Så svetsades landslaget samman

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag förundras över hur många företag anlitar externa konsulter för att skapa visioner, värderingar och i många fall även förväntade beteenden. Konsulterna paketerar det på ett säljande sätt och lämnar över den färdiga lösningen. Ledningen sitter nu med ett på ytan fantastiskt paket att förmedla till sina anställda. Problemet är bara att det finns ingen verklighetsförankring i paketet då mål och syften är formade högt över huvudet på människorna på golvet som inte med en stavelse har fått vara med och utforma det som faktiskt skall gälla på deras arbetsplats.

Handbollslandslaget är beviset på motsatsen  - när det blir utveckling och resultat

En vinkande Gleen Solberg, utan intresse av att själv stå i centrum.. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det blir ofta pannkaka av metodiken jag först beskrev. Det skapas en klyfta mellan ledning och medarbetare och det blir är en monumental skillnad på förväntningarna.

Ledningen hoppade över så många steg i processen att det är svårt att hålla räkningen.

Trovärdighet och tilliten får en rejäl törn med oro och förvirring som följd. Efter att ha sett hur handbollslandslaget tog en guldfärgad bronsmedalj i EM  är min starka känsla att de gör precis tvärtom.

Ett gemensamt syfte

Här bygger man allting inifrån och ut. Laget verkar extremt noga med att skapa och följa ETT gemensamt syfte. I en verksamhet med ett gemensamt syfte finns det ingen plats för det egna personliga mål. Vi har alla personliga syften, men den egna ambitionen får aldrig tillåtas att på träningar eller matcher tränga in djupt om det starka gemensamma syftet skall bli en sanning.  Det spelar ingen roll om du heter Andreas Palicka och är en megastjärna eller om du är Jonatan Edvardsson som knappt fick känna på bollen under EM.

Alla skall göra sitt oavsett antalet spelminuter och extern uppmärksamhet. Här verkar all uppmärksamhet gå till det högre syftet. Det är därför laget i pressade, stressade och allmänt jobbiga perioder presterar som allra bäst. Svenska laget är nu på en nivå där spelarna inte darrar för någon situation.

Kraften och beslutsamheten

Om man inte är förankrad i idrotten tror jag det är näst intill omöjligt att förstå vilken kraft och beslutsamhet som krävs av ett lag som fick så mycket stryk mot ett arrogant men hemskt bra Frankrike i första halvan av semifinalen att komma tillbaka in i matchen.

Laget utklassade Frankrike på samma sätt som man blev utspelat i första halvan och man gjorde det utan att förändra så mycket tekniskt/taktiskt. Spelarna förmådde hålla sig till sin linje och sina överenskommelser. Den stora skillnaden var att de gjorde allt extremt mycket bättre. I en situation där det fanns 100 nödutgångar att välja på stod ledningen och spelarna fast vid ursprungsidén som de bokstavligen via blod, svett och tårar format tillsammans.

Lagdynamik är inget hokus pokus som många utanför idrottsvärlden verkar tro, det är ett hårt arbete och en hög tro på det ’egna paketet’ och att det är det ska användas när det är som svårast. Det bevisades, med all önskvärd tydlighet inför oss tittare som bara kunde observera prestationen.

 Jag tycker att Småbarnsmetaforen dvs jämförelsen mellan lag och barn är magisk och jag tror den passar bra in på landslaget. Små barn förstår inte att armar och ben tillhör dem. Barnet vet inte var den själv slutar och var resten av världen börjar. Barnet vet inte vad de har direkt kontroll över.

Omogna lag syns tydligt

Detsamma gäller lag som också ha en bristande känsla och kunskap för vad de kontrollerar och inte.  Detta skulle kunna definieras som OMOGNA lag. Individerna i ett omoget lag har fullt upp med sig själva och sina uppgifter och har väldigt svårt att koppla sin egna roll till lagets högre syfte.

I omogna lag finns det bara en fragmentarisk identitet att förhålla sig till. Det finns ingen förmåga eller kapacitet att koppla ’sitt egna paket’ till lagets högre syften. Om vi uppfostrar spädbarnet så som det vore en tonåring och underskattar denna fas i lagbygget så är chansen väldigt stor att laget aldrig finner sin identitet.  Min sortering är att vikten av att bestämma den biologiska åldern på laget är extremt viktigt. Börja man i fel ända eller hoppas över en massa så får man lida för det längre fram i processen

Det MOGNA har funnit sina roller på ett helt annat sätt. Individerna i ett mognare lag tänker bara på lagets högre syften och pausar sina egna syften när man väl äntrar lagets värld. Där är det lagets syften som gäller, punkt. Fokus ligger på lagets mål även om det innebär att individerna måste överge sina egna uppgifter tillfälligt. Individerna i ett moget lag vill veta så mycket som möjligt om lagets övergripande syften. Individerna i ett moget lag börjar istället att identifiera sig i relation till hela laget. Individerna inser att de behöver kompensera för andra personer i laget.

Det är i denna fas som ansvarstagandet skapas på en högre nivå där den starka tillhörigheten växer fram. De har helt enkelt släppt sina egna personliga syften. Personliga syften i en lag-process är alltid negativt och tar aldrig laget framåt.

Aldrig personliga syften

Du kan som individ ha vilka personliga syften du vill men som ledare kan du aldrig låta individernas personliga syften hindra laget från att nå sina mål. Identitet utvecklas otroligt långsamt och individerna måste först lära sig hantera sina egna uppgifter. Först då kan lagets högre syften vara möjliga att förstå. Identitetslösa lag förblir förvirrade kring ramar, roller och olika funktioner. Fokus flyter ut på allt annat än att driva lag-processen framåt.

 Jag tror att det svenska laget är världsmästare på att utvinna all energi, kompetens och kapacitet som är möjligt för att stå upp för det gemensamma syftet. Det svenska landslaget utstrålar en sammanhållning och tillhörighet som i dagens idrottssamhälle kan vara extremt svårt att skapa. Allt arbete verkar gå till det gemensamma syftet och det är så befriande att den gamla tesen om ’stammen’ förmodligen spelar en stor roll i deras framgångar.

Anledningen till det tror jag är för att de litar på varandra, de känner för varandra på ett djupare plan, de delar till 100 procent en vision om att bli bäst och är beredda att försaka alla personliga syften för att den visionen skall gå i uppfyllelse.  Jag tror att laget skriver sin egna historia men också tar ansvar och respekt för vad än gång deras förfäder gjorde när de skapade handbollsundret på 80-talet som bar frukt under 90-talet eller andra generationer innan dess. 

Med en egen historia så har man klivit ur skuggan av ’Bengan Boys’. Man står nu på egna ben och egna meriter. Efter fyra semifinaler de senaste fem åren där kvaliteten på hantverket är i yppersta klass kombinerat med en genuin förståelse för tillhörighet har man skapat ett system som rätt hanterat kommer att skämma bort svenska folket med medaljer under många år framöver.

Jag tror att de kommer att vara redo för att kliva högst upp på pallen i OS i sommar.

Per Johansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.