Ny hall kan bli enda lösningen

En hall till, kan det vara sant, frågar sig många. Redan i dag har Sandviken en av landets finaste multihallar. Nu kan de få en till! Och kommunen kanske slipper betala.
Göransson Arena, en praktfull anläggning som nu kan få sällskap av en hall till vid sin sida.

 

Ni ser på fotomontaget hur det illustrativt skulle kunna se ut.

Två jättelika skapelser bredvid varandra, för hundratals miljoner.

En hall till skänks - igen

Kommunalpolitiker i andra delar av Sverige frågar sig om det är sant, de har jämnt göra att värja sig mot idrotten och andra företrädare för nybyggen och satsningar.

Och så skulle Sandviken få två hallar av dignitet...

Sanningen är att här finns Göranssonska stiftelser – med gott om pengar.

Så finansierades Göransson Arena 2006.

- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades för nära tio år sedan.

Sandviken fick landets andra inomhushall för bandy, men också en multiarena utan motsvarighet i Sverige. Den 12 940 kvm stora hallen rymmer 10 000 åskådare.

Stiftelser med miljarder

Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet runt hela världen.

Familjen Göransson var koncernens huvudägare och under de här åren bildade ättlingar till konsul Göransson stiftelser för att främja barn- och ungdomsverksamhet i Sandviken. Tillgångarna bestod till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Stiftelserna och dess representanter enades om att en gemensam satsning på en multihall skulle gynna orten, just det som är meningen med fonden och de årliga utdelningarna. Ordförandena för tre Göranssonska stiftelserna kom överens och hämtade pengar från en portfölj som då innehöll 2,2 miljarder kronor. Därtill skulle  Sandvik AB stå för ett årligt driftbidrag om 1 miljon kronor per år.  

Men allt har inte varit frid och fröjd i Sandviken.

Bandylaget vållar diskussioner

Bandylaget, som fick en förnämlig hall och numera inte är van vid annat, har varit på väg att bli utsparkade flera gånger. Bandyn blockerar annan verksamhet i den jättelika arenan, verksamhet som drar in pengar.

Oenigheten har varit stor och blev än mera tillspetsad när andra event blev allt fler och allt mer tidskrävande. Samtidigt skulle bandylaget spela sina matcher.

Redan för två år sedan kom folkpartisten och förre bandyspelaren Per-Ola Grönborg med förslaget att bygga en hall till. 

Nu har det blivit aktuellt igen, avslöjar Arbetarbladet.

Representanter talar om ett projekt, finansierat på ungefär på samma villkor som senast, och det är klart att kommunen lyssnar. 

En sådan gåva tackar man inte nej till precis.

Kanske bäst ändå

Hallen skulle i så fall placeras på den yta som utgör en vanlig konstfrusen bandyplan vintertid, dvs reservplanen när det är event inne i dagens hall.

Den reservplanen har en kylanläggning som behöver bytas ut och bara det är en omständighet eftersom det handlar om ett antal miljoner. Frågan är alltså vad som blir allra bäst sett till alla villkor och förutsättningar.

Så en ny multisporthall kanske är lämpligt...

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.