Fixade matcher vanligare i nya sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska fotbollssäsongen är i full gång. Det är ett otroligt skönt vårtecken, särskilt nu efter pandemiåren. Läktarna fylls åter av supportrar som bär fram sina lag och stämningen kring matcherna blir en helt annan.

Men nuförtiden kantas fotbollssäsongen också av misstänksamhet så fort lagen underpresterar. Hur var det möjligt att tappa den där ledningen? Varför stod backlinjen bara och tittade på under sista kvarten?  

Att man som supporter blir besviken över svaga insatser från favoritlaget är lika gammalt som fotbollen själv. Det relativt nya är att misstankar om fusk faktiskt i vissa fall visar sig stämma. Och det är helt förödande för idrottens trovärdighet.

Det är såklart inte bara ett problem för fotbollen. I början av april stod en kvinnlig tennisspelare åtalad i Göteborgs tingsrätt. Det är väldigt sällan som matchfixningsfall kommer så långt. Tennisspelaren misstänks ha slagit dubbelfel på beställning. En anhörig som satsade på detta prickade rätt 94 av 102 gånger och vann drygt 270 000 kronor på det.

Inte bara fotboll drabbat

Och bara häromveckan vittnade Spelinspektionens utredare Daniel Frisö-Grön om att problemet med fixade matcher verkar växa även inom sporter som är ganska nya. Ett exempel är e-sporten

Så här ser det ut idag. För fortfarande är det så gott som ofarligt att ägna sig åt matchfixning. För småfifflarna. Och för den organiserade brottsligheten. 

Nyligen släppte den initierade DN-reportern Jens Littorin en ny bok: "Matchfixarna 2: kampen går (inget) vidare". En talande titel som tyvärr går att instämma i. I samband med releasen påpekade Littorin i en intervju att "matchfixningen inte sällan är en gren av den organiserade brottslighetens verksamhet.

Det handlar helt enkelt om riskminimering. Matchfixning ses som ett relativt riskfritt sätt att finansiera andra delar av den kriminella verksamheten. Det gör att ingen idrott som går att spela på är fredad för nätverken.

Måster bli ökat samarbete

Littorin efterlyser ett samlat grepp kring problemet. Det gör även vi på Svenska Spel. Och det intressanta är ju att ett sådant förslag redan ligger på bordet.

I höstas presenterade regeringens utredare en serie skarpa förslag till hur arbetet mot matchfixning ska stärkas. Där föreslås bland annat att Spelinspektionen ska bli ett tydligt nav med uppdrag att inhämta, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. 

Dessutom ska berörda myndigheter, spelbolag och idrottsrörelsen få bättre möjligheter att dela information sinsemellan. Idag stoppar sekretessregler upp informationsutbytet. 

Spelbolagen får till exempel inte alltid lämna ut uppgifter till polisen som skulle kunna ligga till grund för förundersökning. Och det går förstås inte att effektivt utreda brott när man inte har alla pusselbitar.

Kloka förslag till ett samlat grepp mot matchfixningen ligger alltså på bordet hos Regeringskansliet och väntar på beslut. Idrotten väntar, polisväsendet väntar, spelbolagen väntar. Och i skuggan av detta fortsätter de kriminella nätverken att jobba ostört. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.