Ett dubbelt hyckleri

I frågor där så många annars är villiga att peka på brister och efterlysa åtgärder råder ett märkligt avvaktande. Det gäller matchfixning och huliganproblemet.
51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention mot matchfixning. Dock inte Sverige. Foto: TT

 

• 51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention. Inte Sverige. 

• Nio av tio klubbar struntar i att anmäla sina bråkmakare. 

Sverige har struntat i Europalistan som ska motverka matchfixning och huliganer är inte så farliga ändå, anser klubbarna.

I skamvrån

Ukraina och Rumän har inte undertecknat Europarådets konvention. Det tredje landet som saknas är - Sverige…

- Här hamnar i vi i skamvrån, säger riksdagsledamoten Kent Härstedt.

- Jag ska driva på för att den svenska regeringen ska skriva på. Vi hamnar i skamvrån. Jag är bekymrad, det faktiskt handlar om det som idrotten definierar som sitt största hot.

Den första rättegången om misstänkt mutbrott i svensk fotboll inleds på måndagen i Jönköping. En spelare är misstänkt för att försökt muta spelare i IFK Värnamo för att förlora en match mot Gais i fjol. Men Värnamos spelare spelare sa nej. Den åtalade nekar till brott.

I bakgrunden finns också de uppgifter som framkom i SVT:s Uppdrag Granskning där en person som tidigare spelade i Sverige gav uppgifter om flera gamla affärer och där han uppgav att han hade bra kontakter i flera elitklubbar. Uppgifter som han senare tog tillbaka.

Klubbarna väljer annan väg

Här får nye idrottsministern Gabriel Wikström något att greppa tag i. Han blir nu också involverad i tillträdesförbudet för supportrar, de som ingen vill se på en fotbollsarena. Frågan är vad klubbarna anser.

Faktum är att föreningarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud för de här våldsamma typerna supportrar. Enbart två procent av alla anmälningar kommer från klubbarna. Det är polisen som står bakom en majoritet av dagens anmälningar i dag, uppger SVT Sport. 

545 ansökningar om tillträdesförbud har kommit in till åklagarmyndigheten.

14 kommer från klubbarna.

Förlorar trovärdighet

- Det här är ingen bra signal, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Fotbollförbundet, till SVT.

Supporterpolisen Ann-Britt Furugård tycker också föreningarna förlorar trovärdighet.

Faktum är att klubbarna och Svenska Fotbollförbundet har avrått myndigheterna att ge så kallade på arrangörsavstängningar först och låter risksupportern "arbeta" av sitt straff. Och förbundet går på klubbarnas linje. 

Polisen och klubbarna har alltså inte samma uppfattning om hur de ska få ordning på publikbråken.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.