Valberedningens arbete underskattas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är fortfarande ett gubbvälde med många äldre män i styrelsen, skriver Janne Åkerblom och funderar på varför det är en övervägande del erfarna män i idrottsstyrelserna, valberedningarnas makt och att det finns ett behov av mentorprogram för att få in och lära upp in fler yngre styrelseledamöter.

Män och åter män, bilden av ledamöterna i styrelser är den samma.

Det är ju knappast en överraskning för dig som läser det här, men jösses vad många vita män – ofta äldre – det sitter i Sveriges styrelser. Under årsmötenas högsäsong, våren, var jag med på nio årsmöten, dels i näringslivet, dels (och främst) i olika idrottssammanhang. Så låt oss kalla det för empiriska studier, även om det naturligtvis inte är någon vetenskaplig redogörelse.

Själv har jag hyfsat ofta fått frågan om att ingå i styrelser eller valberedningar. Men jag tackar nästan alltid nej. För styrelserna behöver inte fler som mig. Som är plus 60. Som är man. Som har svensk bakgrund släktled efter släktled efter släktled.

kvinnor, ungdomar och invandrare, då?

Det har sagts förr och det tål att sägas igen. Det är verkligen ett gubbvälde med många äldre vita män som bestämmer.

Men är det ett problem att det är en övervikt av äldre män med svenskt ursprung i styrelserna? Både ja och nej. 

Nej, det är inget större problem

”Nej” för att det är svårt att få kvinnor, ungdomar och invandrare att lägga tiden på styrelsearbete och många valberedningar lyckas inte engagera andra än just den här gruppen män. Då är det bra att man i alla fall lyckas få ihop ledamöter nog för en styrelse. Men det är förstås ett blahablaha-argument Valberedningarna kan (läs: bör) naturligtvis lägga ner mer tid, engagemang och övertalningsförmåga för att få styrelser som i större utsträckning representerar medlemmarna eller rentav samhället.

Och ”nej”, det är inget problem, eftersom de här männen i styrelserna ofta gör ett mycket bra jobb. De har många gånger erfarenhet av styrelsearbete, kan företaget, branschorganisationen, förbundet eller idrottsföreningen på sina tio fingrar och har dessutom kontakter. Fast det är förstås också ett blahablaha-argument. Det främjar inte jämställdhet och speglar inte samhället.

Väljer kompisen

Men faktum är att man ofta väljer sina kompisar, de som tycker som ordföranden, de som man kanske redan umgås med, som man vanligtvis pratar bra med och kommer väl överens med. Det funkar. Men återigen – är de verkligen rätt representanter för dem de ska företräda?

Ja! Det är sannerligen ett gigantiskt demokratiproblem

”Ja” det är ett problem, för att utvecklingen i föreningen (här fokar jag på idrotten istället för näringslivet) ofta går långsammare. Som det ju vanligtvis blir när ett gäng (gubbar) tycker lika och är ganska nöjda med hur det är. Inte alltid, men risken ökar förstås.

”Ja” det är ett problem för att man faktiskt inte har tentaklerna ute för att känna vad som är bäst för medlemmarna och rörelsen.

Och ”ja” det är ett problem för att det till syvende och sist faktiskt är ett stort demokratiproblem när inte styrelser är sammansatta så att de representerar medlemmarna – nuvarande och kommande. Vi behöver verkligen få in fler yngre, fler kvinnor och fler personer som är födda i andra länder. Kanske även representanter med funktionsvariation och hbtq-representanter. Mångfald kan ge klubbarna fler medlemmar och till och med en styrelse med ännu större engagemang. 

Men hur? Det är ju inte så att föreningarna inte har försökt. För det äter tid att sitta i styrelser. Och för att ha tid är det ju enklast om man inte studerar, inte har små barn (eller större barn för den del – de ”tar också tid”), har ett välbetalt jobb som inte kräver en massa övertid – eller till och med har gått i pension. 

Det här gäller särskilt i idrottsrörelsen eller branschorganisationer. Men kanske inte riktigt på samma sätt i näringslivet där styrelsen i första hand ska företräda ägarintressen och företagets långsiktiga verksamhet.

Det börjar med valberedningen

Vill du ha förändring? Vill du se fler yngre i styrelsen? Vill du inte bara ha en kritvit styrelse? Tycker du att det vore fint med fler kvinnor i styrelsen? Då ska du se till att på nästa årsmöte nominera några sådana representanter till valberedningen. För det är valberedningen som föreslår kandidater till styrelsen (även om årsmötet väljer dem – eller några andra). Mycket av makten för de kommande årens styrelsearbete sitter alltså egentligen hos valberedningen. Så föreslå gärna några yngre till valberedningen. För var så säker på att de har kontakter. De känner säkert personer med rätt kompetens som kan göra bra ifrån sig i styrelsen.

På Gotlands–Stockholms Friidrottsförbunds (populärt kallat Gosth) i våras var jag själv med och föreslog två yngre personer till valberedningen. Glädjande nog blev båda, en 20-åring och en 18-åring, valda att ingå i valberedningen.

Men har de – Frida och Marcus – kompetensen? Har de kontakterna? Har de tiden? Kan de prioritera rätt? Har de engagemanget? Är de uthålliga? Fattar de vilka krav som ställs på dem som ska vara med i en styrelse? Jag är övertygad om det! Och ser mycket fram emot nästa årsmöte.

Ta hand om ”gubbarna”!

Men vad ska vi göra med silverrävarna, de som nu kanske inte får sin "välförtjänta" styrelseplats? Det är ju faktiskt inte så att deras kunnande, erfarenhet, kompetens, tankar, förmåga att förnya sig, etc. är värdelös. Snarare tvärtom. De är också viktiga. De kan historien bakåt. De har en massa kontakter. De vet hur styrelsearbetet ska skötas. De kommer därför fortfarande att göra stor nytta och stora insatser för föreningarna de är med i. De kan vara med i kommittéer, arbetsgrupper eller adjungeras till styrelsemöten. Ta hand om dem!

Det allra bästa, tycker jag, är om de här erfarna farbröderna blir mentorer till de kommande styrelseproffsen. I varje klubb borde det finnas ett mentorprogram där en tidigare styrelseledamot tar hand om en ”nybörjare”.

Vem tar bollen och skissar på ett sånt mentorprogram?

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.