Så många stjärnor, så många miljoner

Så många hockeyproffs representerande så många hundra miljoner har aldrig träffats förut. Under tre dagar samlas de svenska NHL-spelarna i Stockholm i ett samarrangemang av Ishockeyförbundet och SOK.
Glada miner under provtagning av kläder. Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts provar OS-dressen under OS-träffen i Stockholm. Foto: Leif R Jansson, Scanpix


På tisdagen var både spelare och ledare, och förstås då också förbundskapten Pär Mårts, modeller när OS-kläderna skulle prövas ut.

Förutom klädprovning var tisdagen vigd till insamling av SOK:s ackrediteringsuppgifter, fotografering, och möte med pressen. 

Enda träffen innan OS

Det här är det enda tillfället då killarna ses gemensamt innan OS i Sotji i februari. Samtidigt som nödvändiga uppgifter insamlas så får spelarna en chans att umgås utanför hockeyrinken.

Att det inte blev någon isträning förklarar landslagschefen Tommy Boustedt i Expressen:

- Ska spelarna träna på is ska de vara fullt försäkrade, utifrån deras ålder och längden på kontrakten. Nu är det här grabbar som tjänar pengar som tio sådana som du och tio sådana som jag gör tillsammans i månaden ungefär. Det gör att det blir dyrt. Jag frågade NHLPA hur mycket det skulle kosta med tre isträningar. Det skulle kosta drygt 2,8 miljoner kronor.

Avtal stoppar isträning

Ett avtal mellan NHL, spelarfacket NHLPA och Internationella ishockeyförbundet satte stopp för planerna.

Under måndagen har ishockeyförbundet haft diskussioner och informationsdragningar med killarna blandat med träningstillfällen och en gemensam middag efteråt.

- Det viktigaste för oss är att vi får en chans att mötas som människor, utanför hockeyrinken. Jag tycker det är nödvändigt att vi får en djupare relation till varandra för att fungera bra som ett lag senare, säger förbundskapten Per Mårts.

Spelarna och ledarna fick en genomgång över hur OS i Sotji kommer att fungera, var den svenska truppen kommer att bo och övriga praktiska detaljer. Sveriges herrhockeyturnering startar den 12 februari med match mot Tjeckien.

Anländer sent till Sotji

Henrik Zetterberg berättar att OS-turneringarna skiljer sig från VM genom att man aldrig har någon möjlighet att samla laget inför turnering och spela ihop sig.

NHL-spelarna kommer till OS-byn 48 timmar innan första match, med en stor tidskillnad bakom sig.

- I VM har alltid grundtruppen en chans att spela ihop sig innan turneringen men så är det aldrig i OS. Då gäller det att vara på gång direkt. Därför känns det bra att vi kan träffas så här och bara få umgås och snacka av oss. Det skulle vi inte hinna göra annars, säger Henrik Zetterberg.

Spelarna som deltog

Här är samtliga spelare som deltog på träffen:

Målvakter: Jhonas Enroth, Viktor Fasth, Robin Lehner och Henrik Lundqvist

Backar: Jonas Brodin, Alexander Edler, Oliver Ekman Larsson, Jonathan Ericsson, Nicklas Grossman, Erik Gustafsson, Victor Hedman, Niklas Hjalmarsson, Erik Karlsson, Niklas Kronwall, Douglas Murray, Johnny Oduya, Henrik Tallinder

Forwards: Patrik Berglund, Nicklas Bäckström, Jimmie Ericsson, Loui Eriksson, Johan Franzén, Carl Hagelin, Patric Hörnqvist, Marcus Johansson, Marcus Krüger, Gabriel Landeskog, Oscar Lindberg, Joel Lundqvist, Gustav Nyquist, Niklas Persson, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Alexander Steen, Henrik Zetterberg.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.