OS-utredaren beredd att berätta

Han har inte ens två veckor på sig. Senast den 30 september ska Jöran Hägglund redovisa sin utredning om Sverige som värdstad för vinter-OS 2022. Och nu avslöjar idrotten sin önskelista.
Jöran Hägglund har steget in i idrottens värld och ska snart presentera sin granskning av SOK:s planer för ett svensk värdskap. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix Foto: Pontus Lundahl, TT Nyheter

 

Är du för eller emot ett OS-arrangemang?

Idrotten Affärers nationalekonom, Håkan Bång, har sin åsikt klar. Läs hans krönika här intill.

En snäv tidsplan

Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 30 september. Den 14 november är sedan sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm som värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

- En snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Stockholm och Åre vill dela på värdskapet, men åsikterna om det lämpliga och om konsekvenserna av ett värdskap, är mycket skilda. Det samma gäller politikerna.

"Vill lägga pengarna på annat"

- Vi vill gärna ha stora internationella evenemang, men jag tror tyvärr Sverige är för litet för att hysa ett OS, har idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth deklarerat. 

- Vi har försökt tidigare, det fanns inte ett stöd för det nationellt. Nu ser vi kostnaderna för det vinter-OS som väntar (Sotji), drygt 300 miljarder, och det är de officiella siffrorna. Jag vill hellre lägga pengarna på annat, menar idrottsministern i en intervju med SVT-sport.

Hon är kallsinnig till planerna, men så får Lena Adelsohn Liljeroth också tuff kritik:

"Idrottsministern tycker inte om idrott"

- Vi har en idrottsminister, som inte tycker idrott är speciellt kul, socialdemokraternas idrottspolitiska talesperson, Peter Jonsson till SVT-sport

- Så fort frågorna kommer upp om sportevenemang större, så säger hon blankt nej utan att analysera och det tycker jag är väldigt tråkigt.

Han menar att det är politikerna skyldighet att åtminstone avvakta utredningen

- Det är kostnadsfrågor, men också hur man kan genomföra det, menar Peter Jonsson.

- När vi får underlaget från OS-utredningen kommer vi analysera det. Men vi har varit positiva tidigare till stora sportevenemang och där ingår OS. 

Får Reinfeldt äta upp

”Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land”,

Statsminister Fredrik Reinfeldt får ideligen äta upp vad han sa i sin regeringsförklaring efter det borgerliga maktövertagandet 2006. Då hette det att idrotten skulle få stöd och ambitionerna om internationella arrangemang skulle uppmuntras.

Han har aldrig levt upp till förväntningarna.

Vi vill ha tre stora mästerskap

Lena Adelsohn Liljeroth kommer nu till Reinfeldts undsättning:

- Riksidrottsförbundet har fått extra medel för att bygga upp ett kompetenscenter just för att stödja förbunden när de vill kandidera. Och vi kan bara gå till 2013. Vi har haft fyra stora internationella evenemang. Hockey-VM, som vi dessutom vann, inomhus-EM i friidrott, bandy-VM och fotbolls-EM. Snart väntar också skid-VM, konståknings-EM i Stockholm, så det är mycket på gång.

Riksidrottsstyrelsens Björn Eriksson gör ett avslöjande: 

- Vi och besöksnäringen, vi är eniga nu, det är det ena. Det andra är att vi klassificerat vilka evenemang vi pratar om och som Sverige bör ansöka. Ett är vinter-OS 2022, det andra är fotbolls-EM för herrar 2020 och den tredje är friidrotts-VM 2021. Så det finns att bita i, avslutar Björn Eriksson.

OLOF (inte verifierad)

tis, 2013-09-17 09:36

1. Regeringen och stora evenemang

Har en känsla av att Adelsson-Liljeroth är vårdslös med sanningen när hon säger att RF fått extra pengar för ett kompetenscenter. Det är nog snarare så att hon öronmärkt pengarna inom bef. anslag d.v.s. självsvåldligt tagit pengar från verksamheten. Att hon sedan hänvisar till kostnaderna i Sotji tyder på anlag för populism då det där är fråga om att göra om en badort till vintersportort. Här är det fråga om att nyttja anläggningar som redan finns i Åre och Stockholm. Det är således t.ex. inte som att bygga om Åre till badort. Adelsson Liljeroth och regeringen är helt enkelt inte intresserade av att verka för idrotten och besöksnäringen trots att det är en stor kassako för staten.

Kjell M (inte verifierad)

ons, 2013-09-18 14:52

2. Vinter-OS

Lyssnade härom dagen på en lokalradiostation där man diskuterade ett ev. svenskt OS och att det fanns en beräkning som visade att kostnaden skulle bli 15-20 miljarder kr. Man kan då inte undvika att göra reflektionen att det är mindre än vad skatterna i genomsnitt sänkts pr år från 2006 och då ska de här 15-20 miljarderna fördelas på åtta år fram till 2022. Även om kostnaden skulle bli den dubbla är det i skattesänkningssammanhang inga stora belopp och dessutom ger stora evenemang stora bidrag till statskassan. Det här visar tydligt vilket intresse regeringen har av idrottsrörelsen och den ideella sektorn överhuvudtaget som man tycks mena gott kan betraktas som vilket företag som helst.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.