OS-utredaren beredd att berätta

Han har inte ens två veckor på sig. Senast den 30 september ska Jöran Hägglund redovisa sin utredning om Sverige som värdstad för vinter-OS 2022. Och nu avslöjar idrotten sin önskelista.
Jöran Hägglund har steget in i idrottens värld och ska snart presentera sin granskning av SOK:s planer för ett svensk värdskap. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix Foto: Pontus Lundahl, TT Nyheter

 

Är du för eller emot ett OS-arrangemang?

Idrotten Affärers nationalekonom, Håkan Bång, har sin åsikt klar. Läs hans krönika här intill.

En snäv tidsplan

Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 30 september. Den 14 november är sedan sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm som värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.

- En snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.

Stockholm och Åre vill dela på värdskapet, men åsikterna om det lämpliga och om konsekvenserna av ett värdskap, är mycket skilda. Det samma gäller politikerna.

"Vill lägga pengarna på annat"

- Vi vill gärna ha stora internationella evenemang, men jag tror tyvärr Sverige är för litet för att hysa ett OS, har idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth deklarerat. 

- Vi har försökt tidigare, det fanns inte ett stöd för det nationellt. Nu ser vi kostnaderna för det vinter-OS som väntar (Sotji), drygt 300 miljarder, och det är de officiella siffrorna. Jag vill hellre lägga pengarna på annat, menar idrottsministern i en intervju med SVT-sport.

Hon är kallsinnig till planerna, men så får Lena Adelsohn Liljeroth också tuff kritik:

"Idrottsministern tycker inte om idrott"

- Vi har en idrottsminister, som inte tycker idrott är speciellt kul, socialdemokraternas idrottspolitiska talesperson, Peter Jonsson till SVT-sport

- Så fort frågorna kommer upp om sportevenemang större, så säger hon blankt nej utan att analysera och det tycker jag är väldigt tråkigt.

Han menar att det är politikerna skyldighet att åtminstone avvakta utredningen

- Det är kostnadsfrågor, men också hur man kan genomföra det, menar Peter Jonsson.

- När vi får underlaget från OS-utredningen kommer vi analysera det. Men vi har varit positiva tidigare till stora sportevenemang och där ingår OS. 

Får Reinfeldt äta upp

”Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land”,

Statsminister Fredrik Reinfeldt får ideligen äta upp vad han sa i sin regeringsförklaring efter det borgerliga maktövertagandet 2006. Då hette det att idrotten skulle få stöd och ambitionerna om internationella arrangemang skulle uppmuntras.

Han har aldrig levt upp till förväntningarna.

Vi vill ha tre stora mästerskap

Lena Adelsohn Liljeroth kommer nu till Reinfeldts undsättning:

- Riksidrottsförbundet har fått extra medel för att bygga upp ett kompetenscenter just för att stödja förbunden när de vill kandidera. Och vi kan bara gå till 2013. Vi har haft fyra stora internationella evenemang. Hockey-VM, som vi dessutom vann, inomhus-EM i friidrott, bandy-VM och fotbolls-EM. Snart väntar också skid-VM, konståknings-EM i Stockholm, så det är mycket på gång.

Riksidrottsstyrelsens Björn Eriksson gör ett avslöjande: 

- Vi och besöksnäringen, vi är eniga nu, det är det ena. Det andra är att vi klassificerat vilka evenemang vi pratar om och som Sverige bör ansöka. Ett är vinter-OS 2022, det andra är fotbolls-EM för herrar 2020 och den tredje är friidrotts-VM 2021. Så det finns att bita i, avslutar Björn Eriksson.

OLOF (inte verifierad)

tis, 2013-09-17 09:36

1. Regeringen och stora evenemang

Har en känsla av att Adelsson-Liljeroth är vårdslös med sanningen när hon säger att RF fått extra pengar för ett kompetenscenter. Det är nog snarare så att hon öronmärkt pengarna inom bef. anslag d.v.s. självsvåldligt tagit pengar från verksamheten. Att hon sedan hänvisar till kostnaderna i Sotji tyder på anlag för populism då det där är fråga om att göra om en badort till vintersportort. Här är det fråga om att nyttja anläggningar som redan finns i Åre och Stockholm. Det är således t.ex. inte som att bygga om Åre till badort. Adelsson Liljeroth och regeringen är helt enkelt inte intresserade av att verka för idrotten och besöksnäringen trots att det är en stor kassako för staten.

Kjell M (inte verifierad)

ons, 2013-09-18 14:52

2. Vinter-OS

Lyssnade härom dagen på en lokalradiostation där man diskuterade ett ev. svenskt OS och att det fanns en beräkning som visade att kostnaden skulle bli 15-20 miljarder kr. Man kan då inte undvika att göra reflektionen att det är mindre än vad skatterna i genomsnitt sänkts pr år från 2006 och då ska de här 15-20 miljarderna fördelas på åtta år fram till 2022. Även om kostnaden skulle bli den dubbla är det i skattesänkningssammanhang inga stora belopp och dessutom ger stora evenemang stora bidrag till statskassan. Det här visar tydligt vilket intresse regeringen har av idrottsrörelsen och den ideella sektorn överhuvudtaget som man tycks mena gott kan betraktas som vilket företag som helst.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.