Kommunernas kamp om etappmålen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vinter och snö, men nu kommer nyheter runt Världens största och mest prestigefyllda cykeltävling, – Tour de France  som – blir helt annorlunda nästa år. På grund av de olympiska spelen som startar en vecka efter målgång i Touren har tävlingen fått en bana med start i Italien och med målgång i Nice. Paris har helt enkelt inte plats för alla cyklisters upploppsstrid på kullerstenarna mot Triumfbågen.

Alla som sett Netflixserien ”Tour de France – klassikern inifrån” kan fylla julklappssäcken med semestermål längs banan. Men det handlar också om stora pengar, för de 22 teamen och de 176 cyklisterna, som ska klättra upp för bergstoppar och cykla runt under tre veckor i, mestadels, Frankrike.

145 000 euro för en målgång

Även för de städer som ordnar start respektive målgång för de olika etapperna får betala för sig. Att starta en etapp kostar 100 000 euro, att ha målgången betingar det facila priset om 145 000 euro.

Går det ihop?

Jodå. Staden Albi, nordost om Toulouse, gjorde en utredning på investerat belopp. Resultatet visade sig vara en avkastning på nio euro för varje investerad euro. Inte undra på att städer står i kö för att få vara med i cirkusen.

Så är också Tour de France ett av världens största idrottsevenemang. Tävlingen startades redan 1903 av en tidning i Paris. Räknat i antalet TV-tittare hamnar den på tredje plats med cirka 3 miljarder tittare i 190 länder. Före ligger sommar-OS med 4,8 miljarder tittare och fotbolls-VM med 3,3 miljarder. O

ch eftersom Touren är årligen återkommande blir tittarsiffrorna sammanräknade över tio år en klar seger för det franska cykelloppet som bevakas av cirka 2 000 ackrediterade journalister och fotografer.

Stallen omsätter 400 miljoner euro/år

De 22 teamen som är med och tävlar omsätter i snitt 400 miljoner euro per år. Vinnaren får en prischeck på 500 000 euro och tvåan 200 000 euro. Vilket är skäl att lägga lite extra kraft i trampandet för de bästa, även om cykellopp är en utpräglad lagsport. Detta till trots går inte cyklisterna lottlösa. Några av de bästa har en årslön på cirka sex miljoner euro.

Vilka är då resmålen som den cykelfrälste ska lägga i julklappssäcken?

Starten lockar säkert en hel del, eftersom den sker i italienska Florens. Men även fler italienska städer finns med bland etappmålen för den som inte kan få nog av pasta och pizza - Rimini, Cesenatico, Bologna samt Turin.

Efter Italien väntar en del bergsetapper. Cyklisterna har, under det 3 492 kilometer långa loppet, att klättra upp för 27 berg och målgången är på fyra av dessa bergstoppar. De högsta bergen är på 2 802 meter och många är runt 2 000 meter. Målgången i franska Isola 2 000 sker på 2 024 meter över havet.

Det är en jätteorganisation som drar fram under de tre veckor som loppet avgörs på. Förutom cyklisterna finns alla teamsassistenter, ungefär 500 personer. Före cyklisterna åker en karavan med 150 fordon - sponsorerna. Det finns drygt 30 sponsorer och de är dessa som finansierar teamen. I karavanen arbetar ytterligare omkring 500 personer.

28 000 poliser 

Loppet bevakas av 28 000 poliser och brandmän. Till det finns sju ambulanser, två läkarbilar, en läkare på motorcykel, tio läkare, tio sjuksköterskor och en röntgenlastbil som är svansen i karavanen.

Med andra ord är det en mindre stad som flyttas runt under de tre veckorna.

Andra kända etappmål i Frankrike är Valloire, med närheten till många fina vinhus, Dijon för den som vill ha en speciell senap att lägga på korven, Villenueve-sur-Lot i sydvästra delen av landet samt San Marino för den som vill pricka av ytterligare en nation.

Sista etappen då?

Jo, den går från ett land till ett annat. Start i närheten av Casinot i Monaco och sedan längs den franska sydkusten bort till Nice där målgången sker på Promenade des Anglais. Och det är första gången hittills som målgången inte är i Paris. Frågan är om vinnaren springer ner i Medelhavet och tar sig ett segerdopp?

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.