16-åringen är dartsportens Messi

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

London. Luke Littler är 16-åringen som tagit England och den snabbt växande dartvärlden med storm de senaste veckorna. Nu grattas han av David Beckham, jagas av stora sponsorer, jämförs med Emma Raducanu och är redan favorit att vinna BBC:s ärofyllda pris som årets sportpersonlighet 2024.

Ensad och ändå glad Luke Littler efter andraplatsen i VM. Foto:/Kin Cheung, AP Photo

Swish. Bulls-eye. Eller en dubbel-8. Swish. Där satt den. Igen.

Som utvandrad svensk i England har jag lärt mig att älska och tycka om sporter som cricket och inte minst rugby (dock ingen tweedkavaj än, där går gränsen). Nu är det dags för dart. Tacka 16-årige underbarnet Luke Littler för det, eller "Luke The Nuke" som han kallas efter andraplatsen i dart-VM nyligen. 

Gammal hobbysport

Dart är en gammal hobbysport, främst i pubar och klubbar, men som vuxit till en miljonindustri det senaste decenniet i England, med TV-sändningar och stora tävlingar som drar fullsatta arenor. Nu är intresset större än någonsin och jag dras med i den sköna underbarnshysterin utan att kunna stå emot.  Det är "Luke the Nuke"-feber i England.

Mitt sportsliga intresse följer i de nya spåren. Jag vet inte riktigt vem som skjuter bäst i skidskytte, eller vem som åker snabbast i slalombacken längre, men jag följde hela rugby-VM slaviskt under höstvintern, med rafflande, välspelade matcher från början till slut, där kvartsfinalen mellan hemmanationen Frankrike och Sydafrika (28-29) är en klassiker att minnas länge. 

Min son spelar rugby så det är en del av vardagen nu, matcher varje söndag, i regn och rusk, det viner om tacklingarna och löpningarna, och jag njuter från sidan av planen, av respekten mellan spelarna och hövligheten mot domaren, fjärran från fotbollens avarter med filmningar och vilda protester. 

Makalös konst

Och där någonstans kommer han in i bilden denne Luke Littler, som en spoling från en gammal, nostalgisk gårdag, med sin fjuniga mustasch, sin enkla, avväpnande personlighet utan någon konstlad medieträning - och sin makalösa konst att kasta pilen exakt dit han vill att den ska hamna på tavlan, förstås. 

Det är precis den mixen som vi kan behöva nu i sportens England. Bland alla miljarder i fotbollen, i debatten om etiken med de astronomiska lönerna och skyhöga biljettpriserna, så känns Luke Littler som den klassiska back to basics-personen. Welcome, son.

Effekten är enorm. Hans instagramkonto är på väg mot miljonen följare, från femsiffrigt innan VM, och sponsorerna står på rad. Hans intervjuer under VM-sagan är redan legendariska.

- Hur jag ska fira segern? Med en kebab och en apelsinläsk.

Det är sånt som går hem i de engelska kvarteren och för andraplatsen i VM fick Luke Littler 200 000 pund, ca 2,5 milj kr. Inte illa för en 16-åring som gick ut högstdiet somras. Men detta är bara början. Luke Littler kommer att ha några späckade och lukrativa år framför sig om inget oförutsett inträffar. 

Dartsportens Messi

Det låter kanske tillspetsat, men Littler är sedd som dartsportens nya Messi eller Ronaldo, ett naturligt underbarn som tränat minst en halvtimme om dagen sedan 3-årsåldern (!) och som kastar dart som om han aldrig gjort något annat. Han spelade i en uppvisningsmatch som 12-åring på en festival mot Luke Humphries och fyra år senare möttes de alltså i VM-finalen i Alexandra Palace inför miljontals TV-tittare i England och runtom i Europa - ja, i exempelvis Tyskland är dart en av de snabbast växande TV-sporterna.

Littler var bitvis som en maskin utan fel på sin väg mot finalen i december och början av januari. Hans talang är naturlig och ingen har någonsin sett en bättre tonåring i dartvärlden. Han vann junior-VM tidigare under 2023 men stod i 67 gånger pengarna som slutsegrare i senior-VM och ingen kunde ha anat detta enorma genombrott som fångade en hel engelsk nation under jul- och nyårshelgen. Själv häpnade jag flera gånger framför TV-apparaten. 

Precisionen och den totala iskylan var mästerlig och nästan uppochnedvänd för att vara en tonåring med miljoner blickar på sig.

"501" är spelformen. Man börjar alltså på 501 och spelar tills man når exakt 0, man mot man, med tre pilar var per omgång. Dessutom måste man ”dubbla ut”, man måste alltså hamna på 0 genom att kasta sista kastet i dubbelringen. Står du på exempelvis 20 ska du alltså kasta 10:an i dubbelringen med sista kastet.

Luke Littler svarade för en hoper maxresultat, alltså 180 poäng, med alla tre pilarna i trippel-20 i samma omgång, men allra mest imponerade några av hans avslut, som när han stod på 149 i semifinalen och kastade 20 i trippelringen, alltså 60 poäng, ned på 89, sedan 19 i trippelringen med andra pilen, alltså 57 poäng, ned på 32 totalt, sedan 16 i dubbelringen med sista pilen, 32 poäng, och alltså nere på 0. Game over. Smack-smack-smack på ett par sekunder. Motståndaren Rob Cross, som vann VM 2018, kunde bara skaka på huvudet. 

Utsålda arenor

Dagen efter finalförlusten - Fletcher vann med 7-4 - annonserades att Luke Littler kommer att spela i dartsportens Premier League med åtta av världens bästa spelare med 17 deltävlingar från februari till maj, bland annat i ett utsålt Mercedes-Benz Arena i Berlin (12 000) i början av februari med den stora finalen i O2 Arena i London den 23 maj.

Vid det laget kommer Luke Littler att ha skrivit ett eller flera saftiga sponsoravtal som gör honom till miljonär i pund över tid. Kännare i England jämför honom med Emma Raducanu och hennes genombrott när hon vann tennisens US Open som oseedad 18-åring 2021. Då regnade erbjudanden och sponsoravtal över henne. Nu är det Luke Littlers tur. 

Fotbollsstjärnor som Declan Rise och David Beckham syns i vimlet runt honom och Luke Littlers liv blir aldrig som förr. Dartsporten har fått sin Golden Boy.

Dan Vikman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.