Elitfotbollen arenarustar för dryg miljard

Allsvenskan och Superettan rustar sina arenor för en dryg miljard de kommande åren. Störst satsningen sker i Helsingborg, för drygt 400 miljoner kronor ska Olympia bli som ny.
Så här var det tänkt att Jönköpings Arena skulle se ut. Men politikerna kan inte enas och nu råder en stor osäkerhet om vad som ska ske, om något sker.

 

Det är SEF:s, Föreningen Svensk Elitfotboll, nyhetsbrev som gått igenom de arenor som antingen byggs nya, eller får en rejäl ansiktslyftning, med fokus på Allsvenskan. Så här ser listan ut i tidsordning för invigning, inklusive kostnaden för nybyggnad eller ombyggnad:

- Nya Örjans Vall, Halmstad (ombyggnad): Invigning till allsvenska starten. Dock inte hela arenan, endast delar. Hela arenan är klar till säsongen 2016. Kostnad: cirka 75 miljoner.

- Gavlevallen, Gävle (nybyggnad): Invigning 20 maj. Kostnad: cirka 140 miljoner.

- Bravida arena, Göteborg (nybyggnad, tidigare Rambergsvallen): Invigning 20 juni. Kostnad: 152 miljoner.

- Falkenberg arena (nybyggnad): Byggstart i april, invigning till säsongen 2017. Kostnad: 130 miljoner. 

- Olympia, Helsingborg (ombyggnad): Invigning I april 2017. Kostnad: 408 miljoner. 

- Stadsparksvallen, Jönköping (nybyggnad): Byggstart oklar, liksom invigning. Kostnad: cirka 200 miljoner.

Det innebär en slutnota på drygt 1,1 miljard kronor – om kalkylerna håller.

Försenad invigning

Publikkapaciteten på Nya Örjans Vall blir 7 100 åskådare varav 5 400 sittande. Upprustningen av västra läktaren är klar till den allsvenska starten i år, vilket innebär 500 fler sittplatser än tidigare och ett tak som förlängts både utåt mot planen och på sidorna. Det betyder i sin tur att även ståplats får tak. Full effekt får Halmstad BK dock inte förrän till nästa säsong, när hela arenan är helt upprustad. 

- Kommunens beslut att dela upp upprustningen i två etapper kom väldigt sent, vilket är olyckligt av främst två skäl: vi kan inte stå för löften om nya mötesplatser till våra sponsorer och vi får svårare att värva spelare till en halvrenoverad arena, säger Fredrik Andersson, klubbchef i Halmstad BK, till SEF:s nyhetsbrev. 

Fredrik Andersson och HBK hade hellre sett en helt ny arena i området Sannarp där alla annan idrott i Halmstad håller till - och helst då en arena som HBK äger. Men så blir det alltså inte.

Matchoberoende intäkter

I Gävle, precis som i Halmstad, byggs, ägs och drivs arenan av Gävle kommun - med Gefle IF som största hyresgäst.  Gavlevallen har plats för 6 500 åskådare, varav 5 000 sittande. 

- Arenan kommer att innehålla ett inglasat företagscenter som ger möjlighet till nya användningsområden som inte finns idag, , säger Eva von Schéele-Frid,  klubbchef i Gefle IF.

- Företagscentret skapar intäktsmöjligheter som inte enbart är matchberoende. Vi kan nu erbjuda en yta för exempelvis konferenser och nätverksträffar.

Rolig och vinstdrivande fotboll

På Hisingen i Göteborg invigs Nya Rambergsvallen, som fått namnet Bravida arena, lagom till midsommar. Dennis Andersson, klubbdirektör i BK Häcken:

- Först och främst är det skönt att vara hemma på Hisingen igen, efter ett och ett halvt år i “exil” på Gamla Ullevi. Bravida arena blir Sveriges minsta kringbyggda arena med plats för drygt 6 000 åskådare. Jag tror att många kommer att följa utvecklingen av hur det påverkar tillströmningen av publik och matcharrangemang. Vår utmaning nu är att fylla de 6 000 platserna. Det gäller inte bara att vinna, utan kanske framför allt att spela en rolig fotboll. 

- Det är också skönt att kunna konstatera att arenabygget håller både tidplanen och kostnadskalkylen. Det ger en bra känsla i magen. 

Flytt i Falkenberg

Falkenbergs politiska ledning har avsatt 130 miljoner kronor för skapandet av den nya arenan, dit alltså Falkenbergs FF flyttar från dagens Falkenbergs IP. Kommunen räknar med att komma igång med arenabygget under april.

- Det kommer ta ungefär ett och ett halvt år för att få arenan klar, från det att vi sätter spaden i jorden och börjar bygga. Det innebär att vi har en spelklar arena under 2017, säger Hans-Erik Wortmann, byggprojektledare på Falkenbergs kommun. 

Falkenberg Arena ska ägas av Falkenbergs kommun och hyras ut till bland annat Falkenbergs FF. 

Lyft för ekonomin

Olympia i Helsingborg invigdes den 31 juli 1898 – alltså förr-förra seklet! Sedan 1985 fungerar den enbart som fotbollsarena, efter att ha varit hem för bland annat friidrotten. Nya, ombyggda Olympia kommer att ha plats för ungefär lika många åskådare som i dag, cirka 16 000, och ska stå klar i april 2017.

- Nya Olympia ger oss förutsättningar att långsiktigt utveckla vår verksamhet och våra arrangemang till att motsvara de förväntningar som dagens och framtidens publik har med bland annat högklassiga serviceytor. Den nya arenan ger helsingborgarna en ny social mötesplats när det är match. Vi vet att många uppskattar fotbollsarenan som ett ställe att umgås med vänner och bekanta, säger Claes Ohlsson, ordförande i Helsingborgs IF och fortsätter:

- Vi räknar med att öka omsättningen med 15-20 miljoner kronor de första två-tre åren.

Oklart i Jönköping

I Jönköping har turerna varit många kring den nya arenan, som har projekterats under sex år. Jönköpings Södra IF känner att man har blivit lovad en ny arena på samma plats som den nuvarande – vackra Stadsparken i centrala Jönköping. Den tänkta arenan skulle ha en kapacitet på cirka 7 000 åskådare och ett upplägg likt det Jönköpings kommun gjorde med SHL-laget HV71, det vill säga klubben äger och driver arenan mot ett visst driftsbidrag från kommunen. 

Kommunföreträdarna vill dock inte kännas vid något löfte överhuvud taget, enligt Idrottens Affärers källa.

Jönköping Södra IF har spelat på Stadsparksvallen med dispens från Svenska Fotbollförbundet under 2014, men förbundet vill nog gärna se en politisk avsiktsförklaring om att ett nytt bygge innan man beviljar dispens i år igen.

Den 11 februari har kommunfullmäktige sitt nästa möte. Om inget beslut om ny arena kommer då, eller åtminstone skjuts politiskt framåt, kan mycket väl Borås arena, åtta mil från Jönköping, bli Superettan-lagets hemmaarena 2015.

Thomas Ejderhov

Fotnot: utöver dessa arenaupprustningar och arenabyggen slutförs just nu miljardsatsningen Göteborgs Nya Arena på Kvibergområdet i Göteborg. En multihall med bland annat skidåkning och fotboll – och där IFK Göteborg är stor hyresgäst med sin fotbollsakademi och Änglagårdsskolan, ett unikt-skola-fotbollkoncept. Hallen invigs i sommar. Idrottens Affärer återkommer till detta i en egen artikel inom kort. 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.