Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men hur går det egentligen för folkrörelsen SvFF?

Hos åskådaren/skattebetalaren finns det ett stort tvivel. ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Dan Persson försöker här ge svar. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix

 

Media har i dagarna, med anledning av invigningen av Tele2 Arena, haft ett antal artiklar om arenaekonomin på temat, ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Det finns anledning att reda ut begreppen en smula.

Först och främst är arenorna bra för samhället. Vi behöver nu liksom i antikens Rom bröd och skådespel och upplevelseindustrin är sysselsättnings- och skatteintensiv. Att det sedan framstår som onödigt att bygga två arenor på den här nivån i Stockholm får ses som en fullbordad anomali över ett icke fungerande demokratiskt system.

Vinnarna är....

De som tjänar pengar på arenorna är:

Sverige. Event på arenor skapar mycket stora skatteintäkter. Energi, alkohol, reklam, moms, källskatt med mera gör att statens intäkter ligger på nivån +50 öre per krona av omsättningen. Staten har inga kostnader så här är det bara för Anders Borg att stå med stora håven och dra in deg till statskassan.

Kringaktiviteter. Arenaevent ger stora tillkommande intäkter för restauranger, butiker, hotell, taxi med mera.

Arrangörerna. Live Nations, Blixten&Co, AIK, Djurgården, Hammarby och många, många andra kan hyra arenorna och tjäna pengar på sina event. Två arenor som konkurrerar gör att de får billigare hyra, dvs tjänar mer pengar.

Driftsbolagen. AEG som driver Globenområdet och driftsbolaget på Friends tjänar pengar på att driva arenorna. Driftbolaget på Friends behöver 2014 också som uppstart, men sedan skall även de kunna gå runt.

Förlorarna är...

De som förlorar pengar varje år är fastighetsbolagen som äger arenafastigheten. Det är inget konstigt med detta, så har det alltid varit och inte blev det bättre av två moderna arenor samtidigt.

Min bedömning är att vi landar på 100-150 miljoner kronor per arena och år i förlust. Varje år i evig tid.

För Stockholms skattebetalare som äger Tele2 Arena är detta inget problem. Intäkterna från nya skattebetalare, byggrätter och fler arbetstillfällen från ombyggnaden av hela slakthusområdet är mångdubbelt större och moderbolaget Stockholms Stadshus AB har en balansräkning och ett resultat som får 100 miljoner att vara kaffepengar.

Skattebetalarna kan vara lugna

För Solnas skattebetalare som äger 16 procent av Friends Arena är det heller inget problem. Intäkterna från arenastaden blir ofantligt mycket större.

I Europa idag är ca 7 procent av större arenafastigheter privatägda, de ses normalt som en del av infrastrukturen i en större stad och ägs av offentliga aktörer.

Det förvånande är att Friends byggs med 66 procent icke offentliga ägare (SvFF, Peab, Fabege) och 33 procent offentliga (Solna stad och statliga Jernhusen) i ett läge där konkurrensen från Globenområdet och Tele2 Arena är känd.

Men fotbollen då?

Sammanfattningsvis så kan vi alla sova lugnt.

Friends och Tele2 medverkar till tillväxt, skatteintäkter och utvecklingen av regionens upplevelseindustri i sådan omfattning att de förluster som hamnar på Solna Stad, Jernhusen och Stockholms stad får ses som försumbara i sammanhanget.

Hur det går för Peab och Fabege är en fråga enbart för deras aktieägare och den deal de gjort gör mig frestad att köpa aktier.

Hur det går för folkrörelsen SvFF är en fråga för deras demokratiska struktur och drabbar ingen annan.

Dan Persson

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.