Jamina har tagit över Bellas roll

Isabelle Gulldén är en av Sveriges främsta handbollsspelare genom tiderna. Under EM-turneringen (4-20 november) tar världsstjärnan sig an en helt ny roll, som expert i Viaplays och TV6:s studiosändningar.

– Det blir roligt och spännande , och samtidigt lite nervöst, säger Bella inför sin debut.

När Gulldén sitter på läktaren har Jamina Roberts tagit över som damlandslaget stjärna.

Bella Gulldén hann att göra 846 mål på 224 landskamper och vinna två EM-medaljer – silver 2010 och brons 2014, innan hon 2020 satte punkt för landslagskarriären.

Tidigare i år valde hon och familjen att flytta hem till Sverige, Lund och SHE-klubben Lugi, men först efter att ha varit med och fört norska Vipers Kristiansand till Champions League-titeln.

– Vi trivs verkligen, allt har gått bra, förutom kanske just handbollen.

Lugi har ett i stora delar ungt och orutinerat lag vilket sätter sin prägel på prestationerna.

– Vi har en bra högstanivå, men dålig lägstanivå. Så det jobbar vi hårt på.

Omställningen till svensk elithandboll har varit stor.

En nygammal knäskada har hindrat henne från att hjälpa till i den utsträckning hon önskat.

– Jag har aldrig varit typen som skriker högst utan behöver stå på planen för att bidra med det jag kan.

Rollen i den nya klubben har fött tankar på en framtida tränarkarriär.

– Det är lustigt för jag har tidigare alltid sagt aldrig till det, men nu har jag sökt in till en tränarutbildning. Jag tror jag har mycket att bidra med, men det räcker inte enbart med tankar och idéer.

Speluppehållet i SHE närmar sig och därmed EM-turneringen i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro, vilket blir Bellas stora debut som tv-expert.

– Jag är van vid kamerorna och lugn i att jag kan handboll, sedan hoppas jag kunna förmedla det också. Men det känns tryggt att komma in i ett samspelt gäng.

I programledaren Suzanne Sjögrens EM-studio kommer Bella få sällskap av Johanna Ahlm och Martin Frändesjö.  

En tuff grupp

Sverige inleder EM-turneringen den 4 november mot Serbien, i en grupp där även Slovenien, och Danmark ingår.

– Det är en tuff grupp där alla kan slå alla. Men om Sverige svarar för övertygande insatser slår man både Serbien och Slovenien, och då blir det en gruppfinal mot Danmark.

Med två EM-medaljer på meritlistan vet Gulldén vad som krävs för att gå långt.

– Det gäller att träffa rätt och alla har ”dagen” när det krävs, allt från målvaktsräddningar till att kanterna sätter sina lägen. Målvakterna får givetvis en nyckelroll och tyvärr har vi varit för svaga där genom åren. Annars bär Jamina Roberts det här laget och blir med Linn Blohm oerhört viktiga. Tillsammans med Anna Lagerquist och Nathalie Hagman håller de världsklass, säger Bella och fortsätter:

– Norge och Frankrike får gälla som guldfavoriter, men Sverige kan nå semifinal om man får till ett bra mästerskap och då är det spel om medaljer vi snackar om.

Viaplay direktsänder turneringens samtliga matcher. TV6 visar Sveriges matcher, spelet om medaljerna samt ett urval av de bästa matcherna i grundomgångarna och slutspelet. TV10 och V sport extra kompletterar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.