Fantastiska Gothia Cup är tillbaka

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

EM-fotboll i all ära, men en av idrottsårets allra största begivenheter på hemmaplan tar sin början på måndag – och så många människor man unnar närvaro för att ta del av allt som bjuds i och runt Gothia Cup i Göteborg. 

Åtskilliga svenskar går miste om upplevelserna. De har inte sett varken den spektakulära invigningen med en jättelik musikshow och en inmarsch på nya Ullevi med flera tusen entusiastiska spelare och ledare från alla världsdelar eller veckans matcher i ett till synes oändligt antal. Och på sidlinjerna finns många invandrare som skapar en skön inramning när deras ursprungsländer är representerade. 

Någon gång borde alla få uppleva evenemanget som karaktiseras av försoning och glädje. 

Ett av 1610 lag, spelsugna och fyllda av längtan att få komma igång i Gothia Cup

Fantastiska Gothia Cup är något utöver det vanliga, inspirerande, livfullt, energiskt och extremt sevärt för alla betraktare. Men så bidrar ungdomar från hela världen och bjuder på engagemang och spontanitet i matcher som ska vinnas eller förloras. Med allt vad det innebär av glädje och besvikelse. 

I år deltar inte mindre än 1610 lag (!) från 60 nationer. Ofattbart många, egentligen. Alla förenade runt konsten att behandla en fotboll.

Fantasi-scener

Det är egentligen levande fantasi-scener som utspelas i varje match där det påvisas hur olika vi är, hur vi beter oss i med- eller motgång, hur vi uppmuntrar varandra var vi  än kommer ifrån i världen.

Efter två inställda år på grund av coronapandemin, är ungdomsturneringen tillbaka till det normala. 1610 lag, inse vidden och sin tur antalet spelare. Alla har anlänt till Göteborg under de senaste dagarna.  

Gator och torg, och inte minst spårvagnar fylls av ungdomar med träningsoveraller i allehanda färger. Med skilda tillrop och språk

Sommar-Göteborg går att känna igen!

Lagen tar sig kors och tvärs i stan på jakten efter rätt plan för nästa match och jakt på framgång... Total utnyttjas 95 olika planer i stan! 

Arrangörsapparaten är ofattbar och imponerande. Förutom lagens skilda spelschema, fördelningen på alla planer och därtill boende logistiken på 57 skolor, och 29 hotell, föreställ er bara det schema som gäller för 500 domare. Men så krävs 2 000funktionärer, men de har totalkoll

Det är mästerligt arrangerat och har så varit så i alla år. Totalt har 228 000 deltagare från 147 nationer rest till Göteborg och Sverige för att spela fotboll sedan starten 1975. De har utkämpat 4 151 matcher.

Omsättning för besöksnäringen i Göteborg är uppe i 480 miljoner kronor och de statliga skatteintäkterna räknas till 178 miljoner kronor. 

Arrangerande Häcken tjänar förstås pengar. Mångårige generalen, Dennis Andersson, vill inte gärna prata pengar, men vinsten ligger på mer än 10 miljoner kronor. Häcken har flera egna arrangemang, som Gothia Innebandy Cup och Göteborg Music Festival och de eventen ger totalt drygt 100 miljoner.

Blev bara 10 miljoner back

Ifjol uppstod stora nervositeten i klubben. De ansvariga räknade med att gå 40 miljoner back beroende på pandemin och att turneringen blev inställd. Det blev 10 miljoner minus, som var bra mycket lättare att acceptera...

I år rullar vinstmaskinen igen. Och klubbens båda allsvenska lag finns med i toppstrider. I Häcken har man mycket att glädjas över.

Efter tre års längtan är världens största ungdomsturnering i fotboll tillbaka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.