träna på samma fotbollsplan samtidigt, utan duschar, toaletter och med träningstider klockan 21.00 på fredagskvällar.  

Att bygga om en grusplan till konstgräs, med värmesystem som gör det möjligt att träna även vintertid, kostar cirka 10 miljoner kronor. Förutom en träningsyta för fotboll blir många konverterade planer även ”ungdomsgårdar utomhus”, fyllda med barn och ungdomar som träffas för att spela spontanfotboll, i mån av plats, eller bara träffas och ”hänga”. 

- När det byggs nya bostadsområden ges det tyvärr inte plats för idrotten. Där måste vi prioritera om när dessa planeras, så att idrotten finns närmare utövarna. Långa resor på dåliga tider ger ingen framtid, säger Ylva Johansson.

85 000 invånare/ishall

Exempel på behovet enligt rapporten ”Bygg ikapp. Bygg i takt!”: 

• Handbollen behöver 22 hallar – och därefter en per år för att fylla behovet. 

• Ishockeyn behöver drygt 20 hall¬¬ar, där även konståkarna ska få rum. Idag går det 85 000 invånare per ishall, att jämföra med 35 000 i Malmö och 18 000 i Gävleborg där ishockeyn ges helt andra förutsättningar.

- Det går att bygga ishallar som inte kostar en förmögenhet. Med ett tält över en rink kan vi skapa en helt okej träningsanläggning för cirka 5-6 miljoner kronor, säger Göran Tidström på Stockholms Ishockeyförbund.

Gemensam målsättning

De sex förbunden har enats om en gemensam målsättning för idrottsytor, där de definierar hur många invånare det ska finnas per idrottsyta år 2022.

• Ishall, där det idag alltså går 85 000 invånare/hall, ska minskas till 30 000. 

• Fullstora inomhushallar för basket, innebandy och handboll ska minska från 48 000 invånare/hall till 20 000/hall.

• Elvamannaplaner med konstgräs ska minska från 15 000 invånare/plan till 9000/plan.

• Trycket på simhallarna ska minska från 76 000 invånare/hall till 25 000. 

Tuffa, men nödvändiga, mål för att fylla bara dagens behov – och därefter kunna skapa förutsättningar för att bygga i takt med att Stockholm fortsätter växa. 

Alla ska bli vinnare

För att det ska hända behövs kraftfulla politiska beslut, där även finansiering i form av prioritering av skattemedlen ingår. Ett ansvar som de aktuella idrotterna med varm hand lämnar över till politikerna.

Tanken är att alla ska bli vinnare, såväl idrotten som skattebetalarna i Stockholm stad. Med hallar och planer som matcher Stockholms tillväxt följer också ökad rörelse bland främst barn och ungdomar, och därmed minskade sjukvårdskostnader på både kort och lång sikt.

Björn Larsson på Stockholms Basketförbund ser oroligt på de negativa konsekvenserna om inte politikerna beslutar att bygga ikapp, och därefter bygga i takt:

- Vi inom basketen jobbar mycket med integration. Det är lika många tjejer som killar, och många med invandrarbakgrund dras till basketen. Finns det inte hallar att träna i – ja, då tappar alltför många intresset och slutar spela basket, och i värsta fall slutar idrotta helt. 

Anders Bomster (inte verifierad)

tis, 2014-05-27 07:57

1. Idrottshallen i Stockholm!

Stockholms politikerna är kända sedan många år för att inte satsa på idrottshallar och idrottsevenemang! "Sent ska syndaren vakna!"

Lasse J (inte verifierad)

tis, 2014-05-27 09:59

2. Som vanligt utan förankring

Att använda befolkningsantal för jämförelse är ju som att säga att päron är godare än äpplen. Enligt ishockeyn själva är det ca 6 % som spelar ishockey. Då borde det ju inte behövas ishallar för fler än 10% så har man täckt upp även för allmänheten. Det är också skönt när förbunden med varm hand lämnar över finansieringen till politikerna. En simhall kostar ca 250 miljoner, en ishall ca 20 miljoner och samma med en idrottshall. När man la konstgräs på Årsta IP åt bajen kostade det ca 18 milj och då la bajen själva 8 milj på uppvärmningen av planen så man undrar var ni får era siffror ifrån... Missförstå mig rätt, jag tycker att Stockholm saknar anläggningar för alla idrotter men man måste vara saklig.

Anders (inte verifierad)

ons, 2014-05-28 00:28

3. Kombinera hall och kontor på samma yta

Om man inte får bygga bostäder vid Krillans krog är mitt förslag att man bygger den redan planerade tennishallen där. Ovanpå hallen kan man bygga kontor (eller skola) och under tennishallen bygger man en fullstor inomhushall för fotboll. Då kan man dela på omklädningsrum och administrativa utrymmen. Västermalmshallen blir då på gångavstånd från Kristinebergsskolan som kan utnyttja hallen dagtid. Såväl tennis som fotboll kan spelas inomhus tolv månader i året om takhöjden är tillräcklig. På så sätt slipper man bygga en fotbollsplan i Fredhäll och så kommer hallen att påskynda byggnationen på Stadshagen då den kan kompensera den plan som då rivas till förmån för bostäder.

Per Werngren (inte verifierad)

ons, 2014-05-28 06:16

4. Kostnader

Byggkostnader är en del av utgifterna för skattebetalarna men varför talar man inte om driftskostnaderna? Har hört att driftskostnaderna på anläggningar är cirka 10 % av anläggningskostnaderna. Rätta mig gärna om jag hört fel! Varför måste allt vara så perfekt i dagens läge? Allt skall serveras på silverfat ......

Per Werngren (inte verifierad)

ons, 2014-05-28 06:19

5. rättelse

Sorry skall vara 10 % av byggkostnaderna.....

curt einarsson (inte verifierad)

lör, 2014-05-31 21:18

6. En ofattbar längtan efter hallar

Längtan omfattar även bandyn. Och har gjort så länge En majoritet av elitklubbarna har hall Vissa har haft det under tio år. Den senaste vintern hade ex Hammarby knappt en handfull matcher på spelbar is. Bandyn har rekordmånga 7 - 10 åringar som vill åka skridskor, allra flest är det i Stockholm !

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.