Ett jämställdhetstänk på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister. Emma Stenberg, Fil.mag. Idrott i Utveckling, invänder mot Åke Stolts problemanalys.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT
Inlägget är en del i ett replikskifte. I faktarutan längst nere hittar du alla inlägg i debatten.

 

Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister i och med att Pia Sundhage nu avslutar sitt uppdrag som förbundskapten. I texten finns många intressanta inslag att diskutera. Man har rätt att vara besviken. Sverige åkte ur VM. Och jag säger inget om den brist på kreativa spelare, teknisk briljans, bollsinne, kvickhet, passningsprecision som Stolt tar upp. Den kanske råder i svensk fotboll, i stort. Däremot sätter jag mig emot att dessa elementära brister skulle bero på för lite manliga elitfotbollsspelare som förebilder, enligt Stolt.

En manlig arena med manliga förebilder

Det är svårt för en idrottare att vara dam. Idrott är och har länge varit en manlig arena. Främst inom lagsporten märks det. Det finns brist på kvinnliga förebilder och det finns brist på pengar. Det finns brist på halltider, kvinnliga coacher, självförtroende. Det finns brist på plats.

”Man borde ta hjälp av f d manliga fotbollspelare som förebilder för att ge tjejer ett naturligt handlag med bollen. Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen.” (Stolt)

Det som det inte råder brist på är män. Manliga förebilder, manliga coacher. Jag ser inte riktigt kopplingen till att damfotbollen eller fotbollen överhuvudtaget behöver mer av den varan. Det damfotbollen skulle behöva är resurser, i form av pengar. Inte av manliga spelare. Skulle damer kunna leva på sitt fotbollsspelande skulle de också kunna utvecklas på ett helt annat plan. Nu har de inte den möjligheten.

En ledare är en ledare, en spelare en spelare

Jag förstår inte heller kopplingen mellan Pias ledarskap och hennes meriter som fotbollsspelare. För det första var Pia spelare i en helt annan tid än nu. För det andra är det inte självklart att en bra spelare även har goda ledaregenskaper. Och om nu anställningar inom svenska fotbollsförbundet enbart sker grundat i personens meriter som elitfotbollsspelare, har vi ett större problem där för ledarskapet i alla åldersnivåer och de ”glada amatörernas entusiasm” än inflytande från manliga elitfotbollsspelare.

”Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen” (Stolt)

Jämför vi Pias meritlista med exempelvis Erik Hamrén (som ju valde herrfotbollen) så är Pias bättre och mer ”äregirigt”. Ändå valde hon damfotbollen. Eller kanske just därför.

Jämställdhetens agenda

Om du nu eftersträvar jämställdhet, Åke, så är väl en parameter att inte kalla herrfotbollen för den mer äregiriga. Att inte förminska Pias framgångar som fotbollsspelare genom att påstå att hennes storhetstid infann sig då damfotbollen fortfarande var på ”larvstadiet”. Eller påstå att det vore att visa kvinnor respekt genom att låta de bästa herrdomarna döma deras matcher. Det visar på att utveckling bara kan ske under överinseende av män, i högre positioner.

Jag håller med om att det krävs en handlingsplan för svensk damfotbolls utveckling. Och ett professionellt ledarskap i alla åldersnivåer. Jag tror att den handlingsplanen innefattar ekonomiska resurser, utbildning och fler kvinnliga ledarförebilder som Pia. Inte manliga elitfotbollsspelare.

Emma Stenberg

Debatt

Det här inlägget är en del i debatten/replikskiftet mellan Åke Stolt och Emma Stenberg med anledning av att Pia Sundhage lämnar posten som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Alla inlägg i debatten:

  Med glorian på sned Åke Stolt
Du är här → Ett jämställdhetstänk på sned Emma Stenberg
  Kvalitet - inte kön - är det som räknas Åke Stolt
Ett strukturellt problem Emma Stenberg
Inte i ett feminint reservat... Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.