Ett dubbelt hyckleri

I frågor där så många annars är villiga att peka på brister och efterlysa åtgärder råder ett märkligt avvaktande. Det gäller matchfixning och huliganproblemet.
51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention mot matchfixning. Dock inte Sverige. Foto: TT

 

• 51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention. Inte Sverige. 

• Nio av tio klubbar struntar i att anmäla sina bråkmakare. 

Sverige har struntat i Europalistan som ska motverka matchfixning och huliganer är inte så farliga ändå, anser klubbarna.

I skamvrån

Ukraina och Rumän har inte undertecknat Europarådets konvention. Det tredje landet som saknas är - Sverige…

- Här hamnar i vi i skamvrån, säger riksdagsledamoten Kent Härstedt.

- Jag ska driva på för att den svenska regeringen ska skriva på. Vi hamnar i skamvrån. Jag är bekymrad, det faktiskt handlar om det som idrotten definierar som sitt största hot.

Den första rättegången om misstänkt mutbrott i svensk fotboll inleds på måndagen i Jönköping. En spelare är misstänkt för att försökt muta spelare i IFK Värnamo för att förlora en match mot Gais i fjol. Men Värnamos spelare spelare sa nej. Den åtalade nekar till brott.

I bakgrunden finns också de uppgifter som framkom i SVT:s Uppdrag Granskning där en person som tidigare spelade i Sverige gav uppgifter om flera gamla affärer och där han uppgav att han hade bra kontakter i flera elitklubbar. Uppgifter som han senare tog tillbaka.

Klubbarna väljer annan väg

Här får nye idrottsministern Gabriel Wikström något att greppa tag i. Han blir nu också involverad i tillträdesförbudet för supportrar, de som ingen vill se på en fotbollsarena. Frågan är vad klubbarna anser.

Faktum är att föreningarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud för de här våldsamma typerna supportrar. Enbart två procent av alla anmälningar kommer från klubbarna. Det är polisen som står bakom en majoritet av dagens anmälningar i dag, uppger SVT Sport. 

545 ansökningar om tillträdesförbud har kommit in till åklagarmyndigheten.

14 kommer från klubbarna.

Förlorar trovärdighet

- Det här är ingen bra signal, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Fotbollförbundet, till SVT.

Supporterpolisen Ann-Britt Furugård tycker också föreningarna förlorar trovärdighet.

Faktum är att klubbarna och Svenska Fotbollförbundet har avrått myndigheterna att ge så kallade på arrangörsavstängningar först och låter risksupportern "arbeta" av sitt straff. Och förbundet går på klubbarnas linje. 

Polisen och klubbarna har alltså inte samma uppfattning om hur de ska få ordning på publikbråken.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.