Jörgen lika framgångsrik som tränare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

KRÖNIKA. Vårens mästarlag, Växjö Lakers, har vunnit sex av sina senaste sju matcher och har seglat ifrån i SHL tabellen med sju poängs försprång ned till Färjestad efter 38 spelade matcher, av totalt 52 omgångar, 75 poäng mot Färjestads 68..

Nu är det först i mars/april Le Mat pokalen delas ut och det är extremt svårt att koras till mästare två säsonger i rad, senaste lag att lyckas med den bedriften är Skellefteå AIK, mästare 2013 och 2014.

Jörgen Jönsson var klurig och frsam gångsrik som spelare. Den karaktären har han också som tränare. En blivande guldtränare!Foto: Mikael Fritzon / TT

Ledarduons, Henrik Evertsson, sportchef, och Jörgen Jönsson, tränare, lagbygge ser ändå ut att ha mästarstämpel ännu gång. Det är kvalité rakt igenom och med ett uppsjö av matchvinnare i truppen. Serieseger ger också den viktiga hemmaplans fördelen i avgörande play off matcher – inte minst i SM-finalen.

I våras spelade Växjö in 102 poäng, och ställer nu in siktet på 2018 års rekordnotering, 116 poäng, som slutade i föreningens andra SM-guld efter finalkrossen, 4-0 mot Skellefteå.

Då började bygget

 Det stora genombrottsåret för Ånge-sonen Elias Petersson,  en succe som tog honom till Vancouver Canucks i NHL. En framgångssaga som fortsätter, ”EP” jagar för andra säsongen i rad magiska 100 poäng.

Växjös uppmarsch på den svenska hockeyhimlen är numér väl känd, allt tog sin början med invigningen av Vida Arena, 17 september 2011, med en kapacitet av 5 750 åskådare.

  Arenan ägs av Växjö Lakers Fastighets AB och avtalet med Vida Group sträcker sig för närvarande till 2033. Vida Group är en privatägd sågverkskoncern, och global leverantör av förädlade produkten från svensk skog.

Ännu är inte Växjö Lakers på Färjestads nivå vad gäller omsättning och eget kapital men förra säsongens nettoomsättning 148 235 miljoner kronor skäms inte för sig, det egna kapitalet uppgick i våras till 42 miljoner kronor. Det var plussiffror i alla kolumner efter vårens guldfirande, fattas bara.

Vid seriestarten hösten 2023 tippades Växjö inte alls i toppen, snarare som ett mittenlag och dömdes helt ut av många. Poängstarka guldhjältar som backarna Lukas Bengtsson och Hardy Häman Aktell hade försvunnit, men firma Evertsson/Jönsson byggde nytt, och nu har SVT-experten Jonas Andersson tvingats ”pudla” offentligt i SVT-programmet Hockeykväll. 

Viktiga förvärv var bröderna Emil och Marcus Sylvegård från Malmö,  den sistnämnde är hela ligans skyttekung med 20 fullträffar.

Märklig formsvacka

Tabelltvåan Färjestads formsvacka är anmärkningsvärd, nu tre raka förluster och ”nollade” hemma mot Leksand. Stora målvaktsproblem efter skadan på Carl Lindbom är en anledning men den offensiva kraften, trots tjecken David Tomaseks 19 fullträffar, har bedarrat.

Om det är avgjort i toppen, ja tabellen avslöjar att åtta lag redan nu kan snegla mot play in och slutspel, ringer stora varningsklockor för fem lag. Att IK Oskarshamn tvingas till kvalspel är i praktiken det enda sannolika. Martin Filanders gäng har 13 poäng upp till ”strecket” för att undvika negativt kval, en hopplös uppgift.

Nykomlingen MoDo sjunker som en sten i tabellen, och i l lördags orkade inte laget försvara en 2-0 ledning mot bottenkollegan Malmö. Med ett äkta hat tric, tre mål i rad, vände Carl Persson i Malmö till 3-2- seger, omgångens prestation.

Ångestkvalet inleds 12 mars,  bäst av sju matcher. 

Örebro, HV 71 och inte minst Rögle är övriga lag som tvingas till nervöst nagelbitande den närmaste tiden.  Tvillingarna Abbotts uttåg ur Catena Arena i Ängelholm har inte hjälpt. Inkallade Roger Hanssons poängsnitt, 1,15 på 13 matcher och 15 poäng kan jämföras med Cam Abbotts 1,28 poäng då han tvingades lämna.

Rögle är i disharmoni och säsongens stora negativa överraskning.  Här satsades mot slutspel, ja till och med ett SM-guld låg i vågskålen hos styrelse och sportslig ledning. 

Nu skriver Daniel Rooth i HD att nya drastiska styrelsebeslut kan behövas, dock oklart hur. Han noterar också att SHL-lag kan byggas på olika sätt. Skellefteå hade 12 egna produkter  på isen i Catena Arena, Rögle en enda, Linus Sjödin. Däremot hade Rögle nio utländska gästarbetare omklädda, då har dessutom två, backen Thomas Gregoire och forwarden Riley Sheen nyligen skickats i väg.

Det är svårt att bygga en hållbar organisation över tid , men det är möjligt. Och då är vi tillbaka där den här texten började – med Växjö.  Få, om ens någon, kunde väl drömma om, i början på 2000-talet, att Växjö 20 år senare ska vara en maktfaktor i svensk hockey. 

Lakers bildades 1997 sedan Växjö HC gått i konkurs.  Laget har spelat fyra SM-finaler, 2015, 2018, 2021 och 2023 och vunnit samtliga. Det är respekt.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.