Positiv kraft inbyggd i idrottens DNA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

En global rörelse

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

Nu, drygt 20 år senare, finns en global rörelse som använder idrotten för att ta itu med vår tids mest angelägna frågor; från klimatförändringar till segregation, från arbetslöshet till SRHR, från fysiskt och mentalt välbefinnande till konfliktlösning. 

Detta globala nätverk av organisationer ser idrottens potential för att realisera Agenda 2030 för hållbar utveckling och agerar på den. 

I Sverige har vi däremot en underutnyttjad potential när det gäller den roll idrotten kan spela i vårt samhälle. Att vara en positiv kraft i samhället ligger visserligen inbyggt i idrottens DNA och att det finns en stark idrottsrörelse är, i sig, mycket viktigt för vårt samhälle.

Men, idrotten kan så mycket mer än så. I Sverige finns det idag några bra exempel på hur idrotten kan vara mer än bara idrott och skapa förändring, men än så länge är dessa exempel för få.

Ta ett större ansvar

Under Riksidrottsmötet i maj 2021 röstade 170 av 185 organisationer att idrottsrörelsen ska fokusera mer på idrott och mindre på social förändring. Givet potentialen som finns i idrott så är det ett missat tillfälle för Sveriges största folkrörelse att kliva fram och vara en ledande röst och aktör i uppbyggnaden av vårt samhälle efter pandemin. 

Debatten om idrottens framtida roll är dock inte helt isolerad till det tre dagar långa Riksidrottsmötet och de organisationer som deltar där. Under det senaste decenniet har det i Sverige vuxit fram ett antal organisationer som verkar för att idrotten ska ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.

Dessa organisationers arbete och resultat visar på den enorma inverkan som idrotten kan ha på de samhällsutmaningar vi står inför. Organisationer som Goodsport Foundation, Futebol da forca, Idrott Utan Gränser, Löparakademin, En Frisk Generation, Fight for Zero, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Special Olympics Sverige, Locker Room Talk, IFK Göteborg och Gatans Lag visar att idrotten kan ta en ledande roll och vara en modell för hur vårt samhälle ska se ut.

Även traditionella civilsamhällesorganisationer, såsom Unicef Sverige, RFSL, Make Equal and Friends, har insett och använder idrottens viktiga roll för att, inte bara forma och stärka den enskilda individen, utan också för att bygga ett bättre samhälle. 

Men det saknas nationella strukturer 

Viljan och engagemanget på gräsrotsnivå finns alltså men i liten skala. För den som försöker förstå varför det ser ut så i Sverige blir det tydligt att det för närvarande saknas nationella strukturer och finansieringsmekanismer som gynnar detta engagemang. De som idag finns inom idrottssektorn gynnar främst idrottens utveckling i traditionell bemärkelse. Det i sig behöver inte vara fel eftersom en stark idrottsrörelse är viktig men samtidigt måste idrottens kraft att förändra samhället också tas tillvara på. 

Denna nya rörelse för social förändring genom idrott är en rörelse som Postkodstiftelsen varit aktivt engagerad i och stöttat under de senaste sex åren. Idrottens värde för samhället är mycket mer än den kommersiella aspekten eller tävlingsmomentet och idrotten, när den används på ett medvetet sätt, kan spela en central roll för att lösa utmaningar som finns i vårt samhälle i dag. Postkodstiftelsen har därför, tillsammans med Laureus Sport for Good Foundation, lanserat det första Sport for Good Accelerator-programmet i Sverige. Syftet med programmet är att ta vara på det engagemang och den förändringsvilja som finns och bredda den svenska definitionen av vad idrott kan göra för Sverige och svenska samhällsutmaningar.

Acceleratorn kommer att stärka de organisationer som deltar men det är också ett startskott för nästa fas som handlar om att skapa fler möjligheter för en ny rörelse, social förändring genom idrott, att växa och verka i Sverige. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.